Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Битката в Стара Загора: Бранители срещу застроители
Добави мнение   Мнения:16 1
хикса
16 Юни 2017 02:51
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Тука има толкова страсти, уговорки и недомлъвки, че чувствам, че в казуса са ангажирани повече институции, отколкото граждани.
TRIF
16 Юни 2017 04:42
Мнения: 467
От: Bulgaria
ДА за парк "Бедечка", НЕ на ненаситните застроители! Събудете се старозагорци! Битката за вашето бъдеще е днес.
engels!
16 Юни 2017 07:07
Мнения: 8,710
От: Bulgaria
Е, буден съм.
Но мисля да не участвам. За разлика от референдума за мажоритарния вот, когато неучастието беше тактически ход, сега не е така. Просто има много неясноти. А и кметът казва, че има някакво решение.

Имам готово компромисно решение по казуса „Бедечка”, което да устройва и двете страни. Ще изчакам да мине референдума и ще го съобщя, коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров. Живко Тодоров е разговарял и с премиера Бойко Борисов по казуса „Бедечка”. „Мине ли референдумът, отивам с резултатите при премиера и заедно ще потърсим решение. Общината няма никакво намерение да национализира имотите, тази дума е забравена. Важно е да чуем мнението на хората и още на следващия ден да тръгнем към определено решение”, категоричен е кметът.
Michael_P
16 Юни 2017 10:23
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Има един проблем който е национален и не е само на Стара Загора. Цялата страна е покрита с руини на индустриални предприятия които останаха от времето когато в България имаше индустрия. Такива изоставени руини има и в Стара Загора която беше известен индустриален град. Да се строят жилищни сгради там - в бившите индустриални зони, след като се разчисти. Градските паркове трябва да са забранени за строителство зона. В София има добри и лоши примери: лоши - изчезналата гора на "арсенала" там където е болница Токуда - ама тя вече не е и Токуда. Сега има жилищен комплекс "парк резидънс" или не знам какво си. Фактът е, че конкретни лица са станали мултимилионери от такива далавери. Едва ли защото са предприемчиви като Бил Гейтс.
Бобърче
16 Юни 2017 10:24
Мнения: 3,849
От: Bermuda
В неделя Градът на липите ще гласува

Градът на липите не беше ли Ловеч?
Заралии по мои спомени са регион на зърнопроизводители.
Неслучайно навремето имаше хляб “Стара Загора“.
Както неслучайно имаше Стопанско обединение “Родопа“ за месните продукти.
Просто защото в Родопите отглеждаха толкова много животни, че хранихме цяла България, половин Европа, барабар с 6ти американски флот.
penelopa
16 Юни 2017 10:47
Мнения: 412
От: Bulgaria
Ловеч е градът на люляците.
Butch
16 Юни 2017 11:11
Мнения: 6,934
От: United States
Град Стара Загора има нужда от този парк. Ходя по улиците и виждам, че града е презастроен, "уплътнен" с 6 и 8 етажни блокове. Виждам детски градини на натоварени, мръсни улици.
Трябва да се сложат граници на реститутските претенции. Собствениците на бивши имоти се компенсират по няколко пъти.
Между старите "социалистически" блокове се цвъкват нови лъскави кооперации.Няма въздух, зеленина. Гордите им собственици си мислят, че всред кочинката имотите им имат някаква голяма стойност. И това са собственици вече компенсирани с апартаменти в околните блокове.
Лудост някаква...
Ще трябва да се организирам и да гласувам...
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Butch
Butch
16 Юни 2017 11:11
Мнения: 6,934
От: United States
Engels, ти си бил градски?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Butch
Butch
16 Юни 2017 11:37
Мнения: 6,934
От: United States
Интересно кой е включил бахчите, които помня, в регулацията на града, за да се вдигне цената на земята? Някой си е натопил човчицата...Това смърди отвсякъде.
На спорната територия е построен вече един "Кауфланд". Точно той липсва на града. . Няма нищо повече от молове в града.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Butch
Sofiaman
16 Юни 2017 12:01
Мнения: 1,199
От: Bulgaria
конкретни лица са станали мултимилионери от такива далавери. Едва ли защото са предприемчиви като Бил Гейтс.

В конкретния случай на бившите "погреби" в гората конкретното лице е крадлата Юлия Берберян, заради която СДС дори промени закона. За да не я вкара в затвора. Едната от дъщерите ѝ управлява фондация "Горичка", защото милее за отсечените от майчицата ѝ дървета. Алчност, но и цинизъм!

Той, Бобъра, разбира от дърва. И от БАН. Не спорете с него! А ти,Buch, много точно си посочил най-тежката язва в българското градоустройство след демокрацията: било е нива, отчуждена и компенсирана още по времето на Вълко Червенков, а може и по времето на цар Борис. Явяват се двама свидетели, които заявяват, че пущинакът наистина е бил обработван от дядото на техния съселянин, бил му е отнет без негово съгласие и той получава нотариален акт. За нива. Цената ѝ - 100 лева декара. Нивата още на другия ден влиза в частично променения градоустройствен план и се превръща в застроително петно. Цената ѝ скача на 100 000 €. Както се досещаш, едни 10 000 от тях отиват някъде по пътя, свързващ "нивата" с общинските съветници, кметовете и главните архитекти. Муха го ухапала новородения орач и копач на тази "нива"! За справка всеки може да се разходи из "Младостите", реституирани по описания начин от горубци и панчарци. Да погледне и в двора на т. нар. "Атомен център", даруван на БАН още от Борис, но днес с построена частна болница в него.
Как`Сийка
16 Юни 2017 12:03
Мнения: 675
От: Bulgaria
Вижте първата снимка:
(снимка: натиснете тук)
или
http://scontent.fsof1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19059907_1448095671895958_8399986802545002744_n.jpg?oh=b9277e0c63ffe4b089386f8ddbc4eb92&oe=59E27700

Чудя се, защо не решиха да застроят нивите от другата страна на парка, ами точно него да унищожат? Да изсичат дървета и специално засадена паркова растителност, да разбиват алеите... И то поне да бяха построили нещо красиво, ами... Паметник на архитектурно бездарие и алчността на строителя. Не е като да няма подходящи площи за няколко нови квартала даже.
А имаше такава хубава идея за развлекателен горски парк за деца и възрастни – с множество атракции, ресторант, сладкарница... При това естествено вписващи се в съществуващата растителност. Ех...
Натисни тук
или
http://www.zarata.org/vizhte-kakav-proekt-za-park-bedechka-pr/
Но получихме това:
(снимка: натиснете тук)
или
http://starozagorskinovini.com/news/cache/c/bcf5963740f7d19b3eeda5c247215a93.jpg
Няколко реда еднотипни, грозни сгради, наблъскани една до друга. Е, поне ще могат да си подават сол и захар през прозорците със съседите отсреща.

Ако прежалим парк "Бедечка", това означава ли, че даваме зелена улица и за застрояване на "Аязмото"? И изобщо, колко време ще отнеме бетонирането на цялата България?
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Как`Сийка
TRIF
16 Юни 2017 17:46
Мнения: 467
От: Bulgaria
На въпроса на някои - Бил ли е Парк Бедечка парк или не е? Парк си беше и алеи и осветление и пейки си имаше.
Водили са ни от училище на мероприятия там. Показваха ни различни дървета и растения. За хербарии листа и цветове събирахме - снимки имам от тогава. Там е "Старият Чинар" - дърво на 700г. Имаше хралупа входа на който беше циментиран а дървото оградено с оградка.
Умишлено спря да се поддържа парка за да се каже, че е нямало парк и се върнат земите на бивши собственици а те препродадът на т.н. инвеститори. Много от пейките се потрошиха, други откраднаха или заминаха за старо желязо, осветителните тела също. Бордюрите на алеите се извадиха за използване на друго место, алеите никога не се асвалтираха отново и са това което виждаме днес. Двете по малки езера се затлачиха напълно.
Днес алчни "инвеститори" искат да ни отнемат това което остана от Парк Бедечка. Помагат им услужливи адвокати, нотариуси и общинари - без корест разбира се. Благодарение на същите се застроиха междублокови пространства и се вдигнаха жилещни сгради без гаражи, парко места и детски площадки. Без нито едно дръвче и цветна градинка.
Та имало ли е Парк Бедечка? Имаше! Има го и по старите картите на града - които иска да провери. Има го парка и днес - това което остана неразрушено.
хикса
16 Юни 2017 19:36
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
На въпроса на някои - Бил ли е Парк Бедечка парк или не е? Парк си беше и алеи и осветление и пейки си имаше.


В свои изявления Тодоров казва, че инфраструктурата на квартал "Бедечка" (пътища, ток...) като нищо може да достигне 33 млн. лв., тоест обезсмисля тезата "кварталът ще излезе по-евтин". Но в информационната брошура, изготвена от община Стара Загора, тази подробност разсеяно е пропусната. Съобщено е, че 33 млн. лв. ще коства единствено паркът.


Явно сега и да стане парк, нема да има такива екстри.
GeniusLoci
16 Юни 2017 19:51
Мнения: 3,433
От: Bulgaria
Да живей Заарата, един от най-приятните градове в България.
Лидъл е срещу "входа" на Бедечка, статията подвежда.
А река Бедечка тече през града, колкото и Искър през София.
TRIF
16 Юни 2017 23:33
Мнения: 467
От: Bulgaria
А река Бедечка тече през града, колкото и Искър през София.


Сегащното корито е промененото преди години. Първоначалното р. Бедечка е минавало близо където е Централният пазар днес (500м от центъра на града). Макар и сравнително къса река при проливен дъжд се е събирала доста вода и е излизала от коритото си. Да се реши този проблем са изградени в миналото 2 бента и езеро "Загорка". Корито е променено и реката е отведена тогава извън града (сегашното корито), което днес граничи е 3 квартала на Ст. Загора)
Butch
18 Юни 2017 16:39
Мнения: 6,934
От: United States
Много слаба активност на местния референдум. Българите не се интересуват от нещата които пряко ги засягат. Не съм оптимист за нещата в България. Дори този референдум го показва - апатия.
Добави мнение   Мнения:16 1