Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Германия – лятна приказка 3. Путин и Тръмп в Хамбург, или отчуждаване почти по Брехт
Добави мнение   Мнения:16 1
щурчо
14 Юли 2017 21:19
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Общата валута се печата у Франкфурт.
Сичко друго е мижи да те лажем...
gluhar4e
15 Юли 2017 01:56
Мнения: 2,246
От: Greece
„Куле Вампе или На кого принадлежи светът„!
Преди 5-6 години гледах този филм в един малък киносалон за стари филми на комунистическа тематика. Беше година, посветена на творчеството на Бертолд Брехт.
Салонът беше препълнен от правостоящи.
Не само режисьорът Златан Дудов, но и почти целият технически екип са българи.
Бях изненадана, но и много горда.
SvSophia
15 Юли 2017 05:28
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Господин Денков, моите почитания!!!
Вие сте един от малцината, които не ме разочароваха - от далечните времена, когато ни водехте упражнения по естетика в началото на 80-те, та до днес.
Butch
15 Юли 2017 08:05
Мнения: 6,934
От: United States
а САЩ - велика сила, избрала да я управлява шут.

Денков,
Какви са тези глупости? Тръмп е всичко друго, но не и шут! Пускаш се по повърхността и грешиш. Явно наблягаш на сороските медии. Все пак Тръмп още не е направил щуротиите които направиха храсталаков и кениеца. Пиша щуротии, но по-подходящо е престъпления. Но има време да се "поправи".
BTW, Тръмп не е моят човек, нямам мой хора милиардери.
taidzi
15 Юли 2017 09:16
Мнения: 4,399
От: Bulgaria
Иначе е малко тъжно, когато човек се връща към София по магистрали в ремонт и строежи почти в стил "Ранен Трети райх" от Хамбург

Денков, претенциите са едно, литературата съвсем друго, да не продължавам....
Kickaha
15 Юли 2017 10:48
Мнения: 2,342
От: Christmas Island
...велика сила, избрала да я управлява шут.
По-добре шут, отколкото мафиот! Смеха е за предпочитане пред плача, нали?
Васуки
15 Юли 2017 11:50
Мнения: 3,605
От: India
Nickolas
15 Юли 2017 20:57
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Поради ярката комунистическа пропаганда филмът е забранен в Германия още преди Хитлер.

Айде бе! Ами в СССР да не би да са го давали! Ами вижте първо кога са го давали там и в какъв вид.
Съветската цензурата тогава казва: Какъв е този безработен, който притежава велосипед и часовник, какви са му проблемите. Какъв беден е! От какво е отчаян. Пак някаква буржоазна подлога! Защото същият преди да скочи от прозореца си сваля часовника, а преди това търси работа няколко дни с колело из Берлин! Смехории!
Да беше избягал в СССР като австрийските шутцбундовци - място в ГУЛАГ е щяло да се намери толкова. А! И като Танев и Попов.
Nickolas
15 Юли 2017 21:19
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Смонтированный фильм столкнулся с серьёзными цензурными проблемами в СССР; в конце концов, в апреле 1932 года, он был выпущен в прокат, но в урезанном виде. В мае 1932 года Дудов и Брехт демонстрировали фильм в Москве.
И какво точно е изрязано: колелото, часовника, пълната маса с ядене на годежа на Ани и Фриц (той пък олицетворение на богатите). Тия неща са известни по думи на Конрад Волф по повод съветската цензура на негови филми за в СССР.
За капак за Златан Дудов се носеха слухове из ДЕФА, че руснаците са му взели мярката при Фюрстенвалде - голям гарнизонен град на СА източно от Берлин в посока Франкфурт (Одер). И го вярвам, защото той пристига от Швейцария след войната, където живее със семейството си след като го изгонват от Франция. Загива в автомобилна катастрофа в страна без автомобили.
taidzi
16 Юли 2017 08:00
Мнения: 4,399
От: Bulgaria
Nickolas,
gluhar4e
16 Юли 2017 08:45
Мнения: 2,246
От: Greece
Ой, какъв познавач! Но предимно на цензурата.
Собствен размисъль - нула!

Брехт е бил марксист, не и комунист.
Нещо като сегашните дейци на ЕС, въпреки, че още в началото на 90г е обявено "световно" , че Маркс е сгрешил, теорията- недействителна. Доказателство - "икономическият крах" на социалистическите икономики" и и провалът във формирането на СЪЗНАНИЕТО на новият човек.

Филмът е ценен с това че показва метаморфозата, промяната на съзнанието на средната класа, превърнала се в пролетариат. Разбира се, не всеки прегръща марксистките идеи. Зараждащото се фашистко движение също разполага с привлекателна идеология, дава им самочувствствие и решение на проблемите. Но както се видя временно и с много висока цена.
Ето тук е отчуждаването, или разделението.
Кой път ще избере обеднелият европеец, в случаят - германецът, ще видим на изборите наесен.
В Европа отдавна няма средна класа. Някои казват, че такова понятие не съществува.
Всички са пролетариат, щом продават своя труд срещу заплащане. От директора на банка до общинският работник в "Чистота" та. Но тези, които вземат някаква заплата, смятат себе си за средна класа, и съответно отработват буржоазно съзнание.
Накъде ще поеме тази маса е въпросът.
Nickolas
16 Юли 2017 10:31
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Брехт, казват, никога не е бил комунист. Но и че Брехт е преследвал винаги стратегията да пласира на всяка цена между хората поетическия си потенциал – при което по-късно инструментализира комунизма, както например в началото Аугсбургстата преса 1914 г. Пласирането започва с писането на националистически текстове, макар че войната за него няма значение. След това пише и веднага пренаписва драмата Баал като вижда, че пиесата (и куплетчетата на песничките в нея) няма да бъде публикувана в първата версия – независимо че ще пострада литературното качество. После следват няколко версии. При него постоянните промени в правилната посока са …. цял живот.
За него последният шеф на ДЕФА (G.G.) в последното си интервю, самият той евреин – приятен човек, с много хумор и високо интелектуален, каза: Те като взеха да се завръщат, престанаха да бъдат евреи, а се титулуваха комунисти. Това по повод Брехт. А самият Брехт казва на едно място: щом те са комунисти и аз съм комунист. Но го казва не пред комисията за антиамериканска дейност, от която избягва чак в Шейцария, а едва в източната зона. При комунистите трябва да се „циментира”, защото в западните окупационни зони му е забранено да влиза, той е немски автор, а Хелене Вайгел вече е платила първия наем на Берлинер Ансамбъл.
gluhar4e
16 Юли 2017 11:26
Мнения: 2,246
От: Greece
12 или 13 година беше година, посветена на творчеството на Б. Брехт. Постановки в театрите, негови филми, поезия , цитати. Едва ли не, общественно обсъждане на творчеството му.
В България, разбира се, това не се и чу. И защо да се чува! Творчеството на Брехт е посветено на класовото общество и класовата борба.
В България няма класово съзнание. В България всички ,които вземат някаква заплата смятат ,че са буржоазия. А които са без работа, хванаха пътя за чужбина. Те пък са „богаташи„ , според някаква такава перверзна пропаганда за вътрешна консумация.
Та този Брехт в България нито може да бъде разбран, нито има място.
Ahhahhahha
18 Юли 2017 17:42
Мнения: 247
От: Bulgaria
...
макар тъкмо за магистрала да отчуждаваха някога ниви за по 0.10 лв. м/кв.


да си технически неграмотен и математически некомпетентен, не е повод за гордост. ... дори когато бориш "комунистите" ....
Павел_Маринов
26 Авг 2017 14:15
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Надали някой знае какъв е сценарият за срещата на G-20 в Хамбург, чиято подготовка започна преди няколко години.


А ти надали знаеш, че среща на Г-20 има всяка година. Явно или говориш за някоя друга среща, или опита за остроумно писане ти изигра лоша шега.
bokoto1971
29 Авг 2017 14:10
Мнения: 502
От: Tokelau
За пореден път отлична статия на г-н Денков! Леко, но изключително остро перо, бих искал и аз да развия небрежно-елегантния му стил на повествование.
gluhar4e
2017-07-16 11:26:28
В България няма класово съзнание. В България всички ,които вземат някаква заплата смятат ,че са буржоазия.

Навсякъде е така, не само в България. Да си пролетарий е срамно - пък и какъв отруден работник си щом имаш кола, смартфон, почиваш на Майорка и постваш FB статуси "feeling great at ..." - противоречи на нарцистичната ти увереност че си "уникален", "куул", "experience hunter" и т.н. Когнитивен дисонанс на границата с шизофренията.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: bokoto1971
Добави мнение   Мнения:16 1