Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Георги Стоев е завършил университета "Лувен" в Белгия, специалност "Законодателен и макроикономически анализ". Работил е в Института за пазарна иконом
Добави мнение   Мнения:5 1
Engels
27 Юли 2017 00:27
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Това с липсата на хора е решимо като казус. Заводите все по-малко ще разчитат на количеството труд. Решаваща ще бъде квалификацията на хората, които се наемат, и тяхното желание да учат и да се развиват.

Това вече и децата го разбраха.

Обаче какво ще правите с тези без квалификация?
Нека да позная - на кой му пука.
Mrx++
27 Юли 2017 10:07
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Това не е съвсем така. Да, редно е да се каже, че промяната беше голяма. Трансформацията на зависимата от СИВ индустрия до такава, която зависи от пазара и конкуренцията, беше огромна и отне много години
Не е така, ама си е точно така. Липсва почти цялата химическа промишленост, която имаше изключително голям експорт. Пък и тази електронна промишленост може да назначи само ограничен кръг от високо обрааовани хора. Понеже нещата са сравнителни, електронната индустрия е на първо място на една слаба индустрия. Бяха превърнати в скрап най-печелевшите предприятия. И тази песен, че за това е виновен СИВ вече сме я слушали, но Унгария (Гедеон Рихтер) и Чехия (Валмарт ако не се лъжа) си запазиха производството на лекарства, а ние само ги таблетираме. Разбира се цялата каша в образованието с над 50 унивесритета, от които излизат неуки специлисти, и повечето обучават психолози, менаджери, юрист, а няма инженери си оказва влиянието. [/quote]
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
bat izo
27 Юли 2017 13:22
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Относно регулациите - не количеството е най-големия проблем, нито корупцията (тук поне е евтино). Проблемът е в непрекъсната промяна на правила, изисквания и т.н. Бизнесът иска да планира. Тук докато го изпланираш е едно, като кацнеш е второ, докато намериш помещенията трето, като инсталираш машините вече е друго, докато събереш работници нещата се изменят и въобще докато започнеш реалната дейност от нормативната уредба при планирането е останало едно голямо нищо. Иначе и най-жестокият закон, когато си знаеш че 10 г. няма пипане се съобразяваш. Ако трябва да се приеме една правна норма, то тя трябва да гласи приблизително "Забранява се нова промяна в променян в последните 3г. закон, стандарт и т.н.". За последиците от всяка промяна е нужно време и това време е минимум 3 г. докато се преглътне и даде отражения, включително като се имат предвид други моментни фактори на средата за конкретния период. Стига кюмбеците в НС имитирали дейност и да ми се занимават с постоянни сесии! Да се събират 2-3 пъти годишно, да гласуват, а обсъжданията и изработване може и от паланките чрез конферентни връзки - и никакви заплати и привилегии освен по 1 лаптоп с камерка, слушалки с микрофонче.
hamel
27 Юли 2017 13:30
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Това с липсата на хора е решимо като казус. Заводите все по-малко ще разчитат на количеството труд. Решаваща ще бъде квалификацията на хората, които се наемат, и тяхното желание да учат и да се развиват.
Аз 1. Нямам никакво желание да реализирам каквото и да е количество труд! 2. Имам не само квалификация, ами и степени, но имам огромно желание да се развивам!
Насреща съм
Kole
27 Юли 2017 14:36
Мнения: 4,913
От: Bulgaria
Стоефф, Джордж Стоефф.
Човек, който не е виждал завод, се изказва за индустрия, който е влизал в банка само за да си открие нова сметка, философства за финанси и за който работа е да хваща хемороиди на бюро, разсъждава за динамиката на пазара на труда.
Тоя умник заедно с Лъчко Богданов и Мавтин Димитвов са ярки представители на нищоправещото, но безмислено плямпащо ИПИ котило.
Добави мнение   Мнения:5 1