Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Администрацията е като ламя - режеш глава, никнат три
Добави мнение   Мнения:4 1
хикса
27 Юли 2017 20:42
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Хаотично нахвърляните числа са интересни, щото може човек сам да си ги анализира. И още в началото забелязва, че държавата не знае даже колко са хората в администрацията, ама знае колко и даже какви са телефоните и компютрите.
Arisild
28 Юли 2017 07:55
Мнения: 1,021
От: Bulgaria
Авторката явно е нахвърляла статията си или докато е хапвала салата за обяд, или докато си е пиела кафето сутринта! Някои от канстатациите са верни, но, типично за този вестник, вината се хвърля на безликата администрация. Бих я посъветвал да потърси например консултация при юристи, които да й обяснят как българските съдилища гледат на представени документи в електронна форма. Също така бих я посъветвал да се запознае с т.нар нива на предоставяне на административни услуги по електронен път.
Колкото до липса на наказания за неизпълнили задължението да попълват отчетите в годишния доклад или за липсата на провеждане на изследване на обратната връзка - да отнесе въпроса си към съвета за административна реформа към МС или към ресорния вицепремиер. Журналистката явно не е наясно и с два факта когато говори за изследване на обратната връзка - първо, че методиката по която се прави, където все пак се прави, е писана през 2009-та година и е безнадежна остаряла, да не говорим, че още тогава си беше чисто "отчетане на свършена работа", и второ, че в малките едминистрации (а под малки разбирам такива с до 500 души щатна численост, но с компетентност върху територията на цяла България) обикновено с административно обслужване се занимават 2-3 експерти, които не могат да "огреят" навсякъде.
И това, което максимално ме вбеси - авторката цитира изказване на г-жа Менда Стоянова, че 30% от администрацията била ненужна (същата може да се поинтересува според обикновения данъкоплатец, колко процента от т.нар. народни представители са ненужни преди да коментира бройките на чиновниците, но това е тема на друга дискусия!) Не знам как цитираната госпожа е стигнала до този процент след като нямам спомен нито министерството на държавната администрация (докато още го имаше), нито съветът за административна реформа някога да са правили анализ на администрациите в България. Със сигурност има ненужни администрации. Със сигурност има дублиране на фупкции и правомощия между различни административни структури. Със сигурност има и раздута щатна численост при администрациите, но не виждам някой орган да е направил анализ и да е излязъл с обосновани предложения. Всичките "напъни" за съкращаване на администрацията са на принципа "10% орязване" при всички. Така е по-лесно! Пък е и в съзвучие с неподкрепеното с никакви факти лично усещане на хора като цитиранате Менда Стоянова за процента "ненужни" чиновници.
tantus
28 Юли 2017 10:14
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
От всички неща които са ми противни в България (мутрите, закостенялото мислене, повсеместното мрънкане, фалшивия патриотизъм, идиотските медии, малоумното противопоставяне русофили vs русофоби и мн. други), администрацията държи първото място с огромна преднина. Този тумор трябва да се изреже дълбоко и безкомпромисно, ако ще и да трябва да пожертваме едно цяло поколение сърдити лелки.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: tantus
sluncho6
28 Юли 2017 20:14
Мнения: 10,597
От: United States
tantus

28 Юли 2017 10:14От всички неща които са ми противни в България (мутрите, закостенялото мислене, повсеместното мрънкане, фалшивия патриотизъм, идиотските медии, малоумното противопоставяне русофили vs русофоби и мн. други), администрацията държи първото място с огромна преднина. Този тумор трябва да се изреже дълбоко и безкомпромисно, ако ще и да трябва да пожертваме едно цяло поколение сърдити лелки.

Първо циганите, после администрацията. Тумор по тумор.
Добави мнение   Мнения:4 1