Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Икономическата логика в „Игра на тронове“
Добави мнение   Мнения:18 1
NATURAL
09 Авг 2017 20:14
Мнения: 4,553
От: Bulgaria
Икономическата логика в поредицата GoT отразява извратената икономическа логика/практика/система, която се е наложила. Малко излишна претенциозност на статията, която всъщност е преразказ на елементи от сериала.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: NATURAL
Минавам от тук
09 Авг 2017 21:14
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Интересна интерпретация Адам Смит и Мизес Жалко че не се намери героят който би съотвествал на Айн Ранд Но може и не съм прав Очевидно че ще се намери
tatyana1
09 Авг 2017 22:49
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
И защо трябва да е интересен икономически анализ на филм(книга) изобразяващ едно феодално общество? Наистина, без идеализация и фалшив патос по доблестните рицарски времена, ама все пак?
cymen
09 Авг 2017 23:09
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
Четох и си мислех "егати, глупостите. анализ и синтез на базата на абсолютна художествена измислица". После се сетих, че де факто няма никаква разлика с доминиращата икономическа теория. Някакви хора си въобразяват нещо и после си го анализират и опитват да вкарат света в извратената им и повърхностна представа.
urupuchi
10 Авг 2017 00:56
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
Експертен клуб за икономика и политика

Самозванци. Опитват се да изместят Форума.
Kotka
10 Авг 2017 01:19
Мнения: 13,187
От: Aruba
Много болнав филм, иначе добре е сниман.
Памфуций
10 Авг 2017 01:23
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
де факто няма никаква разлика с доминиращата икономическа теория.

Коя е тази доминираща икономическа теория?
Tiamat
10 Авг 2017 06:35
Мнения: 1,349
От: Bulgaria
Доживях фентъзито да се възприема като научен труд по икономика. Впечатлена съм от задълбочения и брилянтен анализ. Просто кърти.
SvSophia
10 Авг 2017 08:14
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
След като се прочете тоз задълбочен икономистически анализ, въпросът "Що вместо това не си препрочетох том първи на "Капиталът" просто се самонатрапва. Още по се самонатрапва обаче въпросът "Що авторът не вземе да прочете том първи на "Капиталът", вместо да ни губи времето и размътва съзнанията да обяснява света точно през фентъзи игрички на тронове.
SvSophia
10 Авг 2017 08:16
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Обикновен сайънтисизъм в действие впрочем, с неясна жанрова определеност.
Simplified Solutions
10 Авг 2017 08:18
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
SvSophia
10 Авг 2017 08:14
Минавам от тук
10 Авг 2017 08:35
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
По-точно либерализм - идеологическата матрица за възприемане на маскулта. Това ми беше инетресно Но има и друго. Както гледам този текст, някак не ляга удобно върху масата са дисекция
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Минавам от тук
Han
10 Авг 2017 11:14
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Някой предприемчив университет няма ли да обяви магистърска програма по тази проблематика?

Mrx++
10 Авг 2017 11:14
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Аз пък въпреки, че имам HBO, не го гледам такива фантасмагории не гледам. Пък и да се насилвам да откривам икономмичесски смисъл във филма. Опаааа, партдон значи.
Yantar
10 Авг 2017 15:15
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
В продължение на много години съм чел какви ли не дивотии по страниците на този вестник - кеф ти Уебкафе, кеф ти Сульо, еле пък глупостите на самозвани "институти" - но с днешната статия направо ме хвърлиха в потрес. Този материал е писан от хора, които държат да парадират с невежеството си - което само по себе си не е рядкост - но те го правят цялостно, с пълно непознаване на Песен за Огън и Лед, както и за икономика и политика. Няма да ми стигне време, а и нерви да оборя всички простотии описани тук, но ще отбележа няколко момента:

- Най-активния икономически играч в повечето страни е именно държавата - в САЩ и Великобритания 55% от БВП са държавни харчове, във Франция и Италия са над 60%, в България... ами проверете си сами (въпреки, че съм сигурен че знаете отговора).
- Дотраките са първобитно общество без производствен капацитет - те всъщност търгуват в свободните градове, но придават по-голяма стойност на други неща от златото - напр. конете по обясними причини.
- Грейджой са пирати - в общи линии като Сомалийските, но с повече чар и финес.
- Свободните хора са притиснати от мъртвите... всяко "трупане на капитал" и "производство" е обречено на провал. И не, няма застраховка за нападение от мъртъвци - ако имаше, щеше да е възпиращо скъпа за свободните хора.
- Кралствата в Уестерос са олигархии, които разчитат на неизплатими заеми от банката в Бравос - затова Littlefinger е бил толкова добър с парите, просто е теглил кредити - нещо като Гърция. Със същите съсловни организации и олигарси като е Елада, които възпират всякакъв икономически живот.
- Свободните градове е трудно да се обобщят - в много от тях робството е законно, а други зависят от търговията с роби (да, именно Бравос). Те напомнят за американския предвоеннен Юг или за Царска Русия преди Цар Освободител. Бравос е като Швейцария - банки и неморални търговски практики (покупко продажба на хора примерно).

Разбира се това което липсва на Уестерос и Есос е Карл Маркс - в смисъл някой който да накара лумпенпролетариатът да осъзнае собствените си интереси. Персонажите които правят това са Берик Дондарион, който като Робин Худ (също комунист) иска да преразпредели богатствата. Другият Марксов образ е Дани Таргариен. Но тя е по-скоро като Ленин/Сталин - тя иска да освободи робите и да свали съществуващата олигархия... за да се възцари еднолично. Варис разбира се е друг образ, който е на страната на обикновенните хора и като такъв най-много се доближава до Маркс. Иначе икономическия застой на Уестерос и Есос е много добре описан в Капитала. Проблемът е в това, че никой няма стимул да работи. Робите правят минималното, кокото да не ги убият от бой. А "малките хора" в Уестерос виждат принадената стойност на това което правят автоматично конфискувана от местния феодал - така че защо да си дават зор? Грейджой са пирати именно защото в "сеенето" има по-малко печалба отколкото в друга икономическа дейност. Английската империя е била първата глобална империя и е управлявала половината свят, защото вместо пирати, са осъзнали, че ще изстискат повече богатства като търговци. Но за да имат какво да търгуват трябва да отслабят местните феодали, за да могат "малките хора" да произвеждат (за справка Индия).
Стига толкова. Книгите трябва не само да се четат - но и осмислят.
georgwolf
10 Авг 2017 15:24
Мнения: 3,199
От: Bulgaria
valar morghulis
Valar Dohaeris


Е тва е цялата икономическа логика на филма
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: georgwolf
gluhar4e
10 Авг 2017 16:46
Мнения: 2,246
От: Greece
Но и през Кехлибара прозира образът на изкривената призма.
Призмата на коя идеология? На "Ние не сеем!" ?
Вдъхновението е доста....подозрително.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: gluhar4e
georgwolf
10 Авг 2017 16:51
Мнения: 3,199
От: Bulgaria
"Winter Is Coming"-девиза на дом СТАРК пък икономически говори ,че требе да съ кръдът дръва....КРАДЕНИ ДРЪВА
явно Старк са римляни....
Добави мнение   Мнения:18 1