Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Много мерки срещу катастрофите, хилав ефект
Добави мнение   Мнения:15 1
FuFighter
09 Авг 2017 21:23
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Политиците имат огромен принос, защото, вместо да се погрижат за строгия контрол и пресичането на подкупите, само говорят и не допринасят с нищо. А всички знаем как в чужбина българските нахалници карат като овчици по всички правила. Но иначе демокрацията е виновна...


Е, айде де! Направете връзката най-накрая! Защо в чужбина карат като овчици? Заради неизбежността на санкцията! Направете и тука така! Какви са тези простотии с тоя ЗАНН от 1960-та? Актове, наказателни, ходения по адреси, безумни процедури по обжалване на елементарни нарушения... И не на последно място - хубаво отмениха оная абсурдна заповед на Вучков/Бъчварова и сега териториална отново ще пише актове и фишове по ЗДвП, но идва ли на ума на някой, че в акта се пише свидетел, т.е. полицаите задължително трябва да ходят по двойки... Къде при тоя орязан щат и двойка квартални да ходят? Хората затова хвърлят двадесетолевки на катаджиите - защото не им се занимава да махат по КАТ, по гишета, да си чакат наказателното... Опростете го това санкциониране г-да политици! Иначе няма никаква файда от ходене по чужбина и уж внасяне на техния опит.
тупан темно
09 Авг 2017 21:51
Мнения: 2,797
От: Bulgaria
Уж много строги мерки, уж повсеместни проверки, уж тотален контрол, а се стигна до
пик на пияни и дрогирани шофьори.
Например надрусан водач на суперлуксозен мерцедес засече кола на жандармерията. Хванатите под въздействие на алкохол и дрога изобщо не намаляват, напротив - увеличават се.

Авторе, а не ти ли минава през ум, че броят на хванатите се е увеличил точно заради увеличения контрол? Иначе колегата по-горе е прав. Не съм луд, че да ходя да си губя цял ден за получаване на постановление и плащане на някаква глоба. Но с удоволствие (е... чак пък с удоволствие) бих я платил веднага на място, или на гише в пощата (както е в Сърбия), за да се намали размерът наполовина.
инсп.Мегре
09 Авг 2017 22:08
Мнения: 2,810
От: Bulgaria
Че кой е казал, че плащането на глобите трябва да е леко и приятно??? Напротив, то трябва да е мъка и досадно, за да има превантивно действие. Но да, дребните глоби (виж по-долу) трябва да се плащат на момента на катаджията.
л
Второ, размера на глобата трябва да е пропорционален на цената на колата. Така паралиите няма да хвърлят 20 лева на катаджията.

Трето, трябва да се криминализира даването на подкуп. При опит (за дребни суми), да се дават 15 денонощия арест, а на полицая премия в двоен размер на документирания подкуп (цялото общуване се записва с камера, закачена на джоба на катаджията).

Четвърто – изобщо не са важни глобите за превишена скорост. Многократно по-важни са глобите за дребни провинения – пресичане на жълто/червено, завой от грешната лента, пресичане на непрекъсната линия, отнемане на предимство и т.н. Глобите може да са малки – по 5..10лв, но трябва да са неизбежни! Хайде, няма неизбежни неща, но ако вероятността да те глобят за което и да е нарушение на правилника надвиши 10..20% може да се говори за ефективност.

И това изобщо не е трудно – патрулът спира до някое кръстовище и започва да спира всички нарушили дребните правила. Включително до задръстване на движението! И започват бавничко да обработват кола след кола. Който нарушава, значи няма бърза работа и може да почака час два. Като свършат нарушителите (ако ще и поради пълна парализа на движението), се местят на друго кръстовище.

Идеята е, че ако спазването на правилника се постави като приоритет, то много бързо той ще започне да се спазва. Държавата и КАТ имат всички средства да наложат спазването на правилника. Но кой знае защо не желаят!
Шако
10 Авг 2017 02:32
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Моята проста капацуна изобщо не може да разбере защо премахват табелите за радарите.
Ако хората намаляват като видят такваз табела - ами много добре. Слагаме повече табели с радар на картинката, ако и да няма такъв на опасните места. Една табела е много по-евтина от радар с камера. От време на време ще слагат и радар - да се знае, че може и да има такъв. По-бавна скорост, по-малко жертви.
Като махаш табелата всеки се юрка и повече се трепят. Глоби и рушвет повече ще има, ама и претрепани също.
Ние сега какво искаме да постигнем - по-малко претрепани или повече рушвет и глоба?
Моля, някой по-светнат да ми обясни къде съм се заблудил.
Кос
10 Авг 2017 07:39
Мнения: 110
От: Bulgaria
Всички промени в закона за движение по пътищата през последните 10 години са с цел увеличаване на рушветите. Масово се нарушават правилата по кръстовищата(особено в големите градове) , но най-важна за полицаите е възможноста законно да се крият по храстите.
dobadoba
10 Авг 2017 10:51
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Нито дума за културата на шофиране.
За това, че не се 'прекарваш', като дадеш път на колега шофьор.
За това, че при приближаване на пешеходна пътека очите ти трябва да са 'на четири' и при наличие на пешеходци да си в готовност да спреш.
Че само ако мернеш деца до пътя трябва да намалиш.

Пропуснах нещо много важно - трябва да чувстваш воденото от теб ППС като 'заковано' на пътя, включително и в завой.

Карайте разумно, хора !
FuFighter
10 Авг 2017 10:55
Мнения: 1,603
От: Bulgaria
Кос, стиг с тези градски легенди. Рушвети, та рушвети. карайте по правилата и не давайте рушвети. когато ви поискат, пускайте сигнал до Инспектората на МВР и си искайте акта. Хем не ви харесват ограниченията, хем ревете срещу контрола, накрая давате рушвети, и се хвалите с това и недоволствате.
trunk
10 Авг 2017 11:01
Мнения: 891
От: Bulgaria
Шако
10 Авг 2017 02:32

Никъде не си се заблудил.Явно още не си свикнал.
Пикачу
10 Авг 2017 12:24
Мнения: 8,152
От: South Africa
И отново ни дума, ни лаф за озаптяването на чуждестранните шофоьори, които с всеки изминат ден стават все по-нагли и все по-безнаказани!
Къде е гуруто Алекси, или оня чорлавия всезнайко босът на инструкторите, да кажат пак какво да се направи. Както много години досега !!!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Пикачу
Пикачу
10 Авг 2017 13:51
Мнения: 8,152
От: South Africa
Интересна засономерност, щом повдигна въпроса за ненаказаността на чужденците и коментарите секват автоматично !
Да не би в МВР да са наели за съветник самия БЛАГОЙ РАГИН ?!
tudor
10 Авг 2017 17:28
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
"Иначе колегата по-горе е прав. Не съм луд, че да ходя да си губя цял ден за получаване на постановление и плащане на някаква глоба."

Eто заради подобни изказвания сме на това дередже. Ами няма да даваш подкуп. Ще идеш, ако трябва. 4 (четири) пъти ходих до КАТ, на канала отново само и само да ми падне един акт дето "сигмаджии" ми написаха, а не бях виновен. Оспорих това още в акта. Ама не дадох двайсетолевка. А че ходих и до вносителя на коли за документи даже не го броя. Който не дава - не дава хич. А който не иска да си плати или пък да се разкарва (според него) има оправданието да си дава на ръка. Иначе връчват ти фиш и си го превеждаш пред компютъра. За актовете, ако ти вземат книжката - ами ще се разкарваш. Аз невиновен ходих, та който е виновен поне да има достойнството. Подкупа има две страни. Не давайте бре. Без достойнство ли сте??
tudor
10 Авг 2017 17:32
Мнения: 1,035
От: Bulgaria
Инспектор Мегре
Мога само да кажа, че тези с уж малките невинни нарушения после правят и поразиите - неправилно паркиране (уж за малко), особено в тревни площи или току пред входа на супермаркета, че не може да мине 20 метра пеша. Обратен завой на двойна непрекъсната линия, спиране след линията на кръстовище, че да е по-напред. Абре мъжкарска работа е това. Но катаджиите дремят и не ги санкционират. Иначе ще им дам сума ти улици и булеварди в София. Урожай ще имат, ама ги мързи много. Дремят на сянка.
galfonizator
10 Авг 2017 22:42
Мнения: 1,286
От: Bulgaria
Шако 10 Август 2017 02:32
Напълно подкрепям! Но, изглежда, целта всъщност е точно събиране на повече глоби, не намаляване на риска от ПТП.
Proculus
11 Авг 2017 23:14
Мнения: 1,304
От: Bulgaria
Трето, трябва да се криминализира даването на подкуп.
Инспекторе, а нима не е така?
Кос
12 Авг 2017 22:37
Мнения: 110
От: Bulgaria
Ако под градски легенди визираш тоталният хаос по пловдивските улици, то или ме мислиш за глупак или не мислиш.
А рушверите вече не са рушвети а чист рекет.
Без криенето в храстите, "несъобразената скорост" и "рутинната проверка на документи" редовият "катаджия" неспособен да работи.
Добави мнение   Мнения:15 1