Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Броят на хората без здравни вноски пак започна да расте
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:46 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
onzitam
28 Авг 2017 20:17
Мнения: 4,334
От: Bulgaria
А, здравната вноска, трикратно, я внесох на студента в чужбина миналото лято в НАП, щото така е рекъл законодателят български,

А той го е рекъл защото здравната ни система е солидарна. Аз плащам откакто има здравна каса и през това време съм използвал услугите на родното ни здравеопазване три или четири пъти. Демек, плащал съм и за теб, за родителите ти....и за студентите ти, докато те са живели в България. Ти пък си плащала за моите родители.
И не ми казвайте, че някой е нямал пари за да си плати здравните! За безработните таксата беше към 18 кинта месечно - три кутии цигари, две бутилки евтин алкохол или 18 кафета!
Apolitichen
28 Авг 2017 22:05
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
А той го е рекъл защото здравната ни система е солидарна.
И по какво е солидарна? Лекарите вземат солидарно една и съща заплата? Всички плащат солидарно една и съща вноска? Всички плащат едни и същ процент върху дохода - 0% като рентиер или 208 лв. месечно за доходи над 2600 лв.? Всички плащат едно и също време, 40 години здравна осигуровка?
Може ли да посочите поне един параметър, по който Здравната система да е някакси солидарна? Щото дори и държавната субсидия не е солидарна - редуцирана е двойно.

Аз плащам откакто има здравна каса и ..... Демек, плащал съм и за теб, ....и за студентите ти, докато те са живели в България
Явно не сте от началото на Здравната каса - всеки родител плащахме процент зравна осигуровка за всяко дете. Ако не ме лъже паметта, беше 6% от 6% от брутния доход (6% от здравната осигуровка на всеки родител). Смешното беше, че банковата такса за плащането (два лева през 1998 г.) беше съизмерима с минималната здравната осигуровка на детето (2.16лв.). Другия куриоз беше, че имаше деца с по-висока здравна осигуровка отколкото на единия родител/майката - поради липса на максимален осигурителен праг осигуровката на детето, платена от единия родител, надхвърля осигуровката на другия, особенно ако е безработен/по майчинство (за нерегистрираните базработни плащаше работещият съпруг).
kаily
29 Авг 2017 00:05
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Според другите данни, повечето от неосигурените са с автомобил, мобилен абонамент (нерядко и с най-модерен телефон на изплащане), кабелна телевизия,

Би ли дал линк към тези "други данни" ?

Аз пропущих некъде линка, ще ми го копираш ли пак, моля?
Здравка
29 Авг 2017 12:49
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
И не ми казвайте, че някой е нямал пари за да си плати здравните! За безработните таксата беше към 18 кинта месечно - три кутии цигари, две бутилки евтин алкохол или 18 кафета!
Точно. Защо, при изплащане на помощи за многодетна майка която не учи и не работи не се удържат въпросните 18 лв от сумата за нейните здравни осигуровки?
Здравка
29 Авг 2017 13:00
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Защо смяташ, че не отразяват реалността? Умишлено цитирах влогове от 1 к до 100 к. Житейските ти наблюдения и преценка намират ли за недостоверно такъв процент от хората да имат такива спестени суми?
Моите житейски наблюдения и преценка няма как да са глобални. Те са ограничени до семейство, приятели, колеги и роднини. Всички гореизброени не сме богати, дори заможни не можем да се наречем, но свързваме прилично двата края. Това със спестяването също е много относително, освен въпрос на възможности да отделиш по нашенски ''бели пари за черни дни'' го има и манталитетът ''каквото изчука, изпука'', валиден и за хора с много добри доходи. Познавам такива - огромен апартамент в центъра на Варна, в него картини и колекционерски предмети, двуетажна къща в планински курорт и за всичко това цял живот изплащат кредити. Някои живеят зле, а спестяват цял живот. Това е нещо, което също не разбирам. Къща кочина, двор - с трън да завъртиш няма какво да закачиш в него и бам - 10 бона в торбичка на указано от телефонен измамник място.
Добави мнение   Мнения:46 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3