Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Стратези и превратности*
Добави мнение   Мнения:12 1
Денебал
31 Авг 2017 20:38
Мнения: 302
От: Bulgaria
Един бостан да сееш, пак трябва да мислиш за бъдещето***. (Не че бостанът е проста работа.) Да избираш, да претегляш, да предвиждаш. С една дума, да планираш! Дори за дините. Дори за тиквите.
Boev
31 Авг 2017 20:55
Мнения: 2,544
От: United States
Това "цацарки" ми хареса.
deaf
31 Авг 2017 21:52
Мнения: 647
От: Bulgaria
Като видЕх снимката с дините се сетих за един виц или лаф.

Пицата е единственото кръгло нещо,което се продава в квадратна кутия и се яде на триъгълници.
Banshee
01 Сеп 2017 09:39
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
И в "Аквариум" на Виктор Суворов имаше един продавач на дини - чичо Миша, който рязко променяше впечатлението от иначе тенденциозния стил на книгата. И заради когото прочетох още една - две книги на Суворов.
Чичо Миша го сънувам понякога. Трудно ми е да кажа защо, но през нощите, когато добрият старец идва при мен на прашния пазар, аз плача на сън. В живота си рядко съм плакал, дори и като дете. А на сън — само когато го видя. Шепне ми чичо Миша на ухото мъдростта на живота, а аз запомням всичко и се радвам, че нищо не съм пропуснал. И всичко, казано от него, се старая да запазя в ума си, докато се събудя. Всичко е просто, истините му са известни. Но се събуждам и не помня нищо.
Събуди ме ярък светлинен лъч. Протегнах се и се усмихнах на мислите си. Дълго си припомнях какво ми шепнеше на ухото чичо Миша. Не, нищо не помня. А беше нещо важно, което в никакъв случай не трябваше да забравям. От хилядите правила остана само едно малко парченце: трябва да се усмихваш на хората.

SgtTroy
01 Сеп 2017 10:01
Мнения: 6,667
От: Mauritius
БатВаню
01 Сеп 2017 11:52
Мнения: 3,463
От: France
Това със семките на вестника дето съхнат на перваза го помня добре от моите летни ваканции на село. Само че не дини, а домати. Идва комшийката при баба ми: " Буля Иванце, имаш ли от розавките за разсад?" Баба и дава за разсад, защото вече се е разчуло в махалата, че изкарала много вкусно домати тази година, така по естествен начин новопоявилият се щам се разпространяваше из село и успешно се съпротивляваше на мичуринизацията.
Същото разменяне на успешни щамове вървеше и с други зарзавати и цветя, да не говорим за успешни кочове, нерези и дори магарета, разкарвани от село на село за подобряване на генофонда
sluncho6
01 Сеп 2017 14:50
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Прав е авторът! Трябва да се гледа в бъдещето. Трябва, например, да се замразят човешки семчици от породата "българин", та кога изчезне
сорта, да може добри люде пак да го развъдят. Ако не за многотия, поне за разнообразие в зоопарка на бъдещето.
sluncho6
01 Сеп 2017 14:54
Мнения: 10,597
От: United States

>>><<<
. Трябва, например, да се замразят човешки семчици от породата "българин", та кога изчезне сорта, да може добри люде пак да го развъдят


Сетих се нещо - в никакъв случай да не сушат семчиците на вестник на прозореца, особено южен.
BuboLechka
02 Сеп 2017 19:37
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
Най-популярни са сортовете мраморна, плевенска черна, пазарджишка черна, кубанка.

Диня пълнена – динята се реже надлъж, почистват се семките, поставят се наситнени праскова, кайсия и круша, заливат се с плодов сок, захлупват се половинките и се оставят за час в хладилник.

Дини солени – избират се здрави зрели дини до 15 см, редят се плътно в буре, заливат се с разтвор 500 г сол на 10 л вода, добавят се по 20 г канела и карамфил на 10 кг дини, затискат се, 2 дни стоят при стайна температура, след това 50 дни втасват в мазе.


Не съм много наясно със сортовете, но харесвам тънкокори и с малки семки. А жълтите дини бяха деликатес.
А бостана в ТКЗС се садеше със семки събрани на вестник от баба и дядо.
Firmin
02 Сеп 2017 19:45
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
То баните биват различни. Някои ходят на бани и се връщат със семе. Динено. И правилно. Така трябва. Други пък пращат жените си на бани. И те се връщат със семе. И правилно. Така трябва. Стратегия.
spanopolski
03 Сеп 2017 20:56
Мнения: 552
От: Bulgaria
Калине
JKMM
05 Сеп 2017 22:13
Мнения: 701
От: Bulgaria

"Това е алегорията на дядо Вълчо за живота. Бил е мъдър и талантлив старец. По своему - стратег. И отговорен. Такива като него би трябвало да управляват държавата. Ако не им е вече семето затрито...
...сортове "гюмюрджинка", "сърбойка", "гевгелийка" по бостаните в Кюстендилско. Тях войници от Седма рилска дивизия ги донесли, като си идвали в отпуск от фронта. Много от тях после се върнали там, за да паднат в бой. Били са белязани за смърт, но са живели със съзнание за утрешния ден. Мислили са градивно, позитивно, футуристично. Де ги такива мислители днес?"
Добави мнение   Мнения:12 1