Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Колко тежи лекарската престилка
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:53 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Хипократ2006
28 Сеп 2017 23:13
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Не че има нещо лошо в Балинтовите групи, но те подхващат нещата от грешната страна, т.е. те според мен казват така: Момчета и момичета, нещата са кофти, дайте да видим как да се адаптираме към ситуацията, така че да оцелеем физически и психически! Истината е, че трябва да се създаде добра среда за работа, вкл адекватно финансиране и разумни правила за функциониране системата и това автоматично ще започне да решава огромна част от проблемите един по един. Е, за плебсът шокът, че здравеопазването е скъпа работа и трябва яко да се бърка за да получи качествена услуга, ще бъде голям, но безплатен обяд няма, както е добре известно!
Perseus
29 Сеп 2017 08:02
Мнения: 2,726
От: Bulgaria
Четейки мнения на човек от системата, използващ термини като "плебс" и все за пари говорещ ми е достатъчен, за да си изградя мнение за него и себеподобните му. Който има възможност си плаща, но често това не води до по-добри резултати, ами пари на вятъра. Ама нейсе, все пари са им в главата. Жалка история, показваща падението на цял сектор. Като вица дето по Каса все не си достъчно болен, а платено не можеш да оздравееш.
OldTen
29 Сеп 2017 08:05
Мнения: 664
От: Bulgaria
"Хипократе, може ли да ми кажете страна в Еврапа, в която лекарите получават такъв висок процент заплащане спрямо средната заплата, аз поне не знам? Стига с тези пари, точите касата, като за последно и отделно не ни лекувате а ни гледате в ръцете! Нямате срам! Едно Джипи, получава средно 5 000 лева чисти пари при средна заплата около 1 000 лева. Това прави 500%. Значи ли това, че в Германия колегата му взема 10 000 евро? Проблема ще се реши, когата вие спрете да гледате на пациентите, като на клиенти и поне малко, ама малко си влезете в професията и спрете да "пътувате по тези измислени пътеки".!
bat izo
29 Сеп 2017 09:17
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Това е една от професиите, които са призвание. Не се става лекар, "защото си е далаверка". И как няма да се налита на бой като няма бързо производство срещу лекари. Когато обществото види как се късат публично дипломи и отиват ефективно в затвора по няколко бройки годишно, тогава ще спрат да взимат правосъдието в ръцете си. Пък и всичкото лекар много добре знае, че по-добре у нас с 2000-3000-4000лв. от които повечето необлагаеми под масата + пълна безотговорност отколкото да стартираш от нулата някъде на майната си и да ти трепери сърчицето за всеки случай.
аиг
29 Сеп 2017 10:10
Мнения: 2,070
От: Bulgaria
Aбе, всичкото лекар явно не мисли така щом продължават да се изнасят с мръсна газ навън и дори в университетските клиники се оплакват от недостиг на специалисти. Какво остава за нормалните болници в провинцията. Например онзи ден, проф. Стоян Миланов(син на М. Миланов) направо си го каза, при глада за лекари, уволненият екип от Пирогов моментално ще бъде глътнат от друга болница.
Weed361
29 Сеп 2017 10:38
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Едно Джипи, получава средно 5 000 лева чисти пари при средна заплата около 1 000 лева.


OldTen може ли да обясниш приходите на един ОПЛ, за да му останат след като плати данъци, осигуровки, заплата и осигуровки на сестрата, наем, консумативи и т.н. 5000 лв. чисти?
НЗОК плаща на един записан пациент между 1,05 и 1,45 лева месечно, от прегледите се плащат само профилактичните (по 1 годишно за възрастните, за децата между 1 и 4), диспансерните и имунизациите.
Хипократ2006
29 Сеп 2017 11:18
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Не можа колега, просто си дрънка мантри! Една от много, между впрочем! Винаги ми е било чудно как при нас се вадят 5000 чисто и пак няма мераклии за тази работа?
Хипократ2006
29 Сеп 2017 11:22
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Горчивата истина е, че нещата, макар бавно и мъчително, ще тръгнат към по-добро чак когато обществото се отърси от стереотипите и клишетата и възприеме здравеопазването като една от многото части от системата на сектора на услугите. И вдене, че при нас важат същите правила за финансиране и структуриране, както и при останалите! За съжаление отрицателната енергия е трупава вече почти 20 години и ще трябва много време и жертви (буквално), за да се обърне посоката на течението в правилната посока. Тъжният опит показва, че при нас това ще се случи чак когато системата наистина рухне. Щото въпреки всичките си проблеми, тя все още функционира!
atlantis
29 Сеп 2017 11:57
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
За съжаление отрицателната енергия е трупава вече почти 20 години и ще трябва много време и жертви (буквално), за да се обърне посоката на течението в правилната посока. Тъжният опит показва, че при нас това ще се случи чак когато системата наистина рухне. Щото въпреки всичките си проблеми, тя все още функционира!


Тъжното е, че не учите МЕДИЦИНСКА психология. Ако я изучавахте като отделна дисциплина, нямаше да имате самочувствието на богоизбрани.
Хипократ2006
29 Сеп 2017 12:09
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Чак за богоизбрани - категорично не, но когато ежедневно се месиш в това кой и как ще живее и кой не, при това в условия на дефицит на предлагане на твоите услуги, а не в дефицит на търсенето им (демек в условия на дефицит на лекари, а не на пациенти), то няма как да не придобиеш съответното самочувствие. Считам последното за полезно нещо, стига да е в определени приемливи рамки! Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!
atlantis
29 Сеп 2017 12:20
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!

Е еее няма да е така. За сега трябва да хвърляте капи и да викате ура, че само ви бият. И това с боя бих добавила "Свиквайте! Така ще е! Независимо дали ви харесва или не!" ... за сега. Като започнете да давате първите жертви сами, ще искате да сте на минимална заплата. Ей срама си нямате. За сега карате на рефлекса на хората останал от бай Тошово време да ходят на лекар. Но както сте я подкарали, хората, ще почнат я да се само образоват от интеренет, я да да ползват все повече услугите на знахари, баячки и други шарлатани. То между вас и последните няма голяма разлика.
Хипократ2006
29 Сеп 2017 12:28
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Така си ги редиш тези щуротии щото нищо не те боли в момента. Като закъсаш - друга песен ще запееш! И ще си научиш урока, макар и по трудния начин!
atlantis
29 Сеп 2017 12:35
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Така си ги редиш тези щуротии щото нищо не те боли в момента.




Такааа в момента ме боли всичко - комбинация от полиартрит и непрекъснато промяна на времето и сезона. От половин месец насам ангината пекторист ми се е обострила и един шиш за плетене непрекъснато ме ръчка от лявата страна на врата. След инсулта вестибуларният ми апарат е носят ме мамо влачат ме. Това е на прима виста.
KaraKoliu
29 Сеп 2017 12:41
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
За сега карате на рефлекса на хората останал от бай Тошово време да ходят на лекар. Но както сте я подкарали, хората, ще почнат я да се само образоват от интеренет, я да да ползват все повече услугите на знахари, баячки и други шарлатани. То между вас и последните няма голяма разлика.
Права си. Има подходящи самообучителни филми. Снощи гледах един- Уди Харелсън сам си отряза затиснатия крак от коляното, без упойки и превръзки. И тръгна да коли добрия. Добре че го застреляха в главата, че иначе кой знае какви поразии щеше да направи с отрязан крак.
atlantis
29 Сеп 2017 12:55
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
И ще си научиш урока, макар и по трудния начин!


Всъщност научила съм си го. Учила съм за медицински фелдшер и от близо съм видяла "труда" на лекарите. Та от лични наблюдения знам що за професинолисти сте и какво стока продавате.
Патагонец
29 Сеп 2017 13:04
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Всъщност научила съм си го. Учила съм за медицински фелдшер и от близо съм видяла "труда" на лекарите. Та от лични наблюдения знам що за професинолисти сте и какво стока продавате.

Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците:
Сестри, акушерки и фелдшери, които се мислят за по-компетентни от лекарите, техници, мислещи се за по-компетентни от инженерите...
Често такива многознайковци се чудят защо никой не ги наема на работа или не им дават длъжността която (смятат, че) заслужават.

И хора, които най-много се оплакват от лекарите най-често търсят тяхната помощ.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Патагонец
atlantis
29 Сеп 2017 13:24
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците:


Никакво потвърждение не е. В една нормална държава / хайде общество, защото ненормалните държави започнаха значително да превишават нормалните / всяка жаба си знае гьола и до къде стига той. Когато започнах да штудирам за фелдшер, ние бяхме първите след много години отхвърляне на тази професия. Естествено нямаше учебници и програми за нас и учехме смесено. Учебници и програми от сестринските училища, и учебници и програми от МА. Преподавателите ни бяха същите които преподаваха в МА и изискваха от нас същите знания като от другите си студенти. Единствената разлика между нас и студентите от МА е, че ние учехме "Грижа за болния" от сестринските училища и само ние изучавахме "Медицинска психология" за която писах по-горе. Последната дисциплина се отнася до психиката на хората упражняващи лекарската професия и тя е ... майката си плаче грамофон свири. Естествено лекарите не я изучават, защото ще започнат да се самоубиват още на петата-шестата година след като започнат да практикуват.

Отне ми две години и едно раждане, докато откажа родата от зора им да ме правят фелдшер. На такава отврат от страна на лекарите съм се нагледала, че томове мога да напиша, но ме е гнус.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: atlantis
atlantis
29 Сеп 2017 13:29
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Права си. Има подходящи самообучителни филми. Снощи гледах един- Уди Харелсън сам си отряза затиснатия крак от коляното, без упойки и превръзки.


Права съм я! Ако преди две години бях оперирала сама брат си от спукана стомашна язва, а не "хирурзите" от "Пирогов", то вероятността да е виж сега се повишива поне с 90%.
Хипократ2006
29 Сеп 2017 13:42
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Последните ти писания пряко ни връщат към заглавието на статията и дават ясен отговор на въпроса в нея, а именно: ДА! ТЕЖКА Е КОРОНАТА НА ЛЕКАРЯ! МНОГО Е ТЕЖКА И ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ЗА ВСЕКИ!
Хипократ2006
29 Сеп 2017 13:45
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
https://www.chronicle.bg/komentar/kak-da-ne-badem-idioti-kogato-hodim-na-lekar/

Ето ви няколко доста практични съвета как да намалите отрицателните емоции, когато вече не може да се излекувате сами!
Дежурния
29 Сеп 2017 13:47
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Хм, потвърждение на коментара ми в темата Ефектът „Дънинг-Крюгер” в Темите на форумците

В тази тема имаше и друг уместен коментар, в смисъл както не е подходящо да се говори за въже в дома на обесен, така и на някои други места не е хубаво да се обсъжда този ефект.
Добави мнение   Мнения:53 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща