Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Трансгранична България
Добави мнение   Мнения:6 1
mehudi
05 Ное 2017 19:11
Мнения: 695
От: Bulgaria
право куме в очи!
Шако
05 Ное 2017 21:44
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Д-р Хърсев говори за оня български "бизнес" дето навремето го захлебиха с Луканка през гладните години.
Ами толкова си могат, горките.
Ти го качваш на самолета с президент или там който то е, то маа домати и цуца ракийка из хотелските стаи и ходи да си праи селфита.
Български компании на външните пазари колко щеш, ама на никой от шефовете или собствениците им няма да им дойде на ума да си платят да се возят с правителствения аероплан.
И не са бъзикайте с бае ви Ганя, щото човека най-съвестно си е разработвал пазарите по Европата.
Сам.
Колко от милиционер бизнесмените могат дори да си помислят подобно нещо?
Не моем ги мисла. Нищо не може да ги спаси.
Иначе, разбира се че президенти и премиери си рекламират бизнеса. Това си е съвсем нормално.
Но става въпрос за големи, ама много големи сделки - военни, технология или инфраструктура мащабна.
Ни имаме ли нещо такова, дето да си струва да се отвори реч?
Туризъм? Айде там да не бутаме.
Или в инфраструктурен проект да влезе наша голяма фирма? Ми тя най-голямата едни павета на половин километър в центъра на София три пъти ги реди и пренарежда, магистралата й стана на баница преди Стара Загора.
Или може би оръжие? сакън!След последните издънки, дето само не се изпотрепаха за два договора на селски фабрички хептен на майтап ще станем.
Земеделие? И там фотографите от чаршията дето ги назначиха за земледелци без субсидии са гола вода. Не става.
Затова, бъдещето е ясно. Милиционер-бизнисмените гълтат вода яко и никой не мое ги спаси.
Някои от малки и дори средни пробиват сами и се разрастват. Дано не им посегнат, защото засега те са държат ниско под водата. ИТ-то, разбира се. И всякви други специфични бъзикни като оня с пластмасовите катерушки или нещо подобно.
дъртреалист
06 Ное 2017 09:27
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
Трябва ни стратегия за външна експанзия

Хм...
Трябва ни първо стратегия за развитието на държавата.
За какво ти е експанзията?
Може би за да се помогне на българските предприемачи?
Или да се увеличи националното богатство?
Че - къде е решението, че имаме такива цели?
НЯМА такова решение, на никакво ниво.
Тогава за какво ще служи такава стратегия за експанзия?
...Когато не знаеш къде искаш да отидеш, винаги стигаш някъде другаде...
blue_fish
06 Ное 2017 10:00
Мнения: 331
От: Bulgaria
Статията
tantus
06 Ное 2017 18:07
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Разбира се, че авторът е прав като цяло. Само че не знам доколко би било добра идея нашите тъпунгери патриоти, комуняги и гербаджии изобщо да лобират за българския бизнес. Нито разбират от модерен бизнес (не говоря за износа на праскови и краставички), нито говорят някакви езици, че да се разберат с когото и да било извън България (тия лобирания се правят тънко, често в неофициални разговори и далеч от преводачи), нито имат кой знае какъв реален интерес да го правят - та те печелят много повече и без никакво усилие на вътрешния пазар чрез рекет и уреждане на обществени поръчки. Освен това средностатистическия избирател изобщо няма да разбере какво постижение примерно е да се уреди българска фирма да изгради ИТ инфраструктурата за управление на транспортната система на Атина, например. Демек и одобрение от хората няма да получат.

Когато имаме убийствената комбинация от липса на желание и едновременно липса на интелектуални възможности, то е ясно, че няма как да се случи.Редактирано: 1 път. Последна промяна от: tantus
Морският
09 Ное 2017 06:25
Мнения: 95
От: Bulgaria
Да се промени отношението към бизнеса и от гледна точка на държавата, и от гледна точка на обществото е наложително. Че държавната стратегия хич я няма е очевидно, но и голяма част от големите представители на същия този бизнес не разчитат на адекватно пазарно присъствие, а на политически аванси, лобизъм и наредени обществени поръчки.
Дребният и среден бизнес са мотора на всяка икономика. Към тях трябва да се подхожда със стратегия и грижа, с правила, закони и работещи съд, полиция и институции. Ние нашия пазар не сме си взели, та да се борим за световния. Че там конкуренция и протекционизъм са в пъти по-сериозни.
И в земеделието, и в строителството, и при банките държавата създава изкуствена среда и монополи. Те не водят до развитие, само усилват корупционния натиск и задушават малките. При подходящи климат и среда, бизнесът ще процъфти, ще си спечели сам пазар, ще излезе и навън, и не само със суровини.
Добави мнение   Мнения:6 1