Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
И по гражданско образование българчетата са последни в ЕС
Добави мнение   Мнения:9 1
хикса
09 Ное 2017 20:47
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Звучи, като че ли авторът на изследването има проблеми с гражданската компетентност. Може да е и със събирането и изваждането на двуцифрени числа, разбира се.
Нова
10 Ное 2017 10:37
Мнения: 102
От: Bulgaria
Ако това допитване бъде направено в Парламента, какви ли ще бъдат резултатите?! Според мен по въпроса със спазването на законите надали ще има и 10% положителен отговор за "задължително и от всички".
vance
10 Ное 2017 12:36
Мнения: 3,385
От: Bulgaria
У нас в момента няма учебен предмет гражданско образование. От 2002 г. теми, съответстващи на този профил, се изучават в 12-и клас по предмета "свят и личност".


Абе имаше нещо.. Миналата година мой Мишо зубреше колко комисии и колко комисари ся трудили в Брюксел, и от каква народност били.. Па и за Съвета на Европа и т.н.

Много знаеше граждански, пък не можал да сметне изгодно ли му е да купи телефон с бърз кредит, къде взел 600 лева, ще връща 1080, но с 0 процента лихва.
Сложна лихва, проста лихва, банкови, магазински уловки не са в образованието. Важно е ширината, дължината, дълбочината на Европейския Парламен да знаят..


Както и да е!
Попай
10 Ное 2017 14:22
Мнения: 535
От: Bulgaria
Ще помоля уважаемата афторка Георгиева за малко повече информация относно
Китайски Тайбей


Благодаря предварително!


ПП. Преди години съм бил в Китайско Тайпе, но може и да бъркам...
ohubohu
10 Ное 2017 15:36
Мнения: 4,837
От: Bulgaria
Само 42% от нашите осмокласници смятат, че трябва винаги да спазват законите, за да бъдат добри граждани
Личния пример преди всичко! Нали така?
А за пример са Парламент, Той, Държавна и Общинска администрация, МВР, съд прокуратура...
Apolitichen
10 Ное 2017 19:42
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Задача от най-лесната категория Г например е била учениците да напишат защо министър, хванат да шофира с превишена скорост, трябва да плати глоба. Верният отговор "пред закона всички са равни" е бил посочен от 82% от родните младежи.

Верният отговор се съдържа във въпроса - защото е хванат. Равенството пред закона има отношение само по "хващането" (Тия, които са над закона или извън закона, не ги хващат), а не в глобата. Едно, че глобата може да бъде и 20 лв., може да бъде и 1000 лв. или компромат до живот от опозицията. Второ, глобата трябва да се плати, когато има изадеден редовен админитративен акт. Иначе е произвол. На око на някого му се е сторило, че скоростта е превишена, а то да няма ограничение.


На въпрос от най-сложната категория А обаче, изискващ от учениците да кажат защо са нужни законите, изискващи политическите партии да осигурят обществен достъп до информацията за направените им дарения, правилно са отговорили доста по-малко деца - едва 38% са посочили, че тези закони пречат на партиите да облагодетелстват хората, които правят дарения.

Кой ги казва тия "верни" отговори!? Отчетите на партиите ( и другите грантаджии) трябва да са публични за да е ясно на данъчните какво трябва да се обложи с данък и кое ползва данъчно облекчение (а не като Орешарси на "четири очи" да дава данъчни облекчения на Валентин Захариев). А също и дарителите да бъдат почетени пред обществото. Ако някой "умник" си мисли, че с "обществен достъп до информация" ще предотврати "мафиотското" поведение на партии с цел нарушаване на закона, просто му е бедно въображението (партиите ще приемат закона със задна дата). Да припомня, че Кредитният регистър се води "публичен", сиреч с обществен достъп до информация. Но това не попречи на прокуратурата за затрие избрани кредитни досието в КТБ, нито вълните на разграбването й да следват една подир друга.
SvSophia
12 Ное 2017 05:15
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
Кво туй "гражданско образование"
-нещо кат научен комунизъм с обратен знак?
-хранилка за неолиберасто-толерантно-пазарско-грантаджийски индивиди?
Някой може ли да ми цитира автор на учебник по "гражданско образование", който не папка от USAID, сиреч от АзБ, Знание за всички и останалите дъщерни фирми, от Дойче веле, Конрад Аденауер и Ко.?
SvSophia
12 Ное 2017 05:19
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
vance, , и на нас преди три години ни губиха времето с някакви неопропагандни светове и личности.
Няма да споменавам имената на конкретните личности, написали учебника, щото някои от тях често се явяват аФтори по тия места.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: SvSophia
SvSophia
12 Ное 2017 05:24
Мнения: 36,140
От: Bulgaria
ПОДМЯНАТА на названията на традиционните учебни предмети (химия, физика, философия, история и прочее с човеци и общества, светове и личности, биологии с екологии и пр., хеле пък изтриването на родинознанието) е част от сайънтисизма, който агресивно избутва науката и истината от главиците. Част от стратегията за биороботизиране, зомбиране, деградиране, видиотиране...
Добави мнение   Мнения:9 1