Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Нова такса "солидарност" ще оскъпи водата
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:35 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
komar1
21 Ное 2017 19:19
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, съобщи Медиапул.
Де е теклооо...пак ще тече Факултето, Столипиново..
ПГеоргиев
21 Ное 2017 19:48
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Писал съм го и пак ще го напиша.
В града, в който живея много, цигани си купиха къщи в квартал в чертите на града и излязоха от гетото. Та една такава гражданка се оплаква на съседа си, че хич не е хубаво в новия квартал, защото трябва да плаща ток, вода, данък сграда, смет и възнамврява да се върне обратно в гетото, защото там никой не я търси за нищо.
Докога политическите плужеци ще защитават интересите на енергийните, водните и всякакви други монополисти, на гърба на изрядните платци? Докога ще пълним джоба на EVN-ни, ВиК- та и вся остальная сволоч?
Таксата "солидарност" е заради загубите в циганските махали, където изтичат милиони литри вода без да се заплащат.
Очаквайте скоро и такса "солидарност" за тока, защото единици са тези, които плащат в махалите. Писаха за една такава къща в Пловдив, където манго изкарал една пружина за легло на двора, подкачил към нея кабели и я ползвал за печка, докато играели на карти!
Айде и на вас да ви ...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ПГеоргиев
tatyana1
21 Ное 2017 19:59
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Един съсед, навремето шеф на ВиК, казваше, че ако технологичните загуби на вода за Варна са 60%, градът отдавна да е потънал. Водата се потребява, просто не се отчита. А пък наща вода вече е 2,93, а не се помпи, и цената се вдига редовно всяка година и без Световна банка. А фирмата е общинска.
симпатяга
21 Ное 2017 20:45
Мнения: 118
От: Bulgaria
Малее,тези с басейните да му мислят
mick
21 Ное 2017 20:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Не може толкова скъпа инфраструктура да се плаща само с цената на консумираната вода. Трябва да се плаща и от тези които не консумират но са включени във ВиК. Щото и за тях дружествата правят разходи.

Т.е. трябва да се премине на абонаментен принцип, като абонамента да покрива постоянните разходи.. а цената на водата да покрива променливите разходи, зависещи от потреблението.

Ако в един квартал само 1 консумира вода.. това значи ли, че той трябва да плаща за всички ремонти по ВиК в квартала? Колко трябва да му струва кубика вода в тоя случай?

ВиК не е само купуване на вода - това е доставка на питейна вода до съответния абонат, във всеки един момент - когато човекът поиска. Отделно има и отвеждане на мръсната вода, пак във всеки един момент. Това не се измерва само с консумираната вода.. ако човек иска да плаща само за консумираната вода.. до ходи да си пълни водоноска от язовира и да изхвърля мръсната вода.. чак в пречиствателната станция.

Обаче .. удобно е за управляващите и за богатите.. да се плаща само по тоя начин.. щото те са тези с многото заключени и неизползвани имоти.. но пък включени във ВиК мрежата. Същото се отнася и за ел. ток. И за боклука.. и за кварталните улици.. ремонта им и почистването им.


Не знам как е по света.. но съм почти сигурен, че ВиК е част от инфраструктурата на общината, т.е. трябва да се плаща и с данъците върху имотите. Щото имот без ВиК.. без Ел. ток/аналогично/ - какъв имот е?

Или ВиК инфраструктурата трябва да се плаща на абонаментен принцип, или трябва да бъде включена в общинската инфраструктура.. щото без ВиК - каква общинска инфраструктура може да има? Според мен, щом даден имот е в регулация и има достъп до ВиК, Ел. ток , Сметоизвозване - то този имот трябва да плаща за общите разходи по поддръжката на инфраструктурата за ВиК, Ел.Ток и сметоизвозване. И само променливите разходи.. да се смятат на база консумация. Че то в момента всичко се прехвърля на малкото консумиращи. И естествено парите не стигат.. а пък цените растат постоянно.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mick
Solace
21 Ное 2017 20:54
Мнения: 4,394
От: Bulgaria
Кубик и половина - здравейте, некъпайци! Тоалетната е 6 литра на пускане. Пералнята - още толкова (да речем някоя кратка програма). Съдовете се мият на ръце.
А, чакай, говорим за бедни. Те не се къпят, не акат, не се перат, не мият посуда...
Да ви пикам и на световната банка (не беше ли там Кристалина???)! Защо не се плаща според потреблението, а загубите да се поемат от ВиК-то? Че, ако загубите се калкулират в сметките на изрядните, как ще накараш монополиста да търси къде тече? Точно никак - при него загуби няма. Че даже и норма на печалба. Срам...
fbr65
21 Ное 2017 20:54
Мнения: 229
От: Bulgaria
Бедните ще плащат символично за първите 1.5 кубика Трябва да почнат да отчитат водомерите с един знак след десетичната запетая.
Han
21 Ное 2017 21:34
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Баце обеща 1000 евро средна заплата, а той каквото каже го прави.

Обаче нищо не каза за цените...

Patriot1965
21 Ное 2017 21:45
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Според същата банка социално поносимият разход за ВиК услуги е до 4% от средният доход за страната. Правете му сметката!
mick
21 Ное 2017 21:48
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Не са проблем бедните.. ами тия дето не консумират достатъчно за да си платят даже постоянните разходи. А те въобще не са малко. И ако бедните са Х, то тия дето не консумират достатъчно/заключени имоти, имоти използвани веднъж на месец или година/.. са 10*Х

И всички тия разходи се ступват удобно върху тия които консумират и живеят в България.
Patriot1965
21 Ное 2017 21:49
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Датчаните бяха достигнали към началото на XXI век потребление от 110 литра на човек дневно. Не мисля, че по-нисък разход е възможен. БДС предвижда осигуряване на 360 литра на човек дневно.
Patriot1965
21 Ное 2017 22:13
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Във Великобритания сметката за вода бе правопропорционална на стойността на имота. Водомери нямаше. Не знам дали и днес е така.
ПлесNick
21 Ное 2017 22:17
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Мик,

Дали в доклада на масти/ести/те експерти от СБ има и думичка в духа на първия твой пост! Обзалагам се (на кило ракия), чу няма!
Обсолютно си прав! Така е и за тока, и за парното! Даже и за боклука е така!

Ама с такива боклуци, които от 26 години биват в НС депонизирани, веднъж на четири години (напоследък и по-често) съответните закони (за питейната вода, за тока, за боклука) също ще са пълен БОКЛУК! Никаква работа не (ни) вършат!
ablepsia
22 Ное 2017 00:23
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
стратегията се готви в партньорство със Световната банка


Съгласно набързичко и тайничко подписания от Близашки договор с американците, който божем оглавяваше служебно правителство, назначено сал да подготви изборите! Защо чужденци като Веолия, изритани от собствената си Парижка община, чиито чиновници са уличени в лобиране за неоправдано високи цени на водата в съседна Румъния, и некви отвъдлоквени банки се разпореждата с нашата вода! Тукашните хм... управленци не чуха ли докъде се докараха с водата някои латиноамерикански държави, допуснали чужденци да се разпореждат със собствените им водни ресурси!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: ablepsia
ПлесNick
22 Ное 2017 06:38
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Аблепсия,
ми щото боклуци са и в СОС, както някогашният състав, май при Стефанчо Софиянския още, я даде водътъ на софиянци на чужденците, така и сегашният състав, който не смее да ги изгони от София!
панКариба
22 Ное 2017 09:43
Мнения: 2,966
От: Bulgaria
Докога политическите плужеци ще защитават интересите на енергийните, водните и всякакви други монополисти, на гърба на изрядните платци? Докога ще пълним джоба на EVN-ни, ВиК- та и вся остальная сволоч?

28 години капитализъм (в София 1 кубичен метър вода от 0,04 ст. скочи на 2,23 лева) - 28 години грабеж, разруха и дебилизация (браво Гришо) ...
панКариба
22 Ное 2017 09:46
Мнения: 2,966
От: Bulgaria
Тукашните хм... управленци не чуха ли докъде се докараха с водата някои латиноамерикански държави, допуснали чужденци да се разпореждат със собствените им водни ресурси!

"Тукашните хм... управленци" са типична туземна колониална администрация.
Парламентът прие с гласовете и на патриотарите Закона за концесиите - жална ни майка...
водопроводчик
22 Ное 2017 09:47
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
А колосалните печалби на Веолия защо не се инвестират?
водопроводчик
22 Ное 2017 09:49
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Въпросът е кой ще гушне допълнителните парички от оскъпяването?
Война да бяхме загубили, нямаше толкова скъпо да ни излезе.
tatyana1
22 Ное 2017 10:17
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Стига с тая "Веолия" бе! В повечето градове фирмите са общински, а цената е по- висока от софийската.
водопроводчик
22 Ное 2017 10:20
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Вижте, като давате примери в кои държави сметките са високи, а в кои - ниски, имайте предвид и кой и за какво взима парите. Искате Веолия да взима и за инфраструктура. А дали Веолия е изплатила цялостно цената на инфраструктурата, за която да събира пари? Веолия са частници. Дават-получават. Тези тинтири-минтири за социално поносима норма на поскъпване на цената са чисто робовладелство.
Добави мнение   Мнения:35 Страница 1 от 2 1 2 Следваща