Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Опасно далече
Добави мнение   Мнения:20 1
Sine_metu
23 Ное 2017 20:08
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Чертае се опасно бъдеще. Такова бъдеще, ако ни се случи

При цялото ми уважение, не разбирам как се чертае (преднамерено), а пък ще се "случи" (намерено неочаквано, заварено).

Съгласен съм с написаното от Вас,
но има още един пласт в общественото битие, много важен, може би най-важният.
Отговорността. Задължението. И не, нямам предвид журналистите.
Отговорността да ни казва истината е преди всичко на властта.
Защото нейно е задължението да я знае. В най-големи подробности.
Властта има правото да взема решения, длъжна е да го прави въз основата на подробен отчет и задълбочен анализ. Така беше, така стана, трябва да направим това и това.
Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият.
Нещата у нас не могат да потръгнат и на йота, докато е така.
Затова се чертае опасно бъдеще и то неизбежно ще ни сполети.


ПлесNick
23 Ное 2017 21:00
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
ACCOUNTABILITY! Пред СУВЕРЕНА! За всички, които СУВЕРЕНУ дължат позициите си във ВЛАСТТА (и в трите й "клонки" /по американцки/)
Преди време в 24 часа препечатиха някаква статия на Фукуяма, Френсис, в която той говореше, че за проблемите в страните от ЦИЕ след падането на Берлинската стена, основната вина е на институциите в тях, защото са отказали да бъдат ACCOUNTABLE пред ТЕЗИ, които ги ИЗПРАЩАТ във ВЛАСТТА!

Така че, ОТГОВОРНОСТ без ПОДОТЧЕТНОСТ е празна дума!
Даскал Цеко
23 Ное 2017 21:40
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Sine_metu
23 Ноември 2017 20:08
Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият.

А бе няма да те убивам, ама имаше подир туй един отчет-анализ "За състоянието на страната, Партията и непосредствените задачи", изнесен от Петър Младенов на 11 декември 1989 година по време на пленум на ЦК на БКП, един месец след дворцовия преврат, свалил Тодор Живков от власт. Много полезно, поучително и вразумително четиво, особено за соцносталгици.

Ние обаче няма да се окажем на висотата на своята отговорност пред народа като уп­равляваща партия и като Централен коми­тет, ако не видим, че през последните годи­ни страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Когато говорим за сериозна кризисна си­туация ние имаме предвид следните явления и тенденции, оказващи силно социално, икономическо, политическо и морално влияние върху общото състояние на нашето общество:
– дълбоки деформации в обществото и системата на управление,
– стагнация в икономическото ни развитие,застрашително изоставане в структурно­то и технологичното обновяване на икономиката вследствие на груби грешки в стопан­ската и инвестиционната политика, застрашително нарастване на външния дълг,
– увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция,
– сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности,
– достигане на уродлива стенен в развитието на режима на лична власт на Тодор Живков – и като резултат от всичко това сериозно намаляване на доверието към пар­тията.
Затова първият главен въпрос, на който трябва да отговорим, е: как се стигна до то­ва положение и кой е виновен?


И т.н., и т.п. Ей тук го има целия доклад:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Даскал Цеко
Sine_metu
23 Ное 2017 21:47
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
ПлесNick
23 Ноември 2017 21:00

Дет'с тру, сър!
Да я казваме и на тези, чийто глас се чува, па да става каквото ще!
Ето, "по-долу" има и интервю с г-н Цветанов.

Изобщо, днес редакцията се е постарала.
Може би защото е хубав ден - Свети Александър Невски
Sine_metu
23 Ное 2017 22:04
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Даскал Цеко
23 Ноември 2017 21:40
"Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият."
А бе няма да те убивам, ама имаше

Имаше, имаше...
Само дето не беше отчет на информация, с оценка и анализ, предложения за коригиращи действия и сравнителен анализ на сценарии (това значи отчет-анализ), а първото от "революционните" празнословия.
И като повлече крак, та досега
Даскал Цеко
23 Ное 2017 22:17
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Само дето не беше отчет на информация, с оценка и анализ, предложения за коригиращи действия и сравнителен анализ на сценарии (това значи отчет-анализ), а първото от "революционните" празнословия.

Тъй, де. Щом анализът не ни отърва, той е "революционно" празнословие. И непременно в кавички, за да не се сбърка с истински революционното.
И така вече 100 години сРамота.
Sine_metu
23 Ное 2017 22:24
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Този елементарен въпрос съм го задавал на много хора. Всякакви.
Гледат ме, като че ли не е един вид "контролен" въпрос за проверка на истинската информираност, а контролен изстрел в главата

А аз искам просто да почувстват разликата между знанието и БЦУ - безкрайно ценните указания, за които Юлиан Семьонов, Бог да го прости! казваше, че може да ги дава всяко обучено шимпанзе. Айде да не е всяко, ама човек може да ги наскубе от всяка по-тлъстичка публикацийка

Bacho Кольо
23 Ное 2017 22:26
Мнения: 24,761
От: Bulgaria
Много полезно, поучително и вразумително четиво, особено за соцносталгици.
Нищо вразумително и поучително няма в това четиво. Нищо. Хеле пък за "соционосталгици". Хората на които сте лепнали този етикет, тези неща си ги знаеха. И сто пъти да ги препрочетат, носталгията им няма да бъде излекувана. По две причини:
1. Изначално носталгията няма нищо общо със соца. Имало я е преди, ще я има и след нас.
2. Съвременният български живот дава обилна харана на всички, склонни към носталгия...
Птибурдуков
23 Ное 2017 22:40
Мнения: 880
От: Russian Federation
Даскале ама си губиш времето да отваряш очите на соцносталгици, техните са wide shut по дефиниция, а бронебойни патрони за партийната им вяра няма открити, няма открити.
Gershom
23 Ное 2017 22:49
Мнения: 581
От: 0
може би най-належащо е да поискаме в нея да се добави текст, подобен на Първата поправка към американската, която забранява ограничаването на свободата на словото.
Sine_metu
23 Ное 2017 22:52
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Птибурдуков
23 Ноември 2017 22:40

С Даскала сте страшни по епитетите. Сила! Фурор Булгарикус!
"Соцносталгици"
Ще заспя с усмивка тази вечер.

Ама я се пробвай и ти на простичкото ми въпросче

Gershom
23 Ное 2017 22:59
Мнения: 581
От: 0
Помня едно изявление на Жельо Желев. (Или пък беше в интервю?) Каза нещо в смисъл, че демокрация ние ще установим, но откъде ще вземем демократи?
И аз помня такива думи на Желю. По този повод - случи ми се веднъж (Даскале, наистина стана случайно) да развеждам един софийски кмет из далечния град N. И него го впечатли системата за разделно събиране за последващо рециклиране, и му викам "що не я внесете, г-н Кмете - мога да уредя и нещо безвъзмездно", и той ми вика: "системата ще внеса, но как да внеса Nци?"...
НЕРВЕН
24 Ное 2017 00:27
Мнения: 4,269
От: Bulgaria
цялата пушилка с неговата скорострелна оставка, със светкавичното му снемане, заместване и изпускане на облаци дезодорант в обществото възприемаме само като операция по замазване именно на тази полуфраза,

За мен най-учудващото е защо тази личност не получи орден "Стара планина", след като чухме от негови съпартийци какъв чутовен морален подвиг е извършил с тази оставка..
БатВаню
24 Ное 2017 08:17
Мнения: 3,463
От: France
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.


ПЪРВАТА ПОПРАВКА:
Congress shall make no law .... abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.
Mrx++
24 Ное 2017 09:07
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Ние обаче няма да се окажем на висотата на своята отговорност пред народа като уп­равляваща партия и като Централен коми­тет, ако не видим, че през последните годи­ни страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие.
Ох, де да я имаме оная криза сега. Щото след 1990г. страната навлезе в такава криза, че еша си няма. Всяко изказване е относително. Тогава и Живков и Младенов критикуваха с оглед на предните години, т.е., изпадането на страната в застой през втората половина на 80-те. А след 1990г. започна свободно падане. Един доцент ни уверяваше, че като стигнем дъното ще се отблъснем и ще изхвърчим нагоре. Ама туй дъно се оказа много наклонено. Така, че всяко изказване с времето си и със ситуацията. Няма какво да го цитираме сега.
А тиквариатът със зъби ии нокти си пази главната тиква, защото без него са заникъде. Да не го обидят, да не го резгневят, да не се разплаче. Не случайно сме на пъво място по производство на тикви в Европа. Ама това е друга работа.
Вардун
24 Ное 2017 12:38
Мнения: 250
От: Bulgaria
Демокрацията е опасно близо: „Честно казано“ на Люба Кулезич бе неочаквано свалено от ефир. Без никакво предупреждение и обяснение на зрителите от BIT започнаха да излъчват повторения на стари предавания.
BiBi-an
24 Ное 2017 13:08
Мнения: 7,665
От: Bulgaria
С Даскала сте страшни по епитетите

И по цитатите, обърни внимание на Птибурдучето...
Цитатът, това е човекът...перифразирано
Пробват да се дегизират, но боята им избива като срамно петно
Памфуций
25 Ное 2017 01:30
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Покажи
23 Ноември 2017 22:24
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Имахме и кво от това?
Е , миналата вечер, Алейда Гевара, дъщерята на Че, ви зашлеви шамар:

"При тези грешки в социалистическото общество на България, в съветското социалистическо общество, можете да сте ни пример само за това, което не бива да правим! Ами, питаш ме – отговарям ти! "

https://www.bnt.bg/bg/a/dshcheryata-na-revolyutsiyata
Sine_metu
26 Ное 2017 21:42
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Памфуций
25 Ноември 2017 01:30
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Имахме и кво от това?
Е , миналата вечер, Алейда Гевара, дъщерята на Че, ви зашлеви шамар

А, нищо от това.
30 загубени години, кво толкова
Може да се окажат точно разликата да има България или не, ама кво от това
И коя е тази Алейда и кои са тия, дето е зашлевила?
Тебе зашлеви ли те?
JKMM
01 Дек 2017 23:25
Мнения: 701
От: Bulgaria
Преди 1989 г. нямаше свобода на словото и това се знаеше от всички.
Сега пак няма свобода на словото, но това не се знае от всички.
Добави мнение   Мнения:20 1