Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
САЩ отстъпват световното лидерство на Китай
Добави мнение   Мнения:6 1
Архангел
14 Яну 2018 22:37
Мнения: 1,869
От: Bulgaria
Във века на интернет няма как повече да се скрие истината за финансовата система, печатането на долари, банкирането с частичен резерв, планираното остаряване на стоките.
Това е краят на сегашният световен ред.
Откровение Варухово
15 Яну 2018 01:51
Мнения: 736
От: Bulgaria
Статията е пълна боза (не че съм очаквал нещо повече от Вашингтон пост).
Оттеглянето на САЩ от позиция на единствен световен властови център е 'обяснено' с нежеланието на Тръмп. САЩ видиш ли остават на предишите си позиции в икономическо отношение , ама умора някаква се появила, пък и Тръмп е лош. Да бе!
Кинти няма, там е проблема. Или по точно САЩ вече не могат да си печатат кинти без да предизвика това инфлация, а оттам да се катурне цялата финансова пирамида. Ироничното е, че най-верния съюзник на американската финансова система е ... ЦБ на Русия. За съжаление на американците обаче Русия е прекалено бедна да държи на гърба си 'икономиката' на САЩ. До преди седмица тази роля беше отредена на Китай. Китай обаче заяви, че повече няма да купува американски ценни книжа.
В тази връзка изобщо не е странно че американците си насвиват платната. Местните тарикати вече е усетиха (Иран, Турция) и почнаха да надигат глава. Европа с 500млн население и икономиката на половината свят хленчи, че няма кой да я пази. Едно време Англия, Франция и Германия поотделно бяха по-силни военно от САЩ. Сега на дневен ред са правата на трансгендерните.
Иначе ние както винаги сме с грешния съюзник.


ЗИП
15 Яну 2018 09:01
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Русия нищо "икономическо не може да държи".

Тук Закария е прав.

Китай е новия световен хегемон.

А Русия, както съм казвал многократно ще бъде неговата "бухалка".

Няма нищо по-нормално на този свят Поднебесната Империя да властва над света !

Mrx++
15 Яну 2018 11:13
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Не упадъкът на американската мощ - страната остава на позициите си в икономическо и военно отношение, - но намаляват желанието и възможностите й да използва тази сила, за да формира света. Администрацията има намерение да ликвидира великите постижения на САЩ, както се случва със Световната търговска организация, или просто не се интересува от това да определя глобалния дневен ред.
Ей тук ги сърби и боли хамериканците. Защото те искат да определят световния ред. Тоест да се наместват в свой интерест в дневния ред на други държави. Тръмп правилно каза в предизборните сиречи: "Аз няма да бъда президент на света, аз ще бъда президент на САЩ". Само, че неолибералите го натискат в обратна псока.
showstopper
15 Яну 2018 21:24
Мнения: 540
От: Bulgaria
Тръмпи Бой има друга представа за дългосрочната стратегия - спират се мангизите за глобално полицайстване, мангизите за помощи за шибани държави, спира се притока на тарамбуки, протекционизъм в икономиката и да се оправя кой както може. Важното е да спре обезкървяването на Америка, да спре износа на технологии към Китай и целия този процес на захранване на противниците със инвестиции, ной хау и достъп до американския пазар. Така постепенно според него страната ще се стабилизира и тръгне отново към просперитет. Според Тръмп и тези зад него Щатите може и да имат ползи от сегашната глобализация, но техните противници (Китай) в крайна сметка печелят повече. И това си е така - ако не беше пустата алчност и ламтеж за евтина работна ръка Китай щеше още да прави евтини чадъри. Без американските технологии, изградените мрежи за снабяване на мултинационалите и достъпа до американския пазар Китай нямаше да стане това, което е сега. Америка отдавна се превръща индустриално в празна черупка. Световното полицайстване струва на Щатите цяло състояние. Тръмп изка да отреже и тези разходи. Ако другите държави искат да се изтерпат - нека да заповядат, Америка продава оръжие. След време ще изкупи разорилите се на безценица. Според мен това е доста закъсняла стратегия. Можеше да се приложи когато Щатите бяха още абсолютен лидер във всяко отношение и можеха да извиват ръцете на икономическите партнъори с протекционизъм. Сега само ще си докарат изолация и водещите държави ще се съюзят срещу тях с еквивалентни мерки. Като начало ще се противопоставят организирано на новата данъчна реформа, която е протекционистка та дрънка.
gluhar4e
16 Яну 2018 12:36
Мнения: 2,246
От: Greece
Заглавието е мехем за душите списуващата общност, но... до там.
Разбираемо е - кинти са нужни всекиму.
Но САЩ нищо не отстъпват, нито ще отстъпят без бой.
Добави мнение   Мнения:6 1