Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо свободният пазар на ток се оказа проблемен
Добави мнение   Мнения:12 1
хикса
15 Яну 2018 20:06
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Добре, че е бизнесът, да се бори със спекулантите, тунеядците (от МВР) и други такива.
Maximus II
15 Яну 2018 20:13
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Ако някой купува нещо скъпо, то е защото друг има огромни печалби! Всичко друго са алабализми, за заблуда на измамения.

Забравете "икономикса", той е измама, това което го пишат и проповядват американските либерални икономически "корифеи", се разминава драстично с практиката, ако беше така, нобеловите лауреати по икономика, вместо да отварят очите на плебса, да са станали милиардери, ама не са!

Накрая американските самолетоносачи отиват да "демократизират" някой с много нефт, взимат му богатството и воала - американската икономика отбелязва растеж!

Егати, колко много глупаци има на тоя свят!
Maximus II
15 Яну 2018 20:15
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Вие, господа български бизнесмени, колко самолетоносача имате? (Перифраза по Сталин)
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Maximus II
Engels
15 Яну 2018 21:49
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
В продължение на десетилетия група от изследователи в аналитични организации, политически съветници, експерти и неколцина тласкани от идеологическите си разбирания академици публикуват „разговорни“ версии на икономически теории, които имат малко общо с това, което хората в академичните общности наистина правят или мислят. В тази карикатурна версия на икономиката пазарите винаги работят без проблеми, данъците и регулациите винаги са нещо лошо, неравенството е без значение, монополът не е заплаха, а бизнесмените са напълно рационални човешки същества.
Този вид либертарианска „поп“ икономика, наречена от Куак „икономизъм“, предизвиква недоволство сред сериозните академици в областта, които с тъга виждат как техните теории и емпирични резултати са изопачени или пренебрегнати.
За да може икономиката и икономистите да имат по-позитивно влияние върху дискусията по въпроса, това вкоренено разбиране трябва да отиде в коша за боклук.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
mick
15 Яну 2018 22:02
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Мдааа колкото повече търговци.. толкова по-висока цена..

това е парадокса на многото търговци всеки искащ с малко продажби да е на голяма печалба.

Така е и с многото магазини в България - с две продажби искат да излязат на печалба.


Всъщност конкуренция има само в краен случай, това са забравили да ни кажат икономистите и преподавателите.
Maximus II
15 Яну 2018 22:07
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Много търговци - високи цени! Наопаки на уверенията на либерастите!

А се оказа прав дядо: Пази Боже, от млад търговец и от стара ку.ва!

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Maximus II
Хулиган
15 Яну 2018 22:28
Мнения: 1,969
От: Bulgaria
След прочетеното дотук, тъпо ли ще бъде да се попита, за какво служи посредникът, наричан търговец на ток?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/
Дежурния
15 Яну 2018 23:06
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Мая Манолова още ли не се е появила да оправи работата? Без такава черешка на тортата от титанични интелектуални усилия няма да се оправят нещата с тока. Ще сезира когото трябва и ще се изясни работата с електрическите птички и пчелички.
ОБЛАК
16 Яну 2018 01:59
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Истинската либерализация на пазара ще проличи когато почнат да демонтират светломерите и вентилаторите, когато рекичките текнат свободно, а американците заплачат и си вземат куфарите. До тогава лопатираме плява. Чукаме вода в хаванче и лижем захарен памук.
Памфуций
16 Яну 2018 11:29
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Промени в нормативните актове вече се разработват, обяви тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Но и се застрахова. "Цените на свободния пазар са резултат от споразумения между бизнеса и търговеца на ток, а държавата не може да се намеси. Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, то тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един тогава трябва да сезира компетентните органи", заяви тя пред БНТ.


Ма само офертите с идентични цени ли са признак на картелно споразумение ?
mamut
16 Яну 2018 12:43
Мнения: 4,182
От: Bulgaria
Той призова фирмите да не се поддават на натиск, а да проверят възможността да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана. "Казано просто - да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лева за електроенергия, а не 100-120", заяви депутатът.
баси и "енергетика" такава цена няма, по решение № Ц19 -01.07.2017 на КЕВР цена на НЕК сато обществен доставчик която продава на крайните снабдители е 107,71 лв на МГвтч. П(без ДДС) при крайните цена след преноса ,достъпа и трансформациите на напрежението е към 133-140 лв на МГвтч.
На регулиран могат да се върнат само стопански обекти на ниско напрежение, средно и високо нанай , пак Добрев със стара поправка на ЗЕ, ги задължи всички на средно и Високо да излезнат на свободния пазар.
Проблема е че няма необходимите продукти на свободния пазар на енергия -на борсата, особено предлагане на пикова енергия на годишни или многогодишни двустранни договори , предлаганите количства (обеми и срокове) на базова енергия за двустранни договори също може да се коментира. Работата на самата борса също както и правилата за търговия изтготвени от КЕВР, не са съгласувани сроковет за подаване на заявките от производители (зелени централи,комбинирано и крайни снабдители) пред обществения доставчик. Те се подават до 3 часа следобен на предния ден , а борсата затваря в 2 часа така остава свободна енергия която не може се изтъргува.
Това цялото количествоел.енергия да се търгува само на борсата е тъпо и няма такава практика по света, така може да се манипулира много по-лесно.
Основните количества ел енергия се доставят по двустранни договори, борсата -ден напред(спот) е само за коригиране допълва или изчиства ненужните количества за деня напред ,за да не изпадаш в небаланс (около 10% от цялата търгувана енергия). за сега толкоз.
Досега работодателите като плащаха много по -ниска цена от регулираните цени, нещо за работницитне да се усети, енергийна ефективност нещо да се усети.
mamut
16 Яну 2018 12:45
Мнения: 4,182
От: Bulgaria
Истинки свабоден пазар на ел.енергия ще имамае ,когато се премахнат регилираните цени защото те изкривява много пазара(48%) от целия, като се почне от цените и се мине през количествата за регулирания и самото решение на КЕВР
Добави мнение   Мнения:12 1