Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Лични лекари отказват да запишат тежко болна в листите си
Добави мнение   Мнения:15 1
ПлесNick
05 Фев 2018 20:50
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Ми кво дреме въпросната РЗОК ? Айде стига произвол! А на всички отказали - парична санкция, по хилядо лева примерно!
67
05 Фев 2018 21:38
Мнения: 7,197
От: Benin
А ако докторите наистина имат предписан лимит и са го запълнили? Каквото и да правят, все ще са в нарушение.
Хипократ2006
05 Фев 2018 23:09
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Това последното изречение изкърти всички мивки в окръга. Няма такова нещо. Служебен избор се прави само ако в НАСЕЛЕНОТО МЯСТО няма нито един семеен лекар, както и за затворници. Толкова. Никой пациент няма право да стъпи в частната ми практика без изричното ми съгласие. И вместо да плюете наред мен и всички мои колеги, вземете и попитайте ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ТУК!
ПлесNick
06 Фев 2018 08:53
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Добре, питаме те, Хипокрите - защо се стигна дотук ? Отвори ТЕМА НА ФОРУМЦИТЕ! Пък може после на Киро да я пратим - нали той изцяло нова реформаМОДЕЛ обеща оня ден в Парламента да направи и внесе!
tatyana1
06 Фев 2018 10:29
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Не ме учудва. Навсякъде е трудно да смениш личен лекар- капацитетът им е запълнен, а нови не се появяват. И не виждам как може да натоварят някого с допълнително пациенти, ако капацитетът му е запълнен и не иска да си разширява практиката? Или просто е по- възрастен и не може да работи с 2500души, иска с 1500?
ejko
06 Фев 2018 11:21
Мнения: 2,533
От: Bulgaria
Освен в здравеопазването,в коя друга сфера държавата вменява социална дейност с явна загуба(съжалявам за израза,но това е истината при тези обстоятелства) на ЕТ ; ЕООД ; ООД ; АД (това са формите,под които лекари,болници и аптеки са длъжни според законодателството ни да работят)? Питам се,защото не знам?Мисля обаче,че това е сбъркания начин,затова се стига до такива абсурди.
ejko
06 Фев 2018 11:40
Мнения: 2,533
От: Bulgaria
В така нескончаемия "преход" т.нар. ни "държава"(разбирай -обръчи,главички,парчета от баница и др.досегашни нарицателни) е с голяма налетност и хъс когато има да се разпределят лесни пари с "държавна поръчка",когато работата е свързана с липса на достатъчно пари,неприятности,главоболия и отговорности се търси начин с промяна в законите тези неща да се задължат законово други но не и държавни структури и юридически субекти.Изключвам депутатските частни болници-на всички ни е ясно защо никнеха като молове след дъжд.
Хипократ2006
06 Фев 2018 15:04
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Натисни тук
Всичко започна с хроничното недофинансиране на системата. От там последва бюрократичния тормоз върху системата и съсловието, така щото да бъдат принудени двете да кретат някак си, за кеф на ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат. Който твърди, че с 3-4 милиарда, колкото е бюджетът на цялото ни здравеопазване и се равнява на годишния бюджет на голяма европейска болница, може да се осигури европейска грижа за 7 милиона българи - просто ЛЪЖЕ.
Вече конкретно. Всичко което госпожата от репортажа очаква да получи от семейния си лекар, всъщност е добре уредено в нормативната база и в нея категорично тези задължения са вменени на местният Комплексен Онкологичен Център, това е наследникът на едновремешният Онкодиспансер. Аз лично бих я записал, но няма да и дам нито едно направление във връзка с онкологичного и заболяване. Въпросният КОЦ е на директно подчинение на Министерството на здравеопазването и ако там има някакви лоши практики, то проблемът е всъщност на МЗ. Да си го оправят. Семейният лекар не е изтривалка за ничия нечиста заради несвършена работа съвест.
Shintoabe
06 Фев 2018 16:39
Мнения: 1,054
От: Greece
Хипократ2006
06 Фев 2018 15:04
onzi
06 Фев 2018 17:12
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Никой пациент няма право да стъпи в частната ми практика без изричното ми съгласие.
сигурен ли си? има някакви възможности за смяна на опл и регистрация по електронен път. да не се окаже, че в един момент само те осведомяват как си придобил допълнителни пациенти
Хипократ2006
06 Фев 2018 17:22
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Колеги, важно е да знаем правата си относно вмененото ни принудителното регистриране на пациенти и в последствие обслужването им, че имаме две солидни законови разпоредби, едната от които е Конституцията на Р. България в чл. 48 : (4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд. Втория е КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА ЛЕКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 85 ОТ 2013 Г.) в Чл. 12. Лекарят може да откаже лечението и консултацията, когато е убеден, че между него и пациента липсва необходимото доверие или липсват условия за изпълнението на неговите професионални права и задължения. Това не се отнася до задълженията му да окаже медицинска помощ при спешни случаи. (2) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2013 г.) Лекарят има право да откаже преглед, консултация и лечение, когато има пряка заплаха за здравето и живота му. В L В заключение: Робството е отменено 1865г., а 8 часов работен ден е въведен от 1915 г.
Позволявам си да копирам писание на колега от друг форум!
onzitam
06 Фев 2018 19:30
Мнения: 4,334
От: Bulgaria
ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат.

Аз не искам БЕЗПЛАТНО, а КАЧЕСТВЕНО здравеопазване. Спрях да използвам "услугите" на джипи-то защото губя време и нерви. Вече ходя директно при специалист и си плащам кеш, в брой и на ръка! Да, но плащам и здравни осигуровки и то в максимален размер, като по този начин подсигурявам съществуването на така наречените "лични лекари", които според мен, а и не само според мен са абсолютно излишно звено във веригата. От друга страна, никой не ми възстановява дадените кеш пари на специалистите. Оказва се, че плащам два пъти за едно и също нещо.
Не е ли по добре, пациентите да плащат на лекарите кеш, а след това да си получават обратно парите от касата.
Butch
06 Фев 2018 19:35
Мнения: 6,934
От: United States
за кеф на ламтящия за "безплатно" здравеопазване електорат.


Това се родее с "алчни старци изпълзяха на припек".

Хипократе, при всичкото ми уважение към професията и другите ти мнения, така не се пише.
Олеква ти тезата, че с малко пари не може да се направи качествено здравеопазване.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Butch
Patriot1965
06 Фев 2018 20:35
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
А сега си припомнете аргументите за въвеждането на институцията на личния лекар.
Хипократ2006
06 Фев 2018 23:28
Мнения: 1,564
От: Bulgaria
Онзитам, разбирам недоволството ти! Аз също осигурявам себе си и съпругата си на максимален доход и въпреки това плащам доста неща от джоба си. Кофти е наистина, но не сме ние виновни за това. Условията на здравните ни осигуровки са такива. За моята практика съм спокоен - 2000 пациента, тези с час влизат обикновено точно на часа си или с макс 20 мин закъснение. Тези без час рядко им се налага да висят повече от час в чакалнята на амбулаторията ми. За другите колеги не мога да отговарям. Ще ти кажа и нещо, което няма да ти хареса: Такива като теб въобще не са ценни за практиката - касата плаща 1.05 лв на месец на глава, я се появиш за профилактичен преглед, я не. Устата ти знае прекалено много и губя неприятно много време да те убеждавам,че разбирам повече от медицина от теб. Истинските пари идват от профилактиката и диспансерното наблюдение на хронично болните (основно пенсионери) и децата (за педиатричните практики). Хем са задължително здравноосигурени, хем обикновено нямат пари за частни прегледи и щат не щат минават през нас. Те ми плащат ипотеката на кабинета и те изплатиха новата ми кола. Това е положението. И още нещо! Достатъчно стар и помъдрял съм, че да се опитвам да наливам акъл и вкарвам в правия път всеки срещнат. Казвам си мнението, който има уши - да слуша, който не - да се оправя. Аз си го прехвърлям в левия крачол, щото опашката чака. И понякога Господ ме възнаграждава за търпението като завръща някоя заблудена душа, след като е ходила като гламава и плащала луди хонорари на този и онзи капацитет, наритали са я здраво и са я направили на маймуна. И не можеш да си представиш какъв душевен оргазъм изпитвам като им гледам овчия поглед и гузните физиономии и слушам тъпите им обяснения за безумните постъпки. Щото навън, в системата на здравеопазването е джунгла, приятелю и хищниците там са на глутници. И рядко се случва някой да не хлътне в някоя яма ако не се допита до мен. Та така. Желая ти всичко най-добро и моля админът да ми прости някои по-остри изрази. Днес съм прегледал над 60 пациента, нагледах се и се наслушах на всевъзможни дивотии и вече ми е писнало от всичко!
Добави мнение   Мнения:15 1