Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Историята, умници!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Kinks
15 Фев 2018 20:16
Мнения: 524
От: American Samoa
Гражданската война започна през 1918 г. с Войнишкото въстание и продължава и до ден днешен.
wreckage
15 Фев 2018 20:23
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Половин-истината е безсмислена. Неморална е половин-истината.Не защото оправдава или обвинява едно време, режим или партия. А защото не дава на днешните деца и младежи цялата поука, с която да отидат в бъдещето. Всичко, което им предлага, е убеждението, че някои партии и лица от миналото са лоши. И така ги лишава от знанието, че лоши могат да бъдат и всички други, когато посягат на демокрацията, на справедливостта и хуманизма. И че наистина са били. Което именно се съдържа в другата половина.

Без тая половина те ще са ощетени. И в известна степен беззащитни.

AnonimusBG
15 Фев 2018 20:26
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
В самото начало на промените усилено се търсеха и се откриваха неизвестни гробове на жертви от септемврийските събития през 1944 г. Пред мен професор Тончо Жечев каза на Йордан Василев, първия главен редактор на в. "Демокрация": "Дано да се открият всички гробове. Но не си мислете, че с тях ще запълните онези, предишните. И едните, и другите ще останат да зеят." Какво имаше предвид професорът, като предрече, че ще останат да "зеят"? В паметта ли? В съвестта ли? В историята ли?


AnonimusBG
15 Фев 2018 20:29
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
Да, всичко се усещаше, дори онова, за което упорито се мълчеше. Странното е, че тогава, в онова сурово и безцеремонно време, връзката между действителността и близкото българско неотдавна се долавяше отчетливо и това я правеше да изглежда ако не справедлива, то поне неизбежна. Имаше лагери, но беше имало и преди. Имаше изселвания, но и те не бяха изобретение на новата власт. Уволненията, изключванията, лишаването от образование - те просто не бяха прекъсвали. Когато нещо има каквото и да е обяснение, то като че ли става по-лесно за преглътване. Сякаш след блокадите и отрязаните глави, след изгорените яташки къщи, след изтезанията и разстрелите без съд и присъда в ход бе влязла някаква безмилостна логика, която можеше да се приеме и за логика на националната съдба. Люлката беше залюляна дълго преди това и люля България десетилетия...

Тези размишления ще ли да послужат някому днес? В препирните на партии и министерства дори не се споменава за изчистване и за свещена неприкосновеност на истината. Истината е всичко в историята. Там тя трябва да е като в съда: истината, само истината, цялата...

Дорис
15 Фев 2018 20:34
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
А кой тук е гледал първия български антифашистки филм "Безкръстни гробове" от 1931 г.?

Режисьор Борис Грежов
Продуцент „Глория палас“
Сценарист Бончо Несторов
В ролите Владимир Трандафилов,
Зорка Йорданова,
Константин Кисимов,
Иван Димов

Аз не съм... Би ми бил интересен днес, утре... Кошлуков, пусни един свестен филм! Исторически. Актуален както никога досега!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Дорис
Дорис
15 Фев 2018 20:56
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
ПП. Първата картина на филма е селянка, коленичила до безкръстен гроб. На екрана се появяват думите: „Нашите майки все в черно ходят, все нази жалят“. В тази мрачна селска любовна драма има редица алюзии за политическите събития през 1923-1925. Филмът е драстично съкратен от цензурната комисия и вижда екран с помощта на председателя на 23 ОНС Александър Малинов.
Angel Kandiloto
15 Фев 2018 21:12
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Толкова години отминаха а комунягите не можаха да разберат, че всичко, което постигна българския народ е въпреки тях а не благодарение на тях.
Дорис
15 Фев 2018 21:21
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Толкова години минаха да се люшка кандилото, и Ангелът не разбра, че този форум се държи въпреки него, а не благодарение нему.
Патагонец
15 Фев 2018 23:01
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Бащите на двама мои съученици бяха изключвани от всички училища в Царството. За вечни времена. Значи, имали сме традиция...

Едно е да те изключат за това, което сам си извършил, съвсем друго е да ти забранят да учиш заради неблагонадежно семейство без да имаш никакво участие в каквато и да е организация.
Между другото, до 1989 г. при кандидатстване за работа имаше формуляр, където се попълваше графа от рода на: "Има ли кандидатът роднини, съдени от Народния съд?" и "Има ли кандидатът роднини невъзвращенци, живеещи в чужбина?" с изиксване на подробно описание на родството с тях.
А относно историята? Е, тя се пише от победителите. Дано да съм жив да разказвам на внуците.
AnonimusBG
15 Фев 2018 23:20
Мнения: 2,670
От: Bulgaria
Дано да съм жив да разказвам на внуците.


https://4.bp.blogspot.com/-fCAEeCJgvrk/VAgv1riAlwI/AAAAAAAABaQ/4pcCSH08ALM/s1600/Nar_sud-1.jpg

Разказвай
Васуки
16 Фев 2018 00:37
Мнения: 3,605
От: India
автора Мъдар човек е той
ОБЛАК
16 Фев 2018 01:47
Мнения: 1,029
От: Bulgaria

Нерви и утехи
Историята, умници!
Калин Донков

Не съм го изтъквал като репресия, по-скоро като гадно житейско обстоятелство в съдбата на мои герои. И не повече от два-три пъти. За който не знае: документите за следване се подаваха в специален плик. На плика имаше отпечатана бланка, която се попълваше от общината. Там общината декларираше, че на "лицето" се разрешава да кандидатства за студент. Самият аз изпратих книжата си в такъв плик.

Горе - долу сме набори. Документите си занесох в канцеларията на БГГ факултет на СУ. На ръка. Нямаше пликове. Нямаше разрешения от Общината, от Партията. След това на дъската с обявите излагаха списък на допуснатите до приемни изпити.Закачен беше и един списък на около 20-на недопуснати. Когато кандидатствах там прочетох имената на моите приятели - 4-има братя Кобиларови - Петко, Асен, Храбър и Тодор. Борис Дрангов отиде направо в духовното училище в Черепиш.
Издържалите около 20 ни приеха. После се появиха и 5-6 души които не бяхме виждали на приемните изпити. Така. За да не измисляме нова история.Angel Kandiloto
16 Фев 2018 03:55
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Познавах няколко антифашисти . В паметта ми са се запазили всички срещи с не забравимата Свобода Бъчварова . Даааа ....
Дорис
16 Фев 2018 07:10
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Познавах няколко антифашисти .


Ами родителите ми бяха антифашисти. И двамата лежали в концлагери, баща ми бит в полицията - имаше сини белези на глезените до края на живота си.
Gvardeec
16 Фев 2018 09:42
Мнения: 56
От: Czech Republic
Ами родителите ми бяха антифашисти. И двамата лежали в концлагери, баща ми бит в полицията - имаше сини белези на глезените до края на живота си.
А пък моя баща се стрижеше често понеже имаше голями белези по главата от бой с остри предмети. От тези след девети само защото работил в Германия около 3 месеца през 1943 година!
Патагонец
16 Фев 2018 09:50
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Разказвай

А ти ще им разкажеш ли не само за едните, а и за другите?
Едно е справедливо възмездие, съвсем друго е провеждане на целенасочени репресии срещу елита на нацията и то срещу хора, които никога не са се занимавали с политика.
Сократ-май
16 Фев 2018 10:19
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Има едно обвинение, което днес звучи с жестока нелепост:
ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИ ШОВИНИЗЪМ.
Banshee
16 Фев 2018 10:30
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Едно е справедливо възмездие, съвсем друго е провеждане на целенасочени репресии срещу елита на нацията и то срещу хора, които никога не са се занимавали с политика.

"Справедливо възмездие" за какво? За антифашистки възгледи, и то срещу непълнолетни?
Не че е похвално и второто, същото е. Но прекалено много хора са си намерили оправдание за това, че на са успели да се изучат, заради неблагонадеждните си родители. Като репресиите срещу децата на колаборационистите са важали само първите години, в цяла Европа. Който е имал желание и способности, е завършил образованието си по-късно.
Вера Мутавчиева например, в едно интервю разказваше, че е искала да следва химия, но тогава тази специалност е била свързана със сигурността и не я допуснали, затова записала история.
--
Може и да греша, но ми се струва, че след 1944 никой не е бил изключван от всички средни училища, без право да завърши средното си образование, както е ставало в България по време на Втората световна.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Banshee
Дорис
16 Фев 2018 10:45
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
А пък моя баща се стрижеше често понеже имаше голями белези по главата от бой с остри предмети. От тези след девети само защото работил в Германия около 3 месеца през 1943 година!


С голямо извинение, трябвало е не да се стриже, а да си пусне косата по-длъжка, за да не плаши минувачите по улиците като някакъв Джонатан Брустър от "Арсеник и стари дантели".

Dax
16 Фев 2018 10:48
Мнения: 4,462
От: Norway
От тези след девети само защото работил в Германия около 3 месеца през 1943 година!


Не казваш, обаче КАКВО е работил в Германия през тези три месеца.
Капита1234
16 Фев 2018 10:51
Мнения: 4
От: Bulgaria
... професор Тончо Жечев каза на Йордан Василев, първия главен редактор на в. "Демокрация": "Дано да се открият всички гробове. Но не си мислете, че с тях ще запълните онези, предишните. И едните, и другите ще останат да зеят."...
Вуйчо ми, 21 - годишно момче, на 02.06.1944 г. след седем дни изтезания убиват "при опит за бягство". Убива го едно войниче. Дават трупа на двама цигани от селото, които го хвърлян в набързо изкопан трап.
Отдавна съм приел това като една тъжна история от жестоките политически борби по онова време.
Но очевидно комплексираните антикомунисти не искат да запълнят тези жестоки дупки на историята ни.
Народния съд и всички подобни в страните, участващи в хитлеристката коалиция държави, са по решение на победителите - СССР, САЩ и
ОК. Осъдените от тях са няколко десетки хиляди. Манипулаторите ги сравняват с Нюрнбергския съд, в който са съдени няколкото заловени висши фашистки водачи.
Добави мнение   Мнения:50 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща