Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Поправката "Манолова" за фирмите погазва конституцията
Добави мнение   Мнения:9 1
hamer
15 Фев 2018 22:04
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Поправката в интерес на отделна група кредитори - работниците,


По-интересно е тази отделна група "кредитори" разполага ли със същите права като останалите групи кредитори - банки, доставчици и пр.? Може ли отделният работник, тъй като доколкото знам, колективен иск не е допустим, да наложи запор върху сметките на работодателя, да поиска обявяване в неплатежоспоснобност, респ. в несъстоятелност, да поиска възбрана върху активи на работодателя и т.н.? И въпросната група кредитори-работниците според трудовите си договори трябва всеки месец при забавена или неплатена на падежа заплата да завеждат дела или кога? Как пък все нашите пишман-работодатели са онеправдани, все на тяк космосът им пречи
black_swans
15 Фев 2018 22:07
Мнения: 6
От: Bulgaria
А, добро утро.
Да припомним също, че героичната омбудсманица се сбори люто и със собствените си творби в ГПК, които биле "изисквания на ЕС".
БившВълков
16 Фев 2018 08:46
Мнения: 94
От: Bulgaria
Всички тия съветници при НС са отбор лобисти на тарикати - уж бизнисмени, които ограбват труда на хората. Вместо да бъдат вкарани в затвора и да им бъде конфискувано личното имущество, те видите ли не могли бързо и лесно да си прехвърлят собствеността и не могли така да си заметат следите от кражбите.
BuboLechka
16 Фев 2018 09:46
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
Аз харесвам това, което прави Манолова. Чак сега имаме действащ омбудсман. Опитва да промени бюрократичната държава. Доколко е успешно зависи и от институциите, но за доста неща се пребори.
tatyana1
16 Фев 2018 10:11
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
А банките що се ползват с привилегии за много вземания и процедурите по тях? Те с по- голяма обществена значимост ли са от останалите кредитори? И това не е ли противоконституционно?
Bonjorno
16 Фев 2018 10:37
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
...се оказват и противоконституционни.

Аз поне знам, че нещо е противоконституционно само когато КС се произнесе. във всички други случаи това е становище на едната или другата страна.
Дежурния
16 Фев 2018 10:39
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
За правните познания на "юристката" Мая Манолова, поне 20% от хората в България отдавна нямат никакви съмнения.
Нивото на житейски познания и здрав разум обаче продължават да изненадват. Колко ли е трудно да се проумее, че една неплатежоспособна фирма няма как да плати заплатите на работниците независимо дали ще бъде прехвърлена на някой клошар или ще си остане при досегашните собственици. Добре е да не се прехвърля, но от гледна точка на отговорност и уроци за другите, не за получаване на заплатите от работниците. Освен това, действащото законодателство изисква анализ на въздействието за нов или променен закон. Най-елементарното е колко фирми с дългосрочно неплатени задължения към работниците се прехвърлят годишно, колко от тях имат някакви активи с които могат да се изплатят заплатите и накрая, колко прехвърляния на дялове от коректни фирми се извършват годишно. Една секретарка със средно образование би направила справката за час-два. Омбудсманиатът е с доста милиони годишен бюджет и очевидно освен началничките е приютил и доста сериозен друг "експертен" калинарник. Нищо чудно, бюджетът на този калинарник да е по-висок от неплатените заплати в няколкото фирми които се размахваха за да се направи поредната простотия.
Leooo
16 Фев 2018 18:37
Мнения: 234
От: Bulgaria
кое е противозаконно в поправката и кое може да не мине в КС? това, че работещите трябва да получат изработените си заплати ли?!?
rki
16 Фев 2018 18:51
Мнения: 20,973
От: Albania
кое е противозаконно в поправката и кое може да не мине в КС? това, че работещите трябва да получат изработените си заплати ли?!?


ми да си ги получават - ко им пречеше досега и какво ще се промени с "получаването" след "поправката мая"?
накрая ще стане като друга поправка, внесена от нейно име, известна като ванко1...
Добави мнение   Мнения:9 1