Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Задгранична България
Добави мнение   Мнения:18 1
Гявурина
18 Фев 2018 19:01
Мнения: 10
От: South Georgia and the South Sandwich Islands
На 06.01. на летище София група българи пристигащи, от гурбет от една африканска държава носеха поне по 5000 $ в жобовете си... В Територията влизат бая парични неща.
провинциалист
18 Фев 2018 20:08
Мнения: 1,055
От: 0
Angel Kandiloto
18 Фев 2018 20:38
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
За помагане не знам , поне не пречете .
Engels
18 Фев 2018 21:48
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Добре е на първо време поне онези, които желаят, държавата да покани доброволно да се регистрират, за да ги знае кои са, къде работят, какво правят и от какво се нуждаят.

Даскал Цеко
18 Фев 2018 22:25
Мнения: 7,537
От: Tuvalu
Емил Хърсев, д-р ик. -

Само последното предложение е леко смущаващо.

Българите в чужбина помпат в БГ чисти пари (кеш) по безброй начини. Докато бяха живи родителите ми, светла им памет, през последните им години бях организирал у дома в БГ частна гледачница - една жена се грижеше за домакинството им (пазаруване, готвене, чистене, пране), една медицинска сестра идваше всеки ден да обслужва баща ми, една аптекарка ги снабдяваше с лекарства, а един лекар минаваше поне веднъж в месеца да ги нагледа. И всичко това ставаше с пари в брой.
тошогошев
19 Фев 2018 00:34
Мнения: 260
От: Bulgaria
А сега ,даскале какво не внасяш ли повече ,спря ли
Патагонец
19 Фев 2018 07:36
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Редно е да се запитаме от какво се страхуват българите, които предпочитат да си държат "белите пари" в чужбина, а в родината си да се представят "под вънкашност чужда и под име ново". Сигурно не са данъчни причините, защото ние имаме едни от най-ниските преки данъци (върху доходите, имуществото, наследствата и даренията) в света. Най-вероятно защото знаем отношението и на народа, на неговите избраници и управляващи към "чорбаджиите изедници" и всеки с пари.

И това го има, но не е основното. По-вероятното е, че няма как да се докаже, че произходът на парите е законен.
Шако
19 Фев 2018 07:46
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Парите от чужбина са с различен произход.
Специално тези от офшорките не е ясно дали баланса е положителен. От енергетиката и туризма изтича поне милиард евра годишно, а там е бъкано от офшорки.
А влязат ли в офшорката там изобщо не е ясно кой кой е. Може и да има българи на комисион с 5-10% от плячката, ама големия пай заминава другаде.
провинциалист
19 Фев 2018 10:45
Мнения: 1,055
От: 0
Парите в България идват чрез WesternUnion, MoneyGram, и чрез пътническите фирми - превозвачи, пътуващи всеки ден, или веднъж на седмица, до и от всички по-големи градове на Европа.
Нищожна част минава през банките.
Но парите отново излизат от България, защото супермаркетите не са български, а голямата част от дошлите пари отиват точно там.
От където дошли, там и заминали.
tatyana1
19 Фев 2018 10:46
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Аз пък не разбрах защо държавата, която се отнася враждебно към населението и бизнеса на територията, трябва да помага точно на този извън територията? Ако може, бих предпочела поне да не пречи на едните и другите.
hick
19 Фев 2018 13:06
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
над половината нашенци работят в странство като сезонни, командировани, изобщо незаявени работници, все повече като самонаети (еднолични търговци, занаятчии, свободни професии).
Предполагам, че информацията за доходите на командированите работници би трябвало да влиза в НАП заедно с месечните отчисления на данъци от работодателите, а за доходите на останалите посочени групи - с годишните данъчни декларации. Когато е приложено и СИДДО - заедно с дължимия в България данък за внасяне.

В същото време е истина, че по отношение доходите от чужбина годишната данъчна декларация е направена изключително дървено - като че ли целият свят регламентира и извършва икономическата си дейност само и единствено по действащото точно в момента българско законодателство, та това видиш ли следва да важи и за икономическата дейност, извършвана в чужбина от български местни физически лица.
joros
19 Фев 2018 21:38
Мнения: 236
От: Denmark
Но парите отново излизат от България, защото супермаркетите не са български, а голямата част от дошлите пари отиват точно там.
От където дошли, там и заминали.

Ми да спрем да пращаме пари тогава - така и така изтичат пак навън - за какво да ги пращаме в България, и тук, в чужбина има кой да ги яде....

king
19 Фев 2018 23:05
Мнения: 420
От: Andorra
Алеле!

Добре е на първо време поне онези, които желаят, държавата да покани доброволно да се регистрират, за да ги знае кои са, къде работят, какво правят и от какво се нуждаят.


Ми те много от тези на запад със собствен акъл и сили са ги изкарали парите и са развили бизнесите. Да не се бърка с домашните БГ "икономисти"-бройлери.

И точно те пък може да не искат държавата (кой точно в нея, рекетьорите нали) да ги знае кои са, къде са, какво правят и какво имат.

Защото са умни и си спомнят как доктори по икономика разпределят американски кукуруз и впоследствие тъгуват на погребения на бизнесмени от "застрахователния бизнес". И не искат да имат нищо общо с тези непазарни доктори по икономика, техните "идеи", сподвижници и кукловоди.
lubomir.gavrilov
20 Фев 2018 01:36
Мнения: 760
От: France
Добре е на първо време поне онези, които желаят, държавата да покани доброволно да се регистрират, за да ги знае кои са, къде работят, какво правят и от какво се нуждаят.


Е, това е направено отдавна: закона задължава да си промените настоящия адрес, ако е в чужбина. Но главно турците го правят за сега. Ако България иска да привлече повече българи от чужбина, на първо място трябва да им да де политически права: избирателен район - Чужбина, в който нашите сънародници да избират свои народни представители - според техния икономически принос в родната икономика. Ако пращат повече пари, да имат повече депутатски места. А и кой друг, освен те самите да кажат, за какво са в чужбина, и какво ги спира да се върнат?
ruark
21 Фев 2018 22:46
Мнения: 37
От: Bulgaria
eho
ruark
21 Фев 2018 22:57
Мнения: 37
От: Bulgaria
"Добре е на първо време поне онези, които желаят, държавата да покани доброволно да се регистрират, за да ги знае кои са, къде работят, какво правят и от какво се нуждаят"

Никога и при никакви обстоятелства. Българите изкарват пари в чужбина и доста пращат в бг, това е вярно. Но българин отива в чужбина да работи плаща му се и
идва в бг и според статията правителството го регистрира къде работи и тнт. Така, и като някой е изкарал 10000 евро и е с бг гражданство и ако е временно
в чужбина държавата ще почне да го гони за данъци ако ги декларира тези пари или държавата има право да изисква от тамошната фирма колко изкарва
българина ако е регистриран във тамошната фирма. И тъй като по голямата част от живота му е в бг а е времнно в чужбина на гурбет се води според данъчното
облагане неограничено данъчно задължен в бг. Така е по добре без регистрации. Българите не само внасят пари в реалната икономика но голяма част
от тях инвестират пари в неджижимо имущество или на борсата или стават съдружници итнт.
поп Кочо Koча
01 Мар 2018 09:24
Мнения: 162
От: Bulgaria
Пращам пари на родители и роднини в България, за да не мизерстват.
Не бих похарчил и цент да инвестирам в България, това е все едно да наливаш вода в пясъците на пустиня, че и по-лошо - биха ги откраднали доморасли тарикати.
България не представлява никакъв интерес за мен, като се изключат роднини и приятели.
Никаква носталгия, даже напротив, със всеки изминал ден се увеличава увереността ми, че постъпих правилно, когато се изнесох преди 25 години.
От всичко най-лошото е тоталното оскотяване на нацията. Жалко, но факт.
Никакви системи, схеми и какви ли не алабализми на псевдо-икономисти не могат промени виждането ми, а и текущата практика го потвърждава всеки ден.

suhar
12 Мар 2018 19:22
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
Дайте по- кратко, есенцията!
Иначе рискувате, никой да не ви чете словоизлиянията. Запазете ги за студентите от 1- ви курс. И за полуглухите баби.
Добави мнение   Мнения:18 1