Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
"Инерком" втвърди тона за държавното участие в сделката за ЧЕЗ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
хикса
12 Мар 2018 19:37
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Новото не е това, което пише в статията, а че Инерком няма как да плаща заема от печалбата си, както обяви.
PlaNed
12 Мар 2018 19:56
Мнения: 4,111
От: Bulgaria
каза Петкова по повод отказа на премиера да приеме оставката й. Решението му донякъде бе изненадващо, тъй като самият той поиска министър Петкова да напусне поста си.
Той ѝ поискАл оставката, ама не искал да я приеме!
+----------
Едно любопитно четиво:
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: PlaNed
Денебал
12 Мар 2018 20:38
Мнения: 302
От: Bulgaria
E, с такава бизнес дама начело, подкрепяна от такива спонсори, няма как абонатите да усетят смяната на собствеността.
mi6osp.
12 Мар 2018 20:49
Мнения: 5,428
От: Bulgaria
"Приемам този отказ да бъде приета моята оставка като една много сериозна отговорност", изтъкна Петкова.

Теменужке, оставиха те на поста, за да понесеш отговорността за неправилно съхраняване и губене на гаранцията за реакторите в Белене.
Защото шефът ти никога и за нищо не е поемал отговорност.
Приятел4е
12 Мар 2018 21:04
Мнения: 3,021
От: Bulgaria
Сетих се за великия Т.Колев в "Двойникът"
А ?... Теменужке ?... Братчед ?....ъъъъъ
jastaprasta
13 Мар 2018 00:12
Мнения: 1,994
От: Bulgaria
Опасения в ЧЕЗ, че "Инерком" няма да успее да плати за сделката
Премиерът на България не иска ЧЕЗ да работи в страната, смята шефът на Надзорния съвет на компанията
Автор: Марта Младенова

http://bnr.bg/post/100944387/vaclav-pachesh-premierat-na-balgaria-boiko-borisov-ne-iska-chez-da-raboti-v-stranata
Nickolas
13 Мар 2018 00:24
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?
ruff
13 Мар 2018 08:02
Мнения: 3,415
От: Bulgaria
"Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?"

явно не си слушал другаря Р. Овч. по темата. човекът им обясни как парите, които днес печели ЧЕЗ утре може да ги няма. щото пазара свободен и абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП да им доставя ток, щото загубили доверие, например. и купувачът да се окаже с много кабел и малко абонати...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ruff
Дежурния
13 Мар 2018 08:36
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
В интервю пред сайта "Гласове" през уикенда обаче тя поясни, че "Инерком" има активи за около 100 млн. лв. Годишният оборот е около 50 млн. лв. и по предварителни данни печалбата за 2017 г. ще бъде около 10 млн. лв.

И от какво е този оборот и активи? 20 мегавата фотоволтаици с всякакви евентуални шмекерии и надписвания правят ток за 10 до 15 милиона лева годишно. Това са приходите, а има и доста разходи. Инвестицията е минимум 60 милиона лева, при 10 годишен заем с 4.5% лихва вноските са около 7.5 милиона годишно. В общи линии, ако зарежат поддръжка и прочие, могат да докарат милион-два-три годишна печалба за някакъв кратък срок. Останалото до годишни 50 милиона оборот и 10 млиона печалба трябва да е от паркинга в Пазарджик. Самата компания-купувач доколкото се вижда има активи около 0.05 милиона лева и 1 човек нает персонал - директора. Кредитната история на собствениците също не изглежда особено привлекателна за отпускане на частично необезпечени заеми до милиард и нагоре.
Изобщо не прилича това да са купувачите. Ако чехите продават сами на себе си, само за смяна на името, за да не пише ЧЕЗ на табелката на рухващо електроразпределение, може и да има някаква имитация на сделка. Ако някакви авантюристи са решили да се правят на интересни - сделката е приключила отдавна. И в двата случая наливането на данъкоплатски пари е нещо което може да се разглежда като престъпление.
проф. дървингов
13 Мар 2018 08:59
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Тъй, тъй.
Danibus
13 Мар 2018 09:22
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Дежурния
13 Мар 2018 08:36


фен
13 Мар 2018 09:25
Мнения: 1,724
От: Bulgaria
Е, купувачът за какво купува ЧЕЗ? За да бъде на загуба ли?


Купувачът, г-н Б. Борисов, е и премиер и със сигурност ще превърне сделката в изключително изгодна своя инвестиция чрез "плавно" покачване на цената на тока и куп още "иновации". Подчинените му от КЕВР ще правят чудеса и ще разрешават всичко.

Съвсем скоро шумът ще утихне, "Гинка" ще преведе 500-600 милиона евро от джобните си, а цената на тока ще подскача весело. Борисов ще си избие инвестицията за броени години. После яко напред.
kukumber
13 Мар 2018 09:59
Мнения: 1,235
От: Bulgaria
Със заглавие „България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността“ австрийският вестник Der Standardпредставя случаят „Гинка Върбакова“ в контекста на повсеместната корупция и бедност в страната
Още в заглавието авторът Маркус Бернат поставя двата основни акцента – корупция и бедност в страната, председателстваща в момента Съвета на Европейския съюз.
„България винаги е била силна театрална сцена”, пише авторът – „Гинка от Пазарджик” е новата театрална постановка, която смайва публиката през последните дни. „Човек си мисли, че всичко е свършило и точно тогава отново идва нещо такова. Те не научиха нищо”, казва австрийски инвеститор, примирил се с вмешателството на властимащите в политиката и икономиката в балканската държава”

Уйде в киреча Председателството МУ.
Evasion
13 Мар 2018 10:58
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Според мен тази истерия, която изкуствено беше създадена, целеше съвсем други неща. Много се надявам целите, които си бяха поставили някои хора, да не се реализират.

Верно ли ма, како нуше? И какво целеше истерията? Кои са тези "някои хора"? Кои са целите им?
Sinco
13 Мар 2018 11:21
Мнения: 1,801
От: Bulgaria
От "Инерком" отново обявиха, че за финансирането на сделката се водят преговори с няколко банки,

Ама не е ли решено, как ще се плаща? Ами ако преговорите са неуспешни? А тъкмо си харесахме Гинка!

Причина бе дългогодишното й познанство със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова.
Причината е отпаднала! Теменушка е раз познала Гинка!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Sinco
mamut
13 Мар 2018 12:02
Мнения: 4,182
От: Bulgaria
щото пазара свободен и абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП да им доставя ток, щото загубили доверие, например. и купувачът да се окаже с много кабел и малко абонати...
Уважаеми бъркате, абонатите могат да се договорят с друг доставчик да ги снабдява с ел.енергия , но инфраструктурата (т.е.кабели и трафопост оставата) на ЧЕЗ Разпределение остава , тя е оператор на разпределителната мрежа и чрез всеки едни дзоставчик може да ти достави ел.енергия-точно тази дейност е срого регулирана законодателно на ЕК, не и продажбата. Идеята на Р.Овчаров е че "ЧЕЗ Електро България" (краен снабдител) няма да работят така както е сега , тъй като може да им намалеят клиентите защото пазара ще е свообден за избор на доставчик , но кога ще стане това ще каже законодателят и регулаторът, засега има само наченки , де юре има възможност , де факто при тези регулирани цени на краен снабдител(изпилени от регулатора умишлено, за да няма вълнения) няма как да се появи търговец(доставчик) с по атрактивна оферта.
Gan(ю)гоТрий
13 Мар 2018 14:04
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
абонатите могат се договорят с което искат от останалите три ЕРП

Мамут е прав, писалият горното е в дълбоко неведение касетелно свободния избор на доставчик на ток. Първо останалите(без ЧЕЗ) ЕРП са 2 , а не 3, но ток могат да доставят още една тумба лицензирани доставчици-пре-препродавачи тип кадиевци. Всяка фирма може да си избре някой от тях. Тънковтта е в това, че те ПРЕ-ПРЕ-продават. Другото тънко е, че тока пак ще ви го доставя ЧЕЗ, но "другите"(примерно Кадиев) могат да си уредят по-евтин ток от АЕЦ и наем далекопроводи от НЕК и колкото им вземе ЧЕЗ за услугата. Така "конкуренцията" става, но БЕЗ ВРЪЗКИ няма евтин ток и работата се разсъхва и затова Кадиев пищи от година и половина. Или без далевера "конкуренцията" е невъзможна. Монополът го осигурява собствеността над кабелите, подстанциите и трафопостовете. Интересно е да се отбележи, че същите почти изцяло са дело на Тодор Живкова България. Тези ЕРПта купили Енергото при НДСВ нямат никакъв съществен принос(инвестиции) в тези съоръжения. Инвестициите им са основно за поддръжка и подмяна на износени и откраднати елементи.
Gan(ю)гоТрий
13 Мар 2018 14:26
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Самите ЕРП съшо ползват съоръжения под наем за да достигнат през тях до свои абонати, на изградили ги за свои цели големи предприятия, основно в отдалечени места - селски, планински, вилни зони.
Kinks
13 Мар 2018 14:34
Мнения: 524
От: American Samoa
Граждански протест пред КЕВР срещу криминалната покупка на ЧЕЗ! Няма да робуваме на Гинка!b
На 14 март, сряда (от 10.30 часа) пред Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе граждански протест срещу криминалната покупка на ЧЕЗ. Който подкрепя правителствената директива Гинка да купи електроснабдяването на 3 милиона българи, няма място на протеста! Който си затваря очите за произхода на половин милиард лева, с които неясни субекти ще купят ЧЕЗ, да си стои у дома! Който се е примирил със съдбата на клиент, покорно плащащ сметките за ток на „Шайка“-та, нека сам оплаква съдбата си!
Велизар Енчев, Фейсбук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Kinks
Kinks
13 Мар 2018 14:34
Мнения: 524
От: American Samoa
Граждански протест пред КЕВР срещу криминалната покупка на ЧЕЗ! Няма да робуваме на Гинка![/b
На 14 март, сряда (от 10.30 часа) пред Комисията за енергийно и водно регулиране ще се проведе граждански протест срещу криминалната покупка на ЧЕЗ. Който подкрепя правителствената директива Гинка да купи електроснабдяването на 3 милиона българи, няма място на протеста! Който си затваря очите за произхода на половин милиард лева, с които неясни субекти ще купят ЧЕЗ, да си стои у дома! Който се е примирил със съдбата на клиент, покорно плащащ сметките за ток на „Шайка“-та, нека сам оплаква съдбата си!
Велизар Енчев, Фейсбук
Дежурния
13 Мар 2018 14:46
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
де юре има възможност , де факто при тези регулирани цени на краен снабдител(изпилени от регулатора умишлено, за да няма вълнения) няма как да се появи търговец(доставчик) с по атрактивна оферта.

И на теория и на практика има и по-атрактивни оферти, но все още са с по-голям риск (репутация на продавача, има вече и фалирали). За друго става въпрос, от снабдяване няма как да се правят много големи печалби, защото веднага ще има превключване към друг доставчик. От преноса на тока по жиците, при нормална регулация, също няма как да се правят огромни печалби. Остава висящ въпрос откъде ще идват стотина милиона годишно за вноски по кредитите? Между другото, този въпрос си е съвсем резонен за задаване и от КЕВР и от НАП и от разни структури на ДАНС. Отделно банкерите дето щели да дават финансиране, но това си е банкерски частен въпрос и частен риск. Ако въпросът няма отговор, формално излиза, че Гинка ще иска да декапитализира напълно дружеството за 2-3 години, а това вече е въпрос за сигурност на снабдяването и не е частен.
Добави мнение   Мнения:22 Страница 1 от 2 1 2 Следваща