Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Спешно е нужна “Пенсионна реформа за младите”
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:25 Предишна Страница 2 от 2 1 2
tina_TI
20 Мар 2018 16:28
Мнения: 339
От: Bulgaria
Всички в един глас отчитат не стигащите милиарди за пенсии. Никой не казва каква е събираемостта на пенсионните вноски.
От 2009 г работодателят зарежда ПР 1 за своите работници и без да е внесъл парите, той може и никога да не ги внесе. Един ден тези работници получават пенсии на база декларирания осигурителен доход. какъв процент са събраните вноски спрямо декларираните никой не смее да каже. Колко милиарда не са внесени, лесно се вижда , има електронна система. Не смеят да разсърдят големите бизнесмени.
Neopol
20 Мар 2018 16:42
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
tina_TI, проблема е съвсем друг и вече го казах - не можеш при намаляващ дял на труда в стойността на продуктите, да финансираш пенсионната система, само, чрез облагане на труда. Няма как да стане.

Отделно, ако сравним как отделните фактори за производство си разпределят приходите от продажбите на продуктите, то ще установим, че в България на труда се пада относително най-малкият дял. Казано по простичко - заплатите са много ниски, а приходите от продажбите се получават основно чрез явните или скрити печалби.

Затова - разходопокривна пенсионна система, перо от годишният държавен бюджет, финансирана от общите данъци или от нов 10% косвен данък върху продажбите. Друго работещо решение просто няма.
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Neopol
ИлияНиколов
20 Мар 2018 16:42
Мнения: 4,180
От: Bulgaria
С други думи надуване на виртуални балони без връзка са реалната икономика, без връзка с производството на реални стоки и услути, които също така се пукат и "спестяванията" изчезват


kаily
20 Мар 2018 19:27
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
Чехия плаща пенсии от печалбите на държавните си предприятия.
Оттук трябва да се тръгне, останалото е от лукавого и неолибералните му голобради безмозъчничета.
Добави мнение   Мнения:25 Предишна Страница 2 от 2 1 2