Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 Страница 1 от 84 1 2 3 Следваща »
проф. дървингов
06 Апр 2018 19:35
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Намерих долното в мрежата, хареса ми. Не познавам автора, не знам какво друго е писал.
Нарочно не посочвам мястото, където е публикувано, няма значение, ще създаде шум в дискусията ... вие се сещате.

Антибългарите и нашата перспектива като народ
05.04.2018, 21:59 Димитър Нинов

Антибългарите са особена категория хора: родени от българска майка, сукали българско мляко, расли и възпитани в България, а станали имитатори на западни модели, оплюватели на миналото си и демитологизатори на историята си. С други думи, антибългарите са съвременни герои от „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников, а в тяхното поведение по един чуден начин се преливат чуждопоклонничество, папагалщина и злонамереност.

Вие ще разпознаете антибългарите на Трети март (не са ни освободили, окупираха ни); на 9-ти май (това е Ден на Европа и той няма нищо общо с Червената армия, съставена от изнасилвачи и окупатори); на т.н. Халоуийн (традиционен български празник, особено за децата!); на т.н. Свети Валентин (традиционен ден на любовта, особено в България!)…

Антибългарите са хора на новия ред, които са склонни към спонтанна анти-комунистическа и русофобска реторика. Ако ги питаш как са живяли по време на социализма, те ще ти кажат, че са пребивавали в концлагер. Там, в „окупирана България“ те са учили в елитни гимназии и вузове, там са се лекували безплатно и са защитавали дипломните си работи сред шума на маршируващи руски ботуши. Там са станали комсомолски активисти, а някои – дори членове на БКП. Там са получили възможност за работа и кариера, едни са станали учители, а други – университетски преподаватели, артисти, инженери, директори, технически ръководители.

Днес тези неподозирани дисиденти заплюват своето минало и разобличават „комунизма“, посочват с пръст враговете на глобализма и на „евроатлантическите ценности“. Доволни са, че България вече няма индустрия, стопанство и армия, но има над хиляда джамии, няколко американски военни бази и два милиона и половина по-малко българи. Гордеят се с общата неграмотност на населението, с дълговете си към банките, с изобилието от мутри, с мижитурската си поза към новите си владетели. Благодарни са, че живеят зад железни врати и решетки, че имат алармени инсталации в апартаментите и колите си, че изпитват несигурност за утрешния ден.

Антибългарите са безспорни майстори на нови словесни клишета от типа на „няма безплатен обяд“, „комунистите са виновни за всичко“, „през 1941 г. не сме имали друг избор освен да се съюзим с Хитлер“, „в България фашизъм не е имало“, „партизанин – значи терорист“, „Паисий не е написал История славянобългарска, а История славно-българска. Тези наследници на Конфуций неуморно търсят повод да избълват цялата тази тирада от безсмислици в лицето на всеки неверник, който се съмнява в светлата европейска перспектива на България и в достойнствата на капитализма.

Кандисахме от българи, които се срамуват от Ботев, Вапцаров, „Време разделно“ и Сан Стефано; от такива, които премахнаха Родинознанието от учебните програми и изтриха стиховете на наши революционни поети. Кандисахме от псевдоучени, които пренаписват историята; които са забравили кой е махнал феса от главата им и се чувстват неудобно пред света, че у нас има връх Шипка и паметник на Царя Освободител. Кандисахме от български слагачи, които се умилкват като малки паленца пред своите европейски и американски господари, а като погледнат на Изток – ръмжат и святкат с очи като истински балкански левове…

Както казва големият български поет Ивайло Балабанов „Революция е нужна, но няма войвода“. Народът е доволен, омаян, гласува за едни и същи разрушители на България, ходи на плаж в Гърция, пазарува парцалки в Турция и си пие кафето в Париж. Мнозинството възприема тези нови възможности като крайна цел на своя живот, чиято основна мисия се определя от нуждите на благоутробието. Насаждат му аморалност, денационализират го, събличат го и го ограбват, а той възприема всичко това с благодарност и го смята за добродетел.

Народът ежедневно руши своите духовни опори: език, писменост, славянство, православие – четирите стълба на българската идентичност, които съхраниха нацията ни в най-мрачните времена на робството. Днес тези духовни опори са незнайни за голяма част от българския народ и тяхното място е заето от неграмотност, опростачване, комерсиализъм, аморалност и култ към всичко западно.

Дали някога ще се събудим, зависи от нас, но времето е златно и преминава като мираж. Ако сега не го използваме, за да се извадим от блатото сами за косите, както е направил барон Мюнхаузен – ще продължаваме да бъдем безмълвни свидетели на собственото си затихване като нация и народ. Ще зачеркнем делото на хан Аспарух и ще се разпилеем окончателно по света, като прах във вятъра.
wreckage
06 Апр 2018 19:38
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
като прах във вятъра.

Dust in the wind
All they are is dust in the wind
Same old song, just a drop of water in an endless sea
All we do crumbles to the ground though we refuse to see
Dust in the wind
All we are is dust in the wind
проф. дървингов
06 Апр 2018 19:44
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
Реки, за теб, щото си естет и ценител Натисни тук
wreckage
06 Апр 2018 19:48
Мнения: 32,883
От: Bulgaria

между другото, прегледах се за антибългарщина по симптомите, изброени от афтора и установих, че ми няма нищо.
Патагонец
06 Апр 2018 19:51
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Авторът e self appointed expert!

Кире
06 Апр 2018 19:55
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
славянство, православие


Значи Раковски, Каравелов, Ботев, Захари Стоянов - тия са антибългари?

Много пошла манипулация

Да не ти пука обаче, ти си знаеш, че си прав.
Lillian
06 Апр 2018 19:57
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
за жалост тексът на Д.Нинов е точно същото, като това, срещу което протестира-
преекспониране на факти и посочване на някакви други, страшно вредни за нацията люде
много, много се съмнявам в необходимостта от подобни страсти , съмнявам се и в патетичната им искреност

аз примерно, съм противник на подмяната на миналото, точно днес чух един актьор по тв да съобащава ,че по време на социализма по магазините имало само боб и леща и го презрях
но и смятам "Време разделно" за лош и вреден филм
сигурна съм , че тези два факта не ме правят повече или, по малко българка
каквото й да е обозначил авторът с това
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Lillian
wreckage
06 Апр 2018 20:01
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
но и смятам "Време разделно" за лош и вреден филм

номерът с ножа ф рибата ставаше, останалото беше тегаво.
Banshee
06 Апр 2018 20:09
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Lillian 06 Апр 2018 19:57

Разбирам какво искаш да кажеш, макар че много харесвам филма "Време разделно", както и книгата "Антихрист" на Емилиян Станев, от която ми се струва, че някак е повлияна книгата на Антон Дончев. Едва ли хубавите книги или филми са отговорни за мозъчното състояние на показните патриоти. Или показните верующи от каквато и да е националност. Те са ... все едно една майка ги е раждала.
Чок觧
06 Апр 2018 20:12
Мнения: 7,337
От: Israel
Lillian
06 Апр 2018 19:57
Мнения: 3,370
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

но и смятам "Време разделно" за лош и вреден филм


И що ти , любителката на филми , го смяташ за лош и вреден ? Защото не играе Вивиан Лий и Кларк Гейбъл ? Щото няма "хепиенд" и добрите да побеждават ? Защото припомня една горчива и болезнена истина ? Като си заровиш главата в пясъка , нали знаеш какво остава да стърчи отгоре ? Нещо много станаха българските щрауси...
анастаси сиров
06 Апр 2018 20:14
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
че по време на социализма по магазините имало само боб и леща

Лещата беше дефицитна.Но и аз презрях актьора.
Този Д.Нинов е прав във всичко,освен едно-народът ни вече не толкова безкритичен към всичко идващо от запад.
Lillian
06 Апр 2018 20:22
Мнения: 3,710
От: Bulgaria

Чок觧
06 Апр 2018 20:12
====


И що ти , любителката на филми , го смяташ за лош и вреден ? Защото не играе Вивиан Лий и Кларк Гейбъл ?

ще ти отговоря, Чоки, макар ,че страст като твоята не мога да вложа
първо - защото книгата на Антон Дончев не се базира на верни исторически факти, въпреки твърденията на автора й
второ - защото филмът излиза на екран по поръчка, точно след голямото разделение на народа ни наречено "възродителен процес" и налива масло в този грешен огън
друго- защото имам право да не харесвам някои филми, нали?
нито Калина Стефанова харесах , нито камерата на любимия ми иначе Радослав Спасов
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Lillian
Banshee
06 Апр 2018 20:27
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
първо - защото книгата на Антон Дончев не се базира на верни исторически факти, въпреки твърденията на автора й

Е... съвпада доста с легендите за това време и на съседните народи. Аз не съм толкоз категорична, както и за "Рицаря Мезон Руж" на Дюма, примерно. Въпросът е, че и от художествената литература човек придобива идея за тогавашните събития. Или поне за погледа на автора.
Доброто изкуство може да те ангажира емоционално, даже да те изманипулира, макар че не е естествено да е чак до степен - да ти се привижда във всеки сегашен турчин - пра-прадядо му.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Banshee
Дорис
06 Апр 2018 20:58
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Блиндирани...

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Неверния Тома
06 Апр 2018 20:58
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
книгата на Антон Дончев не се базира на верни исторически факти,
Ако очакваш да научиш исторически факти от роман, ще се разочароваш от всички романи. Романът "Време разделно" ме потресе. (Случайно го четох на див кемпинг в Родопите.) Никога не съм го ползвал като помагало по история.
wreckage
06 Апр 2018 21:00
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
книгата е добра.
Lillian
06 Апр 2018 21:04
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
Неверния Тома
06 Апр 2018 20:58
Мнения: 11,510
От: Bulgaria
книгата на Антон Дончев не се базира на верни исторически факти,
Ако очакваш да научиш исторически факти от роман, ще се разочароваш от всички романи.

нищо подобно не очаквам, казвам това само в контекста на горния текст
BGHUN
06 Апр 2018 21:13
Мнения: 3,188
От: Bulgaria
Чок觧
06 Апр 2018 20:12
Мнения: 7,015
От: Israel
Скрий: Име,IP

Lillian
06 Апр 2018 19:57
Мнения: 3,370
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

но и смятам "Време разделно" за лош и вреден филм


И що ти , любителката на филми , го смяташ за лош и вреден ? Защото не играе Вивиан Лий и Кларк Гейбъл ? Щото няма "хепиенд" и добрите да побеждават ? Защото припомня една горчива и болезнена истина ? Като си заровиш главата в пясъка , нали знаеш какво остава да стърчи отгоре ? Нещо много станаха българските щрауси...


Памфуций
06 Апр 2018 21:43
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
второ - защото филмът излиза на екран по поръчка, точно след голямото разделение на народа ни наречено "възродителен процес" и налива масло в този грешен огън

Че той и романът е писан и публикуван покрай преименуването на помаците в Разложко 1964 г., а тогавашната държава направи чудеса той да бъде публикуван на различни езици и да получи хвалебствени отзиви. Смешнотото е, че огромното мнозинство от българите научиха за романа покрай филма , направен по случай "Възродителния процес" от 80те г., който в действителност постави началото на популярността му у нас. Сама по себе си книгата не лоша, но не е някакъв връх на литературата.
===
Иначе пасквилчето на тоя човечец поставя аксиоматично една теза: "Миналото не подлежи на преосмисляне. Има само едно разбиране на миналото и то е правилноТО." До не толкова отдавна имахме реализция на тоя подход от другаря Иван Петрински с неговата "Истинска история". За щастие на газетата той беше сменен с проф. Иван Илчев, под чийто текстове имаме преди всичко критики от типа на мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Чок觧
06 Апр 2018 23:04
Мнения: 7,337
От: Israel
.... Смешнотото е, че огромното мнозинство от българите научиха за романа покрай филма ......

Смешно е за мижитурки и въртизадници , иначе е съвсем нормално именно чрез филма много повече хора да научат за събития от преди , отколкото от роман - романа трябва да седнеш и да го четеш часове наред , филма ти го дава наготово за два часа - седиш и гледаш ! Колко за прочели "Войно и мир" ? А колко са гледали филма ? Колко са чели "Граф Монте Кристо"? А колко даже неграмотни са гледали филма ? Нищо смешно няма !

Иначе пасквилчето на тоя човечец поставя аксиоматично една теза: "Миналото не подлежи на преосмисляне. Има само едно разбиране на миналото и то е правилноТО." ......... За щастие на газетата той беше сменен с проф. Иван Илчев, под чийто текстове имаме преди всичко критики от типа на мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание.

Миналото не подлежи на преосмисляне и историята от пренаписване ! От това нито на прадедите ни ще стане по-леко , нито на внуците ни ще стане по-добре като им поднасяме захаросани лъжи !
Проф. Илчев не може да се закачи на малкия пръст на баща си ! И са на един кантар с Петрински , за съжаление ! Можеше и по-добър избор да се направи .
Да ти казвам ли кое писание е скудоумно или си си го разбрал ?
проф. дървингов
06 Апр 2018 23:13
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
от типа на мило предложеното ни от проф.дървингов скудоумно писание.
Нещо конкретно по написаното от автора?
Някакво собствено мнение?
За книгата разбрахме - поръчкова, от номенклатурен писач.
Или продължаваш да чакаш и предизвикваш?
Не нам.
Добави мнение   Мнения:1676 Страница 1 от 84 1 2 3 Следваща »