Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Демографията, глупако!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:29 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Петър_Иванов98
24 Апр 2018 20:48
Мнения: 465
От: United States
Прав сте, г-н Божидаров!
Точно затова заедно с вас изгонихме корупционера Орешарски - да не краде успелите млади хора; да не краде бъдещето на България!
Победихме тогава, ще победим сега и завинаги с Бойко, стари ми обективен и независим приятелю!
Утринен зов
25 Апр 2018 01:43
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
Ами става с възпитание и пари. Възпитание за ролята на семейството и пари за подпомагане на раждаемостта сред етническите българи в България. Четете Гладиатора по стари теми за демографията - там е казано подробно и точно.
Федаин
25 Апр 2018 07:03
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
В евроатлантическия коловоз толкова. Нещата ще стават и по-зле. Надежда тука всяка оставете.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Федаин
генек
25 Апр 2018 08:06
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Без преразкази на случки и разговори, в една стройна статия с теза, аргументи, доказателства, щеше да много по-въздействаща и силна статия. Не всеки умее да оплете в едно лично преживяно и социално значимо.
Иначе е добре, особено спрямо съботното ниво...
----------
Блогът на Генек
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: генек
редник
25 Апр 2018 08:16
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Има огромни европейски субсидии за земеделие и животновъдство, но не е ли крайно време да има и за човековъдство?!...
fraxinus
25 Апр 2018 09:02
Мнения: 852
От: Bulgaria
Това, че жените доминират пенсионната възраст е абсолютно световен феномен. Жените живеят по-дълго и по този въпрос малко може да се направи.
cardinal
25 Апр 2018 10:18
Мнения: 484
От: Afghanistan
Така е, защото не може да си играйкаме на пазарна икономика в условията на война. Пример - евреите отвоюват Палестина и живеят десетилетия в неприятелско обкръжение, не с играйкане на пазарни икономики и на демокрации, ами с кибуци, военизирана икомомика и мобилизирано общество. Не е приятно, не е прогресивно, но е единствено възможното, за да оцелеят. Ние сме в сходни условия от самото съществуване на Българската държава, ама все си играйкаме на нещо си. Е, наиграхме се. За останалите по тези земи трябват екстремни мерки, а не икономическа целесъобразност. БГ никога не е имала хората и няма и да има, за да се получи пазар на каквото и да е било. Кухи теории и подражателство, а нацията изчезна.
KaraKoliu
25 Апр 2018 10:27
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Може би много хора се питат как точно стигнахме до тук. Как след като всичките тези процеси са ясни и прогнозирани преди десетилетия, ни обхвана ступор - идва влак, а не мърдаме.
Може да ти се отговори, Божидаров. Всъщност мърдаме, но по неправилен начин и в грешна посока. Стигнахме до тук в резултат на слабото и некадърно управление на държавата повече от 70 години, социалните експерименти, и парадоксално, именно на мерките, целящи повишаване на раждаемостта. Когато са ги въвеждали, през 70 и 80-те години на 20 век, заради очаквания и прогнозиран още тогава спад на раждаемостта и очакваната демографска криза, тогавашните държавни ръководители са предполагали, че българките не искат да раждат заради материален недоимък, което е било заблуда. Също така са предполагали, че циганите ще се българизират и интегрират, в резултат на мерките по заселването им на постоянно място и разселването им по селата и градовете на България, също грешно предположение. Затова мерките са били основно в две посоки. Парични- добавки за отглеждане на деца и увеличаване на сроковете на т.н. платено майчинство. Административни- забрана на абортите, ограничения върху разпространението и използването на противозачатъчни средства, ергенски данък, които бяха в сила до 1989 г. Скоро след като бяха въведени се видя, че тези мерки имат ефект само върху раждаемостта при циганското население и почти никакъв върху раждаемостта при българското и турското. Но вместо да бъдат спрени или променени, тези програми бяха запазени и средствата за подпомагане по тях увеличавани. Това не се промени след 1989 година и последвалите кризисни години, когато тези помощи се превърнаха в почти единствения доход на най-ниско образованата и деградирала част от циганското население. Може да се каже, че раждането на деца се превърна в професия за тези хора. Освен това помощите за деца бяха превърнати в инструмент от политическата борба и фактор за печелене на избори. И така, вече 50 и повече години, зле замислените и проведени държавни мерки за увеличаване на раждаемостта, постигнаха всъщност промяна на етническия състав на населението на България и демографска катастрофа.
homoludens
25 Апр 2018 10:33
Мнения: 500
От: Bulgaria
"Тя може да няма име, да не се обсъжда, да не я познаваме, но съществува. И целият ни живот - обществен и битов - произтича от нея. Доктрината, която е корен на цялата тази беда, гласи, че няма значение човек какъв е - българин ли, германец, турчин, китаец, друг... Важното е да е щастлив. "

Моите двама юнаци имат 4 трети братовчеди родени извън България. Моите 1-ви братовчедки които са в България още нямат деца а времето минава. Нещо много уникално жестоко ни се случва хората или бягат или ако останат не ИСКАТ да имат деца. А ромите, който очаква от тях или други мургави работа и ПРОГРЕС е глупак. Като се замисля имам един пул 2-ри братовчеди в Испания.
Дано всички да са живи и здрави. Това което мен ме тормози е бруталната кражба която ми организира държавата. Вноската за пенсия трябва да една и съща за всички а не да зависи от дохода защото след 30 години на всички ни е ясно какво ще стане.

Евала на 74-годишния дядо дето още кара хеликоптер било то и селско-стопански.

За статията

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: homoludens
Forza NATO
25 Апр 2018 10:49
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Кризата при нас е уникална, трябва да се прозре най-после!

Пак национал-популистка паникьорщина.

Няма никаква криза, всичко това са нормални пазарни процеси.
Момчетата от ИПИ го казаха и доказаха неведнъж, вкл. и неотдавна, на страниците на същия ни любезен домакин.

Да, верно, че някакви ретрог(р)адни национал-популистчета от 10-15 г., че и повече говорят за демографска криза - не, ами катастрофа, но те го правят нарочно, за да извлекат изборни дивиденти и щото КБЖ им е платил.

Не е криза, не е рибка, планът се изпълнява нормално.
Плувайте.
Mitnicharъ
25 Апр 2018 10:58
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Не е криза, не е рибка, планът се изпълнява нормално.Плувайте.


volog2
25 Апр 2018 11:04
Мнения: 131
От: Andorra
А не поставяш ли нещата погрешно? Докато на тези хора, емигрантите, се гледа като на “поставени на дузпа”, “мъртви”, “неродени”, жертви на нещо - нищо няма да излезе.
Те са си живи и добре. Това са доброволни решения.
Ей днес научих, че дядо с 300 овце ще ходи при сина си в Италия/ оная фалиралата държава/ , а не обратното. Все пак това си беше голямо стопанство - но вместо синът му от аргатин да се върне и да стане “чорбаджия”, то се случва обратното.
Така че не знам дали има смисъл от някакви мерки по демографията - и да вдигнеш раждаемостта с няколко промила, ако хората ще се разбягват, какъв е смисълът?
По-добре да си подредим държавата /каквото и вече са означава това/ и да стане възможно връщането на емигриралите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: volog2
Yantar
25 Апр 2018 11:04
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9. За качествените промени да не говорим - естествено, че дебилите бяха мнозинство - нали ги видяхме по площадите след 89та години и на изборите. Но не им се даваше възможност да определят развитието на страната и възможността децата им да не израстнат също като дебили. А сега те са поели държавата - че и министър председател си имат от 10+ години...
*
#80%+ (хаштаг осемдесет процента плюс)
Yantar
25 Апр 2018 11:08
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Административни- забрана на абортите, ограничения върху разпространението и използването на противозачатъчни средства, ергенски данък, които бяха в сила до 1989 г.
Ергенския данък е истина. Другото е долна лъжа.
Yankov
25 Апр 2018 11:18
Мнения: 3,370
От: Bulgaria
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9.


Ми да. Оборът здраво ограден. Плодете се на воля.
KaraKoliu
25 Апр 2018 11:32
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9.
Имаше, но изглеждаше по друг начин. Живков пое страната с население 7 629 254 души, към 1.12. 1956 г. и прираст на населението над 600 000 души, от преброяване до преброяване ( за 10 годишен период), и я остави с прираст около 200 000 души за 10 годишен период, при 8 948 649 човека население към 4.12.1985 г. Което показва спад в прираста на население и съответно в раждаемостта около 3 пъти за 30 години. Това ако не е криза не знам какво друго трябва да наречем криза.
volog2
25 Апр 2018 11:36
Мнения: 131
От: Andorra
Те даже не се плодяха както преди Живков. Без да се каже каква е била раждаемостта преди и в края на Живков, какъв е бил средният брой деца в семейство, все едно нищо не си казал.
Проблемите с демографията се очертаваха още при него, а започнаха преди - с насилственото откъсване на българина от земята му и с разбиването на селото, което доведе и до края на семействата с 4-5 деца. В панелка в Младост или Люлин няма как да отглеждаш повече от две деца.
Горскио
25 Апр 2018 12:11
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
Демографската катастрофа има ясна причина и тя се нарича СОЦИАЛИЗЪМ.
Нямам предвид само социализмът през 45- те години комунистическа власт, ами социализмът, който все повече побеждава в България от 1989 година насам.

По показател социализъм (процент от БВП) присвоен от държавата и впоследствие преразпределян към олигарси и целеви групи от населениет България е на челно място в света (на сайта на ЦРУ 30- 35 място)
Като се сметне, че България е на едно от последните места в света по население в трудоспособа възраст (16-60 години), излиза, че тежестта от социалната държава ни прави пурвенци в света.
Т.е. българите в трудоспособна (и детеродна) възраст са най-облаганите хора в света.
D4D5
25 Апр 2018 12:30
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Това ако не е криза не знам какво друго трябва да наречем криза.


Примерно това:

България с най-висок отрицателен естествен прираст на населението в ЕС.

Във всички области в България естественият прираст на населението е отрицателен, установява Съветът по демографска политика към МС.


https://news.bg/bulgaria/balgariya-s-nay-visok-otritsatelen-estestven-prirast-na-naselenieto-v-es.html
homoludens
25 Апр 2018 12:36
Мнения: 500
От: Bulgaria
"Т.е. българите в трудоспособна (и детеродна) възраст са най-облаганите хора в света. "

Поклон за тази трудна да се изкаже истина колкото и да е грозно това е причината сегашните пенсионери да нямат внуци. Нищо повече не ще кажа да не обидя някого.

Та в моята програма за оправяне на положението има 3 точки

1. Закриване на НОИ
2. Закриване на социалното министерство
3. Ликвидиране на кешовите плащания парите в карта и се плаща само с карта като транзакциите ще са сметка на банката ако не иска ще има държавна банка където ще са.
bat izo
25 Апр 2018 12:58
Мнения: 1,366
От: Bulgaria
Децата се възприемат съвсем различно през различните исторически периоди. При аграрна икономика и слабо развита медицина това е работна ръка. Децата започват да възвръщат капиталовложението в себе си още от 5-6 г. възраст и никой не си е помислял да ги оставя да си играят и учат чак до 18-25г. После постепенно целта става най-вече продължение на рода и изразяват традиция, вече децата стават нещо задължително, но не по лична, а по обществена необходимост. Наличието на дете отразява очакванията и натиска на обществото за войници, работници и т.н. У нас това се случва прези ситите години на соца. Сега едно дете е невероятно капиталовложение десетки години години наред с минимален шанс за възвръщаемост. Тия 15-20% от етническите българи, които правят деца ги правят заради имиджа, заради роднини и в крайна сметка заради насаденото консуматирско мислене тип "да имам". Детето става част от образа на "успелия", който с гордост заявява "Имам работа, жена, апартамент, дете, джип, куче, любовница, 100 инчова плазма...всичко си имам!". На персонално ниво детето не само не е необходимост, но е и тежест от гледна точка на лична реализация, независимост, качество на живот. Това се случва при всички нации с развитието на цивилизацията. Пък и в крайна сметка при 7.5млрд. унищожители на живота на планетата дали не е по-добре, че се случма и дали не е естествен природен механизъм?
Добави мнение   Мнения:29 Страница 1 от 2 1 2 Следваща