Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пътят на пациента и министерството на смъртта
Добави мнение   Мнения:7 1
mick
29 Апр 2018 20:18
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Ясно е, че когато няма ограничение в цената.. Всеки би отишъл при най-добрите специалисти. Даже тук да има добро здравеопазване. Проблемът е, че държавата/касата/ плаща като взима от лечението на стотици, че и хиляди други хора.
ОБЛАК
29 Апр 2018 22:36
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Ако човек има неблагоразумието да влезе в сайта на британската здравна служба,

Не разбрах в Британия болниците дали са търговски дружества? И с какво търгуват? Защото в България търгуват със страха на гражданите. Обществото отдавна, а отскоро и политиците, знаят, че е глупост болниците да гонят някаква фърчаща печалба, което е същността на търговията. А всъщност да са все на загуба. От какво? Защо не се финансират както трябва.
Кога ще се проведе сериозно обсъждане там, където забъркаха тази каша - в парламента.
Weed361
30 Апр 2018 00:57
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Всичко описано е вярно, но не е цялата истина. За средствата, които получава българската здравна система (все още) предлага превъзходно качество. Не става въпрос само за директното сравнение на разходите. Ако NHS получаваше същия процент от британския БВП, който получава НЗОК от българския, то тя просто щеше да рухне.
Българското здравеопазване все още работи по инерция от миналото и въпреки усилията на МЗ и НЗОК да го унищожат.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Weed361
annetaz
30 Апр 2018 04:37
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Какво да я гледам таз схема? Като ми трябват изследвания, специалист, защото съм болна, но в нея не пише ОПЛ да ме пита как съм, да ми измери кръвното, да ми даде изследвания, въпреки, че съм уж диспансеризирана. Когато опитах да поискам изследвания, които преди ми се полагаха на 3 месеца плюс специалиста, ми врясна, че били веднъж годишно?! Не му повярвах и ходих да питам в Касата. Там се лутам половин час, не знаят кой да ми каже. После чакам опашката. Чакам и да ровят из някакви неща в компютъра и накрая стигат до извода, че май наистина било така. Обаче не се знаело, защото тази пролет пак ще има промяна?! Следващия път ще стане веднъж на три години ли??? Като отида на кардиолог: Ай, положението е зле, дай да ти сложим стент, че ще умреш! Редовно следи холестерола, че другият стент ще се запуши. Ама на кого му пука бе??? Човек по-добре да умре, отколкото да се занимава с техните схеми!
Дорис
30 Апр 2018 09:01
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Янина, поздрави от Здравчето!

Какъв печален ресор имаш...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
Fafner
30 Апр 2018 09:36
Мнения: 506
От: Bulgaria
Много верни неща са казани, но това не значи, че всичко е вярно... Схемата на НЗОК е напълно разбираема, макар че би могло да има графични възражения към нея.
Bonjorno
30 Апр 2018 10:46
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
Извинявайте, ама как искате да е "справедлива" система, в която друг решава вместо вас дали ще има пари и колко вие да се лекувате?
Никога няма да намерите "абсолютната" система, защото болестите са различни, всички смята неговата за най-значима, а парите са ограничени. Няма начин да стане.

П.П. В моята специалност, компютрите, има една теория за това, че всичко може да се реши с компютър, стига той да има безкрайни ресурси (в същност теориите са две, но и двете са базирани на безкрайни ресурси). Практиката, за съжаление, е съвсем друга, защото няма безкрайни ресурси. И това е породило през годините непрекъснатата поява на нови методи и сценарии на приложение, но всички те са добри само за група случаи. Само специално акцентувана група.
Добави мнение   Мнения:7 1