Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Скрежът. Още ме топли и днес
Добави мнение   Мнения:9 1
Eisblock
17 Май 2018 20:26
Мнения: 9,157
От: Iceland
Благодаря за Опуса Ви днес, г-н Донков! Но няма да "давам" ръчици понеже мястото няма да ми стигне да ги побера тук!

- Много харесвам Е. Станев. Бих казал, че е един от съкровените ми автори. Ще ми се и Вас да похваля (че кой съм аз, та да има тежест някаква си моя или нечия друга, похвала? Но все пак...) защото на места, особено в описанието на войниклъка край Шумен, ме повя лъх, надръзна ми стила на Е. Станев.

Ще прочета отново купчинката книги от него в моята библилотека. Заради неговата и Вашата магии на разказвачи достигащи до сърцето и заради удоволствието да се потопя в сакралната чистота в неговият разказ.
lisana
17 Май 2018 21:55
Мнения: 652
От: Bulgaria
сакралната чистота


Точно! Жадувам за такива разкази. Омръзна ми бандитския жаргон, напълнил вестници и филми. Сакрална чистота! Вълшебна формула от чисти и свещени послания, въздигащи читателя, облагородяващи измъчената му, объркана душа. Какво стана с този свят? Къде сбъркахме? Какво направихме? Давам линк към песента на Майкъл Джексън 'Earth Song' (официално видео) https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU&list=RDXAi3VTSdTxU Искам само да ми кажете, дали и на вас ви се появява реклама на български език преди началото на видеото?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: lisana
BuboLechka
18 Май 2018 00:12
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
Скрежът. Още ме топли и днес

А Вие стоплихте душата ми като ме пренесохте сред природата на Илчов баир и припомнихте вълшебството на "Когато крежът се топи", "Чернишка" и "Сто години самота". Струва си да се прочете отново тази приказност.
При мен няма реклама в клипа на българския език, започва направо песента на Майкъл Джексън.
Angel Kandiloto
18 Май 2018 03:01
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Penchobre
18 Май 2018 07:55
Мнения: 2,914
От: Bulgaria
Зачетох повестта в казармата, през един есенен караул на Илчов баир над Шумен, през чудовищно красив ноември с пъстри утринни гори, с изненадани от съмването сови, заспали по коловете на бодливата тел, с таралежи, притаени край пътеките, и с ленивите сенки на натежали есенни сърни.


А ето и "Скрежът". https://chitanka.info/text/13001-kogato-skrezhyt-se-topi
Не съм го чел, но ще го направя.

ПП Спомням си,че Веселин Йосифов, а.к.а. "Весо Кучето", имаше колонка във вестник "Антени". Мисля, че беше на трета страница, горе, в дясно. Всяка седмица поучаваше в нея. Един приятел, който "сътрудничеше" във вестника, ми разказваше, че я наричал "бензиновата ми колонка" и откровено обяснявал, че с нея си изкарвал парите за бензин. Значи не е била безполезна!
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Penchobre
Туткалчев
18 Май 2018 17:19
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Препълваше ме насладата от невероятната, почти наркотична реч, в която всяка дума събуждаше другата, обръщаше я към светлината и тя заблестяваше като чисто нова, непозната, предназначена само за мен. Имаше изречения, от които не можех да се откъсна - исках да науча тайната им, връщах се, огъвах ги и ги пренареждах. Всичко това - без да искам, без да го осъзнавам дори. Трябваше непременно да разбера как едно изречение може да вълнува, да вкаменява или да възбужда.

Прелестна реч! Омайно слово!
Майсторе, върнахте ме към най-добрите образци на българската словесност. И най-фините, ефирни тълкования на писаното слово.
Българският език като че ли е придобил нова мелодика, ново изразително изящество.
Каквото е и словото на Емилиян Станев - любим автор, литературен колос, един от най-големите световни автори на ХХ век.
Благодаря, че пишете за него конгениално.
Voltervoice
20 Май 2018 12:31
Мнения: 720
От: Bulgaria

... без всякакъв повод каза, че в изкуството конфликтът Моцарт - Салиери няма да изчезне...


Така ли казал класикът?!?
Много съмнително.
розенхайм
20 Май 2018 13:30
Мнения: 15
От: Bulgaria
Браво , батко! Е това се казва машина на времето!
Наистина се върнах на Илчов баир и в казармата, на снимките на "И.Кондарев", спомних си и Е.Станев като човек и като писател.
Върнах се в Елена в онези прекрасни години!!!
Сега разбрах,че Ганювците "вадят" и Алеко от програмата.
На едно заседание на Народното събрание Алеко поискал от председателя да нареди премиера да се арестува. Теодор Теодоров - от Елена -
бил в списъка с дезертьорите от войната 1885 г. и следвало да бъде "вързан, запрян и предаден на властта" съгласно списъка в Държавен вестник.
Това го има в стенограмите на НС.
После "приятеля" му го завежда на заколение.
Да , сега в Елена има в центъра паметна плоча на ТТ, а бай Ганьо победи...
JKMM
31 Май 2018 01:14
Мнения: 701
От: Bulgaria
Добави мнение   Мнения:9 1