Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Още една година НЗОК ще плаща на раздута болнична мрежа
Добави мнение   Мнения:9 1
cymen
24 Май 2018 19:02
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
Заглавието не е коректно. Мрежата не е "раздута", а свръх концентрирана. И тази година продължи тенденцията болници и клиники да не намаляват като абсолютен брой, а в същото време мрежата все повече се превръща в точка.
генек
24 Май 2018 19:31
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Да му пожелая ли на идеолога на тая идея да спука апендицит в Якоруда или Кардам?
------
Блогът на Генек

pbdan
24 Май 2018 19:39
Мнения: 202
От: Bulgaria
Още 2000-та година започнаха със софтуера, белким за 20г. стане?!
boevbisser
25 Май 2018 05:18
Мнения: 3
От: Andorra
Социализмът в здравеопазването - бюрокрация, неефективност, имитиране на дейност, некомпетентност, разхищения и пр. е победил окончателно. Докато не се въведе конкуренция, само наивниците могат да си мислят, че ситуацията ще се подобри. А тъй като това е политическо решение и би представлявало сериозна непопулярна реформа, Герб и Борисов са последните, които ще я направят.
toly
25 Май 2018 08:05
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Представям си един светъл ден в който болници , които са си платили за разкриване биват затваряни от тези на които са платили.
Дежурния
25 Май 2018 09:21
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Касата не плаща за легла а за дейност. Ако има надписана дейност, има си контрол и могат и договори да се прекратяват. "Намаляването на леглата" всъщност е най-глупавата мярка срещу надписването и фалшивата дейност. Фактически това е начин за намаляване финансирането на болниците, а не на фалшификациите.
Apolitichen
25 Май 2018 13:39
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Социализмът в здравеопазването - бюрокрация, неефективност, имитиране на дейност, некомпетентност, разхищения и пр. е победил окончателно.

Тц, Либерализъм в действие - глобалистична здравна карта, ефективна висока смъртност, активна дейност за усвояване на средствата (на другите), непрекъснат ръст на разходите. Обаче либералзмът не може да победи окончателно, защото "глобалната победа" ще означава "смърт на индивида/националността/отличителността", с което му се изчерпват ресурсите.


Докато не се въведе конкуренция, само наивниците могат да си мислят, че ситуацията ще се подобри.

Конкуренция има, но само черпаклиите не са разбрали, че повече от пет години има 17 частни здравни-застрахователни дружества (вследствие на "конкуренцията" вече са 13), 30 частни болници, над 45 траурни агенции (тия се множат заради високата си ефективност- по пет в гроб). Затова продължават да се борят за "грантаджийско плащане" - на легло, на пътечка, на капитация, реимбурсация, по списък, с опашки от чакащи вместо пряко да се договорят с "потребителя". Ей на, стоматолозите не се оплакват - "искаш зъб - плащаш; не искаш да плащаш - безплатно вадят зъба" с обещанието някога в "светлото бъдеще" да турят цяла протеза ... ако имаш с какво да си купуваш храна, де. Иначе зъбите за какво са - най-много да се озъбиш на политическия конкурент.

А тъй като това е политическо решение и би представлявало сериозна непопулярна реформа

Не е баш "политическо решение". Има доста математика, демография и много повече гратисчии. От оня замисъл от преди 20 години на Илко Семерджиев нищо не е останало, освен инатът "реформа за самата реформа". Осигуровките станаха данъци (наказателно преследване), данъчната служба ги събира и то от трети лица (работодателя) вместо потребителят да вземе в свои ръце здравето на либерализма. Дори и търговците в бели престилки загубиха вяра, че ще станат милиардери "като бели хора".
Докато има търговия (търговски дружества "Болница", "Аптека" няма да има "здраве" (доброволни подаяния в полза на частни търговски лица). Обществото крайно време трябва да реши дали ще се печели от здравето на едни (болните) чрез парите на други (здравите, уж здравите) за да се пълнят джобовете на горди президенти на търговски дружества. В отлагането на Смъртта, наречено здравеопазване, няма никаква конкуренция, либерализъм, "свободен пазар". На всичко отгоре се харчат парите на другите и то по силата на Диктатурата на закона. Дори "потребителят", в чието име се харчат чуждите пари, не знае всъщност какво и на каква цена е придобил (хронично заболяване, погребален венец -той е неизбежен).
Apolitichen
25 Май 2018 13:53
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Касата не плаща за легла а за дейност.

Надписването и всяка фалшификация/имитация също се явяват "дейности" Местенето на легла също е дейност. Та, намалението на леглата ще свие дейността по "местенето" им, но пък ще "даде хляб" на специалистите по "местенето на пациента" (Бърза помощ и правителственият Фалкон ще фъркат из цялата страна, а що не и Европа). Заедно с това НЗОК ще има още един "рекетьорски инструмент", броя легла. Така няма частните болници да се договарят със Спешна помощ, а директно НЗОК ще контролира колко дейност да извършва Спешна помощ и в чия полза да е.
toly
25 Май 2018 15:08
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
На мен ми липсва една основна данна. След като се изтъква , че частните болници са най - добрите болници колко се доплаща в едните и другите? Надявам се подобно изследване да се появи някога и да е коректно.
Добави мнение   Мнения:9 1