Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пък ти, Ананиев, продължавай с реформите
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
cymen
24 Май 2018 19:14
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
Авторката смутено, с половин уста, признава, че тези, които получават заплати също участва в схемите. След това разбира се отклонява "острото" си перо в посока лошия Бойко и лошата система. Сакън да не каже простата истина - лекарското съсловие е една престъпна организация; паралелна структура независима от държава, система и правителство. Мафия не се бори с "реформи", а с присъди. Ефективни. Едва след като дузина доценти и професори от водещи клиники (поне 1/3 задължително от раковите) в София влязат за 5-6 години в затвора, едва тогава може и да има някакво подобрение.
Памфуций
24 Май 2018 19:32
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Въпреки че по закон касата трябва да финансира толкова легла, колкото й позволява здравната карта. А според картата 6000 легла за активно лечение са излишни, но касата ще продължи да плаща и за тях през 2018 г. Формалната причина е, че картата още не е официално приета и няма време. Според всякакви статистики и анализи България е начело в ЕС по брой болници на глава от населението и брой хоспитализации, финансира неефективна система, и то докато делът, който населението плаща от джоба си за лечение, расте главоломно и вече е стигнал 50% от всички разходи. Затова и здравната карта, която да определи потребностите и поне малко да ограничи раздуването на болничната мрежа, е жизненоважна. Все пак това е и начин за подобряване на финансирането на болниците - за неизлишните ще останат повече пари.

с уточнението, че е абсурдно да се чака на здравната карта да реши проблема. А той се решава драстично: не повече от 15 модерни и добре оборудвани държавни (не общински) болници, където да бъдат съсредоточени специалистите, на останалите места - добре организирана и ефективна доболнично медицинско обслужване и спешна помощ.
Weed361
24 Май 2018 22:26
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
не повече от 15 модерни и добре оборудвани държавни (не общински) болници, където да бъдат съсредоточени специалистите, на останалите места - добре организирана и ефективна доболнично медицинско обслужване и спешна помощ.Може ли да обясниш как ще стане това?
Щом ще има само 15 болници, където щели да бъдат съсредоточени специалистите, то в останалите места в доболничната помощ кой ще бъде?
Спешна помощ също няма как да стане без болница.Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Weed361
KaraKoliu
24 Май 2018 23:45
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Щом ще има само 15 болници, където щели да бъдат съсредоточени специалистите, то в останалите места в доболничната помощ кой ще бъде?
Добре известно е, че в България специалист извън болница не може да вирее и че болница и специалист са свързани като дупе и гащи. Затова се подразбира, че в доболничната помощ ще са НЕспециалистите.
toly
25 Май 2018 08:33
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Хайде да степенуваме причините на недофинансирането .
Първата причина е че България е с най-нисък БВП в ЕС .
Втората е че от този БВП се заделя един от най-ниските проценти за здраве.
Третата е че от парите за здраве се заделя най-висок процент за медикаменти и консумативи.
Четвърти е проблемът с все повече нарастващия брой частни лечебни заведения, което всяка следваща година намалява средствата за едно отделно взето заведение.
И най-накрая и с най-малко значение е злоупотребата със средствата от така орязаните средства.
Усилията за преодоляване на последната причина не могат радикално да променят ситуацията.
Дежурния
25 Май 2018 09:11
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Четвърти е проблемът с все повече нарастващия брой частни лечебни заведения, което всяка следваща година намалява средствата за едно отделно взето заведение.

Това е една от големите глупости които се търкалят. В реалния живот, обемът от необходими медицински дейности в рамките на 1 година си е практически еднакъв. Ако частни болници поемат някакъв дял от този обем и съответното държавно финансиране, логичното е този дял да не се плати на държавните в които не е извършен. Съответно в държавните няма да има разходи за тези дейности - няма да плащат на лекари и сестри за тях (защото са в частните болници), лекарства и прочие също... Да, ама не става така и то не заради частниците. Многократно е ставало въпрос, че в тази част от проблемите виновни са (част от) държавните болници, които искат същите пари за по-малко медицински услуги. Същата страна на монетата е и безумното "свръхпредлагане на болници". Няма как в 20-хиляден град да се издържа държавна болница с 500 човека персонал, и още една частна болница и още една държавна болница... Същата история и в Белоградчик, където чакат някой да им издържа болница със стотина човека персонал за население 2-3 хил човека. От такива псевдо-болници идва едната част от голямото пилеене на пари, но никой държавник не смее да каже, че няма как да стане. Апропо, по лекари на глава от населението продължаваме да сме пред страни като Франция и Германия..
toly
25 Май 2018 09:16
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Горният пост е лишен от всякакъв здрав разум. Когато намалиш обема на дейност на едно провинциално заведение по причина на открито такова в столицата няма как да не задълбочиш недостига на средства в провинциалното .
Weed361
25 Май 2018 09:38
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Добре известно е, че в България специалист извън болница не може да вирее и че болница и специалист са свързани като дупе и гащи.


Това е точно така, особено за оперативните специалности. Лекарите от тези специалности няма как да си поддържат квалификацията, без да оперират. Къде да го правят, ако не в болница? Ако затворите болниците в Разград и Търговище например и оставите само тази в Шумен да обслужва тези области, то със сигурност за преглед от специалист пациентите ще трябва да пътуват до Шумен.
Спешната помощ също ще бъде орязана - центровете в Разград и Търговище ще трябва да транспортират пациентите до Шумен за лабораторни, образни изследвания, както и за консултации със специалист, т.е. ще бъдат със възможностите на филиала на Спешна помощ в Каспичан.
Дежурния
25 Май 2018 10:02
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Когато намалиш обема на дейност на едно провинциално заведение по причина на открито такова в столицата няма как да не задълбочиш недостига на средства в провинциалното .

При описаната ситуация, обемът дейност на "провинциалното заведение" намалява поради това, че пациентите вместо да отидат в него са отишли в новооткритото заведение в столицата, с много повече разходи и на пари и на време. А провинциалното заведение вероятно иска да му се плаща само заради съществуването му. И тук се злоупотребява с болницата като цяло. Има дейности които задължително трябва да се поддържат поне в областните градове, включително спешна помощ и цялата инфраструктура около нея - отделения, персонал... Ама да се поддържа по едно неработещо болнично заведение на всеки 20-хил човека и то с персонал на половин Пирогов е нагличко.
toly
25 Май 2018 10:19
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Дежурния , далеч си от медицинската практика. Изобщо не става въпрос за една и съща дейност. Намаляват средствата за обикновени дейности в провинцията , за да може в София да се направят високоспециализирани дейности в София , доста от които са стъкмистика.
Bonjorno
25 Май 2018 10:26
Мнения: 3,927
От: Bulgaria
Ананиев създаде досега повече проблеми в системата, отколкото няколко министъра преди него взети заедно. Най-лошото е, че неговите действия са като дълбоководни мини - ще гръмноат много по-късно, след като той вече е сменил поста.
Дежурния
25 Май 2018 10:56
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
далеч си от медицинската практика. Изобщо не става въпрос за една и съща дейност. Намаляват средствата за обикновени дейности в провинцията , за да може в София да се направят високоспециализирани дейности в София , доста от които са стъкмистика.

Изобщо не става въпрос за медицинска практика а за пари. Болниците си публикуват отчетите и всичко е видимо черно на бяло. В закъсалите има видим шаблон - намаляване на "услугите", запазване или увеличаване на персонала, увеличаване на заплатите, рязко увеличаване на "външните услуги" и за "доставчици"...
Сигурно има далавери с високоспециализирана дейност и то за доста пари, но са малък дял от милиардите. Но има универсално оправдание - София е виновна. Ако приложим мащабите на закъсалите (12-15 милиона годишни приходи, 500-600 човека персонал на 20 хил население) към София, то за столичните болници без да се отчета национален прием трябва да има 100 (сто) болници с 50 000 - 60 000 персонал и милиард и половина годишна издръжка. За пациентите които ще идват извън София - отделно, вероятно по 2. Абсурдно, нали? Ама София е виновна.
Дежурния
25 Май 2018 10:56
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дежурния
Weed361
25 Май 2018 11:25
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Ако приложим мащабите на закъсалите (12-15 милиона годишни приходи, 500-600 човека персонал на 20 хил население)


Може ли да посочиш конкретна болница?
За сведение 15 млн. годишни приходи означава поне 25 - 28 000 пациента годишно. Такива са областните болници в Стара Загора, Сливен или Добрич например. Областната болница в Ловеч има приходи за миналата година 6,6 млн. лева.
Тази в Белогродчик - 536 000 лева за 2017 г., обслужва няколко общини с население ок. 24 000 души и със сигурност няма "персонал на половин Пирогов".
Памфуций
25 Май 2018 11:47
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Тази в Белогродчик - 536 000 лева за 2017 г., обслужва няколко общини с население ок. 24 000 души и със сигурност няма "персонал на половин Пирогов".

В Северозападния район има 784 хил. население.
Лечебни заведения:
Лечебни заведения за болнична помощ/легла 39/ 5 582
в това число:
Многопрофилни болници 27 / 4 424
Специализирани болници 9 / 948
Лечебни заведения за извънболнична помощ 188 66
Диагностично-консултативни центрове 10 26
Медицински центрове 67 / 40
Дентални центрове 3 / 0
Медико-дентални центрове 4 0
Самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории 104

Централен северен район - 815 хил. население
Лечебни заведения за болнична помощ /легла 34 / 5 151
в това число:
Многопрофилни болници 17/ 3 343
Специализирани болници 12/ 1 276
Лечебни заведения за извънболнична помощ 228/ 93
Диагностично-консултативни центрове 11/ 43
Медицински центрове 58/ 47
Дентални центрове 4 / 2
Медико-дентални центрове 1/ 1
Самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории 154 -
Weed361
25 Май 2018 11:47
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
За 2017 г. над 12 млн. лева от НЗОК са получили следните областни и университетски болници - тези в Бургас, Варна, В. Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив (3 болници), Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен.
В София държавните са 9.

Частната Аджъбадем (2 болници в София) има над 85 млн. приход за 2017 - това е повече от бюджета за болнична помощ на Бургаска област например.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Weed361
Памфуций
25 Май 2018 12:18
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Частната Аджъбадем (2 болници в София) има над 85 млн. приход за 2017 - това е повече от бюджета за болнична помощ на Бургаска област например.

Имат 3 - двете в София и Сити Клиник в Бургас (сърдечно-съдова). Във Варна иматДКЦ, май.
От софийската имам отлични впечатления и я ползвам изключително нея.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
Неверния Тома
25 Май 2018 13:29
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Комай ни лъжат тия синковци!
Сега научавам че Касата финансира ЛЕГЛА. Мислех че финансира СВЪРШЕНА РАБОТА (по пътеките).
Проблемът били многото легла. Ама настана справедлив вой срещу "листите на чакащите".
И т.н.
Дежурния
25 Май 2018 13:53
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Може ли да посочиш конкретна болница?

Нали спомена Разград и Търговище.
В Разград, 2016 и 2017 всяка година по около 11 милиона лева приходи, персонал около 500 човека.
В Търговище, 2016 и 2017 всяка година по около 14 милиона лева приходи, персонал около 600 човека.
В Стара Загора през годините правят по 22-23 милиона приходи с над 1000 човека персонал
В Ловеч за 2017 г наистина са с около 8 (7.7) милиона приходи, но за 2016 са с над 10 милиона, а по-предишни години и нагоре. с 500-600 човека персонал през годините.
В Сливен са с по около 20 милиона годишни приходи и с 850 човека персонал
В Добрич с около 600 човека персонал са на 17 милиона годишно и не са на минус.
Може и с гадната София да се сравни-
УМБАЛСМ Пирогов е с малко над 2000 човека персонал и с около 70 милиона годишни приходи.
Weed361
25 Май 2018 15:55
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
Дежурния, това не е вярно.
Ето данните от сайта на НЗОК https://www.nhif.bg/page/hospitals

В Разград, 2016 и 2017 всяка година по около 11 милиона лева приходи, персонал около 500 човека.
В Търговище, 2016 и 2017 всяка година по около 14 милиона лева приходи, персонал около 600 човека.


Разград 2016 г. 8 613 404 лв
Разград 2017 г. 8 600 939 лв

Търговище 2016г. 10 377 975 лв
Търговище 2017г. 10 521 498 лв


УМБАЛСМ Пирогов е с малко над 2000 човека персонал и с около 70 милиона годишни приходи.


УМБАЛСМ Пирогов 2016г. 50 165 226 лв
УМБАЛСМ Пирогов 2017г. 49 433 872 лв

Може да сравним Пирогов с УМБАЛ Св. Екатерина
За 2017 - 23 111 731 лв, при положение, че има ок. 350 души персонал.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Weed361
Дежурния
25 Май 2018 16:32
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
това не е вярно.

Естествено, че е вярно. Препратката ти е към сумите платени от НЗОК, а моите неща са данните от отчетите на болниците. Не се издържат само от касата, министерството също плаща (и то милиони), има и от социалните, има такси престой, избори на екипи и прочие благинки. Все пак е полезно да се сравни какъв дял от издръжката идва от касата.
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща