Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Еврооптимизъм, евроскептицизъм, евроегоизъм
Добави мнение   Мнения:11 1
ПлесNick
27 Май 2018 19:04
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
Ако пък евроегоизмът вземе връх и осуети интеграционното решение, резултатът ще е повече от европесимистичен: скоро Европейски съюз няма да има, ще се разпадне от глупост.


Ми той взе връх още в хода на онова унизително мъчение, в което Согласна Куна отваряше и затваряше т.нар. преговорни глави! И отказваше да качи в Интернет първоначалните т.нар. преговорни позиции (на България) по всяка глава, и странните изменения, които настъпваха в тях след нейното "преговаряне" със съответните еврократи в Брюксел и в държавите-членки!

От ЕС файда НЕМА! Не говоря за компрадориата нашенски!

king
27 Май 2018 19:24
Мнения: 420
От: Andorra
Цялата европейска политика на Стара Европа е откровена демонстрация на евроегоизма
.

Ах каква сила на изказа, как д-р -ът громи Стара Европа. Позицията му щеше да е прилича на по-силна и дори ба полу-истинска, ако държавите от т.нар. Стара Европа (и българските граждани в тях) нямаха историческа памет и не знаеха за американски царевици ли беше, погребения ли беше, абе едни такива "морални работи".

Ще бъда много благодарен на този, който ми каже поговорка от вида на тази за гредата в чуждото и своето око, ама 1000 пъти по силна. Че да я използвам за доктора по икономика. На който изглежда всичко в икономиката му е абсолютно ясно, стига да има неограничен ресурс за черпене. Ако няма не може да бъде създаден, но може да бъде хленчено за него. Лошата Стара Европа би била добър донор, ама нещо взе да внимава да му се незнае.

Затова долу Валутния борд, долу Стара Европа, булгар-булгар и така докато не измъкнем всчко или държавата не остане без граждани. Пардон, ако остане без граждани щеискаме на тея в чужбина да се регистрират и да ни казват какво правят и какво печелят, щото нали ...

Уникум "преподаватели" по "икономика".
Begemot
27 Май 2018 21:35
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Хърсев започва да вижда светлината. Светлината в края на тунела, която се оказва фарът на идващия влак. Съгласен съм с повечето твърдения на доктора, но ме мъчи едно съмнение: Всичките тези тюхканици и вайканици , че бюрократите и евроегоистите ще провалят съюза (ЕС) имат смисъл, ако ЕС наистина е замислен като съюз на що-годе равноправни държави. А ако замисълът не е такъв? Ако изначално съюза ( ЕС, да не се бърка със СССР или СИВ) е замислен като ядро и периферия, като една нова, неоколониална форма на експлоатация на страните от периферията? (Отделно той е сиренцето в капана за НАТО)
Мога да приведа няколко немаловажни аргумента, че ЕС е замислен и осъществен като неоколониален механизъм:
1. Приватизацията.Да не се забравя, че тя е в основата на сегашния ни хал. Е, приватизацията беше, според мен, повече политически, отколкото икономически акт. Тя по ленински създаде от нищото нова класа, класа на собствениците - създаде я с НЕикономически средства и методи, при пълно беззаконие ( няма как другояче) и тотално лиши страната от икономическа самостоятелност и перспектива.
2. Кохезионните фондове. Те по един почти публично оповестяван и добре смазан корупционен механизъм, се утаиха по джобовете на същата тази нова класа, докато ЕС се правеше, че нищо не разбира и това не е негова работа. Кохезионните фондове бетонираха цялата нова класа от безполезни иначе български богаташи, с които брюкселци могат да си приказват , които ни управляват и които отлично знаят кой им маже филията с мас.
3. Шенген и еврозоната - каквото и да правим, заекът е без шапка. Изпълнили - неизпълнили ( това ,за което пише Herr докторът Хърсев) - нас не ни пускат. Което иде да докаже тезата ми, че ние сме мислени изначално като периферия. Всичко друго да източат, пак остава някакъв малък пазар за ЕС боклуци а оттук - поне качествен човешки ресурс, младежи и девойки за европейска употреба. Интелектуална и не дотам. И гена им ще подобрят, и някаква работа ще свършат и ще са благодарни, че са се отървали от мизерията и безвремието.
Това е, струва ми се, което Хърсев не казва - не става дума за грешки на съюза ( уточнихме кой) и съюзената му бюрокрация, а за изначално измислени неоколониален план и конструкция, които едва сега почваме да разбираме .
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Begemot
Apolitichen
27 Май 2018 23:48
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
евроегоизмът тласка общността към разпад.

А тук, във форума, имаше едни, които се скъсваха да обясняват, че егоизмът е “движеща сила“ на капитализма и “по-добър от него няма измислен”.
Апропо, що Швеция, Дания, Чехия, Унгария, Полша не се натискат за еврозоната? Да не говоря, че Великобритания направо излезна от ЕС без помисъл от еврозона. Тия нямат ли си банки, които да искат да спечелят от “отрицателната лихва” на ЕЦБ? Или просто нямат нашите банкери и пишман-икономисти?
Educated
28 Май 2018 13:24
Мнения: 54
От: Bulgaria
Мога само да кажа, че ние формалните неща в БГ-то ги можем и яко ги покриваме! Но си се знаем кои сме и какви сме си, та в това ни е проблема! Нали никой не вярва, че някой европейски (примерно германски политик) ще се изтъпани, и ще ни каже право куме в очи - абе тарикати, къде сте тръгнали и кого заблуждавате. Те имат "опит" с гърците и че нищо не е така, както изглежда! Колко още години с КТБ-то ще се мотаем и ще се умилкваме, но истината е на светлинни години! А за автора на статията и ние сме чували за някои негови "финансови" подвизи!
Шако
28 Май 2018 19:40
Мнения: 1,224
От: Saudi Arabia
Д-р Хърсев това за валутния курс не го е вдянал май какво искат да кажат хората.
А хората искат да кажат - искаме да видим малко от малко, че може да управлявате банки без да крадете през просото.
Щото то с борд валутен - всеки може да има стабилен курс.
И въпреки борда пак опукаха едни 3-4 милиарда през КТБто - бълха ги ухапала българите.
Щото в България банкери след поколението на Буров отдавна няма.
Преди курса се редеше в Москва, сега в Европа. За малко ги упущиха след 89-та и се наиграха. Авторът и той май беше някакъв шеф в оная банкова вакханлия с черепа на Никофора, килограмите цирконий, разни червени живаци и картини за милиони рисувани от ДС генерали.
Топ банкер на годината се крие в Белград, друг е фотограф-химик и пр.
king
28 Май 2018 21:46
Мнения: 420
От: Andorra
Шако,

Ами той Буров не е завършил и работил в ВИИ "Карл Маркс", пардон УНСС. На други места е учил.
Като гледам дълбочината на анализа, подбора на фактите (пардон), формулирането на тезата и (печалния) опит за доказване на нейната състоятелност, направо се чудя има ли будали да се записват да "учат" в УНСС.

Явно в България е отктрита и се развива нова дисциплина "local economics" от "local professors".

Евала бе чоджум. Чудо.
Maximus II
28 Май 2018 22:40
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
какво губим ние от всеки ден забава, какви рискове носи българската икономика и каква цена плаща всеки от нас


Когато някой губи нещо в световната икономика, неминуемо друг го спечелва! М. Константинов ще ви го каже, "Игра с нулева сума", грозната истина е че западните рицари и джентълмени играят с белязани карти. Така е било винаги.

И ще ви вземат всичко, г-н Хърсев. Баце за това ще се черви на червеното килимче в Кремъл и ще мачка каскет с потни ръце. Както казал другаря Т. Живков, да знаете как ме драха съветските другари...

На тоя свят добрият съвет не струва нищо, глупавите решения се плащат скъпо.
потребител,07
29 Май 2018 01:57
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Лидерите на ЕС всъщност знаят, че оставен на чиновниците в Брюксел и Франкфурт, съюзът е обречен на застой и затъване, че евроегоизмът тласка общността към разпад. Те добре разбират, че до еврозоната трябва да получат достъп всички страни.
Всички страни без Англия, Швеция и Дания, които успяха да си извоюват правото да останат с националните си валути за разлика от източноевропейците, които не успяха да се уредят.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
Mert
30 Май 2018 12:15
Мнения: 669
От: Germany
Какъв е този зор за тази зона? Прост пример показва, че не е критерии за икономическо развитие. Вижте Чехия и Словакия. До преди 30 години една държава. Откакто словаците приеха еврото не са се доближили до чешкия стандарт, които запазиха кроната си, а напротив. Т.е. и монголската тугрица да приемем, няма ли инвестиции, има ли корупция, убийства (Словакия) и пр. няма да има растеж.
Серафима
31 Май 2018 22:23
Мнения: 126
От: Bulgaria
Писна ми отдавна от този правещ се на вещ финансист, зетя на Пенчо Кубадински. Какъвто си беше през 1989 г. като млад асистент (или докторант в УНСС) такъв по знания и нагласа си е и днес. Като навила латерна говори за еврозоната и КОЛКО БАШ ТАМАН сме пасвали на нея, но зли сили ни отдалечават. А се спри, Емиле! Дали са ти да водиш колона във вестника, ползвай си го. Не всички са икономисти, а някои обичат да се правят на икономисти. Спорът за еврозоната е дълъг и не се наемам с тебе да го водя в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Безсмислено е. Както беше на онзи ден шния референдум в БНТ- един казва едно, друг казва друга - дума срещу дума и все ги избива на политика, като дори не си дават сметка, че въпросът е политически и затова отиват там. В момента ИТАЛИЯ си пати яко от лошо управление, след като влязоха ва еврозоната. А нашите ЮНАЦИ априори приемат, че политиците ни (които и да бъдат тогава) са ЕКСТРА и всичко ще ни е на 6. Е, НЕ Е!!!!Първо да си оправим съдебната система, второ - корупцията, за която управлаващите си ТРАЙКАТ и трето - ходом в Банковия съюз. Стига изцепки както с КТБ и както си реши падишахът.
Добави мнение   Мнения:11 1