Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из пресата - Банкерь - Свободата на опростачването
Добави мнение   Мнения:8 1
проф. дървингов
02 Юни 2018 16:12
Мнения: 14,308
От: Bulgaria
...автор Чавдар Цолов, публикувано тук Натисни тук Спорно, много спорно, особено това с купуването на таблет на всяко дете, да учело ... приемете го като алтернатива на това за безжичния интернет във всяко училище, публикувано тук Натисни тук
Банкеръ Weekly
Свободата на опростачването


Наред с базовите ЕС-свободи на придвижване на хора, стоки и капитали специално за България трябва официално да се включи и свободата на движение към пълно опростачване. То най-често се отнася за битовизми, срещу които не е необходим запас от разсъдък, човек може и умозрително да се ориентира. Ето ви за пример едно пренебрежимо, но показателно дребнотемие.

Спомняте ли си онова мило детенце, дето написа писъмце на образователния министър, че раничката му била много тежичка?

И като се започна едно дрънкане на всякакви родителски, потребителски и учителски мнения. Все в тази посока - раницата убиец на нашите деца! Никой не пита специалисти, никой не слуша, всеки има мнение.

Преди дни обаче чух случайно по радиото един различен глас. Един глас, който окуражи моето свито сърце, което рафтира срещу огромните вълни от недоволство заради сизифовите усилия на ученичетата.

"Това, че тежките раници водят до сколиоза, е мит, защото не е възможно”, каза детският ортопед д-р Венелин Алексиев от Университетската болница по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня. Самият той е баща на първокласничка. Не отрича, че раниците са тежки и могат да причинят дискомфорт, но няма как да доведат до изкривяване.

Е-е-е, докторе. Възвърна ми вярата в плурализма на мненията. Значи прав съм бил, като си мислех, че тия тръшканици около раниците мъчат повече всеотдайните родители, които ги носят до и от училище. И които за нищо на света няма да пратят отрочето да изхвърли кофата с боклука, камо ли да помогне на баба си на село да окопае картофите или да обере ягодите. Сакън! За спорт пък - да, бе, да вземе да се контузи или пък да зареже учението...

Но ще му купят мобилен - последен писък, таблет и лаптоп и ще го зарежат да се саморазвива. А то ще кисне пред носителите на виртуалната реалност с цената на увредени очи, болки в гърба и кръста, изкривявания, свърхтегло, сърдечни и бъбречни проблеми, увредена психика... И ще се превърне в социопат!

Винаги съм казвал, че основният проблем на българското образование е простият родител!

Вместо някой да е чул това, което казват ортопедите - а то е, че раницата е полезна, защото оправя щетите от таблета и компютъра, родители и учители в някакъв унес правят простотии.

Наскоро бе оповестен и "революционният метод" за справяне с ужасната раница. В някакво училище директорката викнала дърводелеца и той направил шкафче за всяко дете. Училището пък с помощта и на дарения купило втори комплект учебници на ученическа глава, за да може да не се носи бумащината от и до вкъщи. Радост голяма!

Абе, хора, цивилизацията на запад и на север от Виена маха хартията, а ние я множим. Защо не купят по един таблет на децата, за да могат по всяко време да си учат урока и да се упражняват върху него? А трошат грешни пари - помагалата на учениците от V до VII клас струват 80 лева. Ми то един таблет е горе-долу толкова...

Но колкото ще има електронен дневник за учителя и електронен бележник за ученика, и родителят ще може в реално време да следи какво прави питомецът в школото, толкова ще има и електронно обучение. Наливайте пари в учителски заплати, за да са доволни и да не крякат, че преподават като в килийно училище. И толкоз.

Като опряхме до преподавателския състав, тези дни една учителка от Симеоновград е шокирала абитуриентите. Балът се е празнувал в Меката на чалгата - ресторант „Приказките“. Петдесет и осем годишната учителка разцепила дансинга с мръсни танци, помагала на младеж да прави стриптийз, салфетки хвърчали, тя лазела по дансинга, полата палаво се вдигала до бикините, правела еднозначно сексуални движения...

Тук коментарът е само един: "Някои казват, че жената близо до 60-те вече е изпуснала всички влакове".

Да, но остават яхтите и самолетите...
Чок觧
02 Юни 2018 18:28
Мнения: 7,337
От: Israel
Статия , написана в типичния български стил да се оплюе някого , да се даде някаква нефелна идея , представена за велика и за завършек - отново да се оплюе някого !
Аз ще споделя моите наблюдения и ще направя свои предложения , без да претендирам , че са най-умните .
Наблюденията ми в Израел : Децата носят раници , не чанти . Някои раници са на колелца , като домашните колички за пазаруване .
Учебниците са разделени примерно на "Английски за I срок за 4 клас" и "Английски за II срок за 4 клас" - така чантата става два пъти по лека(в Израел има два срока) Учебните помагала към всеки учебник също са разделени така . Всичките са формат А4 и с меки корици .
Часовете почват в 8:00 и завършват в 13:00
Това е за светските училища - в религиозните , благодарение на това , че религиозните партии са от доста години в правителството и доят и изнудват коалиционните си партньори , почти всички ученици над 5 клас имат лаптопи , спортните им площадки са със сенници , докато светските се пекат като гущери в часовете по физкултура . В религиозните училища има климатици във всяка класна стая , в светските докато учеше малкият ми син - нямаше .
***
Не знам дали таблета е доброто решение , но според мен той дава възможност да се използва и за неучебни цели - игри , гледане на видео , участие в социални мрежи и тнт . Един ЧЕТЕЦ мисля , че е по-доброто решение - зарежда се с учебниците и помагалата за съответния клас и нищо повече излишно . Могат да се добавят задължителните книги по литература . Не съм имал ЧЕТЕЦ , не знам как работи , но мисля , че няма и да уморява очите , а и бързо ще може да се възстанови загубената информация и е по-удобен за четене .
Чок觧
02 Юни 2018 18:41
Мнения: 7,337
От: Israel
Колкото до учителката - не е била на абитурентското тържество , празнувала е отделно , възможно е да си е пийнала малко повече - и тя е човек като всички останали . Верно е ,че трябва да дава пример с поведението си - сгрешила е и подала е молба за напускане . Но намеците за възраста на една жена , която и да е тя , не правят чест на никого !
Old_BG
02 Юни 2018 20:57
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Чоки, уважавам те бе човеко!

Професоре, приятелски съвет . Чети по малко!
Виж как някои, с никакво четене, се издигнаха до висините!
Hateras
02 Юни 2018 22:50
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
Чоки,
---
Определено, четец с e-ink екран е по-добре за очите. А и много от сегашните четци си имат WiFi карта, та могат да се възползват от училищната мрежа.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Hateras
КараКолю
03 Юни 2018 08:52
Мнения: 1,299
От: Russian Federation
Винаги съм казвал, че основният проблем на българското образование е простият родител!

Глупости си казвал.
Основният проблем са учителите и методистите от МОН, които в голямата си част също са учители. Проблем са техните решения и измислената от тях образователна система. И користните им интереси.
Просто решение на проблема с тежките раници - организирайте учебния процес така, че учебникът да е домашно помагало и да не се носи в чанта/раница. Било е, изпробвано е, работело е, ефективно е било.
Чок觧
05 Юни 2018 12:24
Мнения: 7,337
От: Israel
Що тъй заглъхна тази тема ? Не ви вълнува опростачаването , бъдещето на вашите деца и внуци ??? За Украйна и Близкия изток изписахте стотици страници , за Родината си , за съдбата и бъдещето на децата си - нищо ???
Engels
05 Юни 2018 20:51
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
А какви времена имаше, когато компютрите бяха компютри, а не телевизори и когато се ползваха и за други неща освен игрички и уебане.
Добави мнение   Мнения:8 1