Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
„Счупеният прозорец“ – най-разпространената икономическа заблуда
Добави мнение   Мнения:12 1
KaraKoliu
11 Юни 2018 20:18
Мнения: 2,142
От: Bulgaria

https://ekipbg.com/avtori/
Кайзер Созе
11 Юни 2018 20:26
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Ремонта на ремонтите като двигател на БВП
ОБЛАК
11 Юни 2018 22:43
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
лошите икономисти всъщност запознават хората с полуистини. Те говорят само за краткосрочните ефекти, които дадена политика би имала за конкретна група хора. За да се реши този проблем с полуистините, трябва да бъде представена и другата част на истината.

Много е прав! Ще караме екологични електромобили! А колко екология е отишла на вятъра докато се произведе това електричество? А ремаркето с акумулатори, дето камионът трябва да влачи? А за производството на акумулаторите?
Искате екология? Стара утвърдена практика е използването на вятъра за движение на корабите. Спираме моторните, пускаме платноходите. Вятърните електроцентрали са точен аналог на корабите с платна. Защо не може?
Искате екология? Най-екологичният превоз е кон с каруца. Каруца мерцедес лошо ли е ? Ах, бързате? И т.н.
Ама кой да разсъждава!
Свежарков
11 Юни 2018 22:44
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Neopol
12 Юни 2018 00:15
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Ако си представим случката във вида от филма на Чаплин, то ще лъсне пълният алабализъм за ушитият костюм. Защо ? Хлебарят продава стока с ниска елестичнот от първа необходимост. Следователно има редовни и значителни приходи, които надхвърлят потребностите му. Следователно и спестява.

Ако прозорецът не бъде счупен, тези 50 долара ще отидат в спестяване, а не за костюм, т.е. на пазара. Ако пък бъде счупен, то най-вероятно хлебарят ще ги извади от спестяванията си и на пазара ще се влее допълнителна парична маса, която ще създаде много продукти и ще даде пари на хората да си купят включително и хляб от хлебаря за много повече от похарчените от него 50 долара. Може дори да се окаже, че харчейки тази 50 долара за подмяна на прозореца, хлебарят си осигурява допълнителен приход по-голям от тях.

Казано късичко - важна е количеството парична маса на пазара, но е много по-важно тя да се намира в хората, които не са надмогнали потребностите си и ще я харчат, а няма да я спестяват. Затова и социално поляризираните общества са бедни и със слаби икономики, докато тези с относително социално равенство богати и със силни икономики.
Metodi50
12 Юни 2018 06:21
Мнения: 40
От: Bulgaria
Ами, хайде да чупим прозорци и бързо ще оправим икономиката.
хлопатар
12 Юни 2018 08:17
Мнения: 165
От: Bulgaria
От този момент спирам да се ядосвам на калпавите пътни, водни, тротоарни, мостови и стиропорни строители. И на още по-калпавите кърпачи след тях. Ми то какво ще стане с рехавата ни икономика, ако направят всичко да изкара едни 3 години? Трябва непрестанно да си създава сама работа. Иначе - да ги пращаме да облагородяват екзистенциалитета на Вануату?
Neopol
12 Юни 2018 11:03
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Ами, хайде да чупим прозорци и бързо ще оправим икономиката.

Ами това се прави. Чупят се не само прозорци, но й къщи, мостове и всичко, чрез война. Вероятно не се чувал твърдението, че именно Втората световна война е спасила САЩ от депресията ?

Разбира се, може и да не се руши, а да се дават пари на тези, които нямат и биха ги похарчили, но тук егоизмът и алчността надделяват над макроикономическият разум.
emi27
12 Юни 2018 11:30
Мнения: 12
От: Bulgaria
"Политикономия на капитализма",която изучавахме преди промените -кое не беше вярно?.
mick
12 Юни 2018 11:30
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Влязох в едно столично училище.. не е ремонтирано поне 40 години - такава мизерия като сегашната нямаше даже преди 30-40 години. Демокрацията убива.. да ви кажа. Убива както водата която се нагрява убива жабата вътре бавно и полека .. без да разбере.

А вече сме 21 век.

Тая демокрация и капитализъм унищожават 8 за да са добре 2. 20% от училищата получават 80% от парите.. Същото се отнася и за болниците, и за градовете и за всичко. И за хората. И ако при хората можем да говорим за различни способности, то при държавната инфраструктура говорим за изяждане и унищожаване на 8 единици, за да може 2 единици да са горе долу добре.

И не, демокрацията в България си е истинска.. просто ония развитите крадат от другите като си раздават пари на корем.

---
Слаба държава - прост народ.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: mick
Ogopogo
12 Юни 2018 12:53
Мнения: 204
От: Bulgaria
Намяткани с лопатата глупости на кубик от автора...
А в цялата задача времето на хлебаря къде е?
Докато се е разправял със вандали,стъклари и сеирджии е назад не само с 50-тях долара ами и с поне 100 хляба х 2 долара - ето ти сумарния непроизведен
продукт. И цялата печалба всъщност е с отрицателен знак -150 долара в случая. Това икономисти да ти разясняват икономика чрез битовизми и журналяги
да им поддакват не си е работа.
КЛЮЧАРЪ
12 Юни 2018 15:55
Мнения: 1,229
От: Albania
Ще караме екологични електромобили! А колко екология е отишла на вятъра докато се произведе това електричество? А ремаркето с акумулатори, дето камионът трябва да влачи? А за производството на акумулаторите

А изгорените от един ДВГ минимум 30 тона гориво?
А смените на масла, антифризи, спирачни течности, накладки, дискове?
А резервните части за ДВГ?
Доставката на всичко това?

Добави мнение   Мнения:12 1