Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македонският парламент одобри договора с Гърция
Добави мнение   Мнения:8 1
плямпало
21 Юни 2018 00:28
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
Договорът в голямата си част е на антибългарска основа. България в никакъв случай не трябва да го приема с мълчание, особено в частите му за историята и езикът. Договорът е двустранен. България има право да вземе отношение по договора тъй-като в него на двустранна основа са засегнати български интереси (две страни се договорят за сметка на трета страна). България ясно и категорично трябва да заяви две точки:
Историята на БЮРМ започва от 1945г.
Езикът в БЮРМ е български и не може да се нарича по друг начин.
67
21 Юни 2018 00:32
Мнения: 7,197
От: Benin
Езикът в БЮРМ е български и не може да се нарича по друг начин.

Да допуснем, че е вярно. Ти лично можеш ли да пишеш на него според македонските правила? Ама грамотно! Аз не мога. Разбирам го, чета го, спъвам се тук-таме, но не мога да го пиша. Македонският тихичко и полека се отдалечава от родителя си.
потребител,07
21 Юни 2018 00:40
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Йоаким Каламарис: Изборът на името Северна Македония е удар по православието
Водещ: Добър избор ли е новото име Северна Македония? Поканихме за анализ Йоаким Каламарис, гръцки икономист и университетски преподавател.

Йоаким Каламарис: Мисля, че това име първо не е справедливо по географски принцип, защото на север се намира Пиринска Македония. Евентуално утре това е възможно да създаде конфликт между двете страни – България и Северна Македония, и съответно и с Гърция. Така че мисля, че това е огън, който някой е запалил, за да създаде проблеми на съседните страни на Балканския полуостров и най-вече в православните страни, защото и трите страни са православни, поне засега, наблюдавайки, че се увеличават драстично албанските граждани в тази ново проектирана страна.


Водещ: Какъв е отговорът? Какво мотивира господин Ципрас?

Йоаким Каламарис: Господин Ципрас го мотивира това, че с разрешаването на този проблем, според него проблем, при положение, че, пак подчертавам, че Македония е приета от 140 страни, и той разреши може би проблема на самата тази държава. В чл. 16 от тази т.нар. спогодба, която не е съгласувана предварително в парламента, нито с референдум е съгласувана с гръцкия народ, дава право на тази страна да може спокойно да борави с гръцките финансови и нефинансови геополитически зони.

И защо не, при положение, че се възприема, че този език, който много добре знаем всички, и включително в България, това е български диалект, даже можем да говорим открито, че това е български език, с български корени, а никакъв македонски език не може да бъде, при положение, че се ратифицира конкретната спогодба, означава, че се приема нов език в нашия регион, Балканския регион, в Европа – т.нар. македонски език. Това е една абсолютна митология, създадена в съвремието на Балканския полуостров. И това може да има само негативни резултати, изкривяване на историята и на бъдещето на нашите страни.
потребител,07
21 Юни 2018 00:44
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Водещ: Господин Каламарис, при положение, че процесите на етнически пропорции, нека така да ги наречем, в Македония си вървяха и досега, с какво името Северна Македония ще им помогне и ще ги влоши?

Йоаким Каламарис: Вижте, чрез новото име в тази държава придобиват най-вече идентичност като народ, защото името ще продължи да се използва Македония, а Северна ще остане в историята. Защото при положение, че при тази спогодба официалният език се описва като македонски, а идентичността – македонец, то това отнема правото на останалите страни: тоест няма да има право един петричанин да казва „Аз съм от Македония“ или един гражданин на Серес да казва „Аз съм от Македония“ защото ратифицирането и признаването от гръцка страна му отнема това право.

Така че ратифицирането, официалното ратифициране от Гърция създава повече конфликти, а не по-малко. Но тук става въпрос за геополитическа игра. Аз съм чул много версии и то от сериозни анализатори в чужбина да се говори за автономна в бъдеще страна, в по-разширен формат – Велика Македония, поне това виждат, пак казвам, анализират и прогнозират други колеги за в бъдеще. При положение, че те ще имат правото да се наричат македонци, проблемът е сериозен.


Водещ: Но какво печели самият той от цялата работа?

Йоаким Каламарис: Относно финансовата страна не мога да ви кажа какво печели, защото уговорките явно са с чужди сили и може би с друга религия. Може би самите те знаят, какво ще спечелят. Но със сигурност губи православието. И това е най-голямата драма.


http://epicenter.bg/article/Yoakim-Kalamaris--Izborat-na-imeto-Severna-Makedoniya-e-udar-po-pravoslavieto-/157278/11/34
плямпало
21 Юни 2018 00:44
Мнения: 1,090
От: Bulgaria
67,
Не знам от кой край сте, но идете във врачанско или смоленско и не само че няма да можете да го пишете езика който го говорят хората, не само няма да можете да го говорите, но няма и да можете да го разбирате.
Това значи ли че трябва да издигаме врачански или смолянски езици.

А колкото до писането, бас държа че голямата част от хората по пиринско го могат.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: плямпало
67
21 Юни 2018 01:23
Мнения: 7,197
От: Benin
плямпало 21 Юни 2018 00:44
67,
Не знам от кой край сте, но идете във врачанско или смоленско и не само че няма да можете да го пишете езика който го говорят хората, не само няма да можете да го говорите, но няма и да можете да го разбирате.
Това значи ли че трябва да издигаме врачански или смолянски езици.

А колкото до писането, бас държа че голямата част от хората по пиринско го могат.

Аз съм ужасно центрована пловдивчанка със здрави македонски корени.
Че аз ямболлии, дето са ми рода, имам проблеми да разбера, пък за Смолян и Враца изобщо няма да се напрягам, освен ако не става въпрос за клин с каймак!
Но езикът е малко като децата, отначало не ти се вярва, после се отделят и е въпрос на родителска мъдрост да останат близки. България няма нито сили, нито желание на държавническо ниво да отстоява българската част в македонския диалект, който кротичко си расте отделно. АКо да имаше повече връзки, повече "износ" на култура - друг въпрос. А при сегашното положение мисля, че трябва да спасяваме каквото може все още да се спаси. Да налегнем на общото, а не на различното, да не делим Талев, Вапцаров и Годе Делчев, ами да речем "наши са, общи, предци, ние сме едно семейство, в което дядовците са на всички!" Писмата на прадядо ми до баба ми са на македонския диалект, писмата на дядо ми до майка ми са на книжовен български. Кое да дели човек?
потребител,07
21 Юни 2018 01:46
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
НАИВНОСТТА БЪЛГАРСКА
http://afera.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0.html
---
Към Кеворк Кеворкян!
Наивността българска + натиска на командата от Брюксел и US + предателството на марионетките, съпроводени от ръкопляскането на макебг!
потребител,07
21 Юни 2018 01:52
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Велизар Енчев: Шамар от Заев за Борисов - "Ние сме македонци, езикът ни е македонски"
---
"Както Димитров се прегърна с Тито и македонизира Пиринския край по заповед на Сталин, така Борисов и Заев удушиха българската кауза в Македония по команда от Брюксел", категоричен е бившият дипломат


Македонският премиер направи изказване в парламента, което е поредно доказателство за истинската му същност на радикален македонист, отричащ всичко българско. "Сбъдваме вековните мечти на предците - да бъдем македонски народ, който говори македонски език. Имаме договор с ясно признаване на македонския език и идентичност. Защитихме идентичността за векове“, заяви Зоран Заев..."


"Прав е македонистът Заев! С гръцко-македонския договор и българо-македонското споразумение от 1 август м.г. се сбъдна мечтата на сръбските шовинисти да отродят българите в Македония от Майка България. Сбъдна се мечтата на Илия Гарашанин и Стоян Новакович да наложат чужда идентичност на македонските българи и им дадат написан на сръбска пишеща машина "македонски език".


"Сбъдна се мечтата на гръцките андарти да обезбългарят с реки от кръв Егейска Македония. Сбъдна се мечтата на диктатора Тито и сръбските комунисти Вардарска Македония да е вечен враг на България. Както Димитров се прегърна с Тито и македонизира Пиринския край по заповед на Сталин, така Борисов и Заев удушиха българската кауза в Македония по команда от Брюксел".


"Само едно не е ясно след днешното изявление на Заев: След като няма никакъв отказ от антибългарския македонизъм, за какво ще преговаря смесената българо-македонска комисия за учебниците?"

http://epicenter.bg/article/Velizar-Enchev--Zoran-Zaev-zashlevi-Borisov----quot-Nie-sme-makedontsi--ezikat-ni-e-makedonski-quot--/157282/2/0
Добави мнение   Мнения:8 1