Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кога идва часът на водачите
Добави мнение   Мнения:10 1
VOLF
25 Юли 2003 23:32
Мнения: 28
От: Bulgaria
Знам ала няма да го чуете от мен!

73
lomin
26 Юли 2003 00:05
Мнения: 43
От: Belgium
Размисли на място!
Моите поздравления!

cerovski
Наум
26 Юли 2003 02:31
Мнения: 1,666
От: Bulgaria
Браво! Страхотна статия!
P.S Някой може ли да припомни цитираната "известна фраза на Бисмарк за съотношение между народ и правителство ", защото в момента не вдявам..
Падащ от Марс
26 Юли 2003 06:20
Мнения: 403
От:
Хм, Науме, от контекста бих казал, че Пантев има предвид "Всеки народ има правителството, което заслужава"; проблемът е, че това е казано не от Бисмарк, а от един французин - Joseph de Maistre (1753-1821), и то преди Бисмарк да се е появил на бял свят...
Don
26 Юли 2003 08:32
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Впечатлен съм! Много!
МЪРФИ
26 Юли 2003 09:35
Мнения: 145
От: Bulgaria
Гледах и слушах изказването на проф.Пантев в парламента при обсъждането на промените в Министерския съвет. Тишината в залата беше впечатляваща. Чета и днес статията му. Ерудит! Увлекателен! Мъдър! Защо не съм студент сега. Не бих пропуснал негова лекция.
Мърморан
26 Юли 2003 12:04
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
Крайно време беше професор Пантев да оплакне суратя на пишещите си СЕГА събратя с едно добро упражнение по риторика, на тема някъде около когато му дойде времето.
И както безценно се изказа някой форумец, пак на на времето - упражнение, подобно на Майкрософтски HELP. Много добро и детайлно, но аболютно безполезно.
Дойде часът и професорите да понаучат тарикатлък от новите управленци - пестеливост в описанията кое и как ще трябва и скромно, по исторически да ни напомнят кое и как е било. И това е добре дошло, но все пак лидер става този, който описва бъдещето (дори от учебници, които не е чел), а не миналото.
И все пак въпросът е : А ако времето отдавна е дошло, а поредните мераклии за лидери отпадат като круши, то времето ли не дошло още?
Кога, професоре Пантев, ще дойде момента, който отдавна народът е описал като викане на неволята, при това, без да има нужда от професори и лидери?
Хари
26 Юли 2003 12:05
Мнения: 95
От: 0
Пример:

"Незнанието също е велика сила. Но именно защото е повече импровизация и емоция, отколкото принцип и убеждение, тази култура може да претърпи чудни обрати при сблъсъците в настръхналото ежедневие."

- значи "незнанието" е "повече импровизация и емоция"?
- тогава как "незнанието" може да се съотнесе с "принцип и убеждение"?
- "тази култура"- за каква култура става дума? "Незнанието" се оказва "култура", така ли?
-"чудни обрати" - "незнанието" ли ще има "чудните обрати"?
...

Читателят недоумява, но като се порови, разбира, че най-вероятно "тази култура" не се съгласува с "велика сила", а се отнася за: “Традиционната поданическа култура всред българите”, която е спомената много думи преди това. Тази култура “не е продукт от политическа традиция, а е израз на един ирационален инстинкт на почит към непознатото и различното, особено ако то е експонирано по достъпен, деликатен и човечен начин.”.
Значи “поданическата култура”, която е "традиционна" за българския народ е “почит към непознатото и различното”. Така ли?.. (Дали пък Тодор Живков беше “непознат и различен”? И за това беше наричан “тато” и съвсем спокойно търпян 35 години? “Тато” и “Царо”? А?..)

Смущаващо твърдение. “Различният” Ботев е “хаймана”. Хъшовете, чапкъните, разбойниците, хайдуците (хайдутите) – всички “различни” са от ”един дол дренки” за “традиционната поданическа култура”. (Или те са недостъпни, неделикатни и нечовечни?) По принцип противопоставянето на “промяната”, т.е. на “непознатото и различното” е характеристика на “поданическата култура”. Какво ли пък значи “поданическа”?..

Съжалявам, но целият текст бъка от такъв "гладък", "плавен", "остроумен" брътвеж. Пантев и така говори. Подрежда в объркано изложение неизвестни или известни афоризми. Не е глупак, но е прекалено суетен и го мързи да си редактира статиите. Текста му, е пред очите ви.
Myxa
26 Юли 2003 14:37
Мнения: 1,048
От: USA
„ Свини! Вечно ли искате да живеете?"

Фридрих Велики, крал на Прусия, битката при Лойтен - 1757 г.
Бай Иван
26 Юли 2003 14:38
Мнения: 3,806
От: Virgin Islands (Unit
Добра статия на г-н Пантев! Водачите винаги са изхождали от
реализацията на собственото "Аз". В истинския водач / а не в назначения /
няма абсолютно никакъв идеализъм. Идеализъм на тях им се вменява от поети, писатели, историци. В най-новата ни история ние не сме имали истински водачи, не се очертават и такива, а по добре да нямаме такива. При тоталитаризма /социализма, фашизма. комунизма/ обикновено напред в системата се изтласква някой послушник, в който изтласквачите не виждат сериозна заплаха за себе си. Обикновено това са силно комплексирани с явни
духовни и физически недостатъци /Хитлер, Сталин, Тодор Живков и т.н. /.
Получавайки цялата власт те лесно се превръщат във вождове - диктатори.
На БГ не и трябват водачи /лидери/ - на БГ и трябват нормални, съвременни хора, които бързо да променят натрапените ни от социалисти-комунисти закони и Конституция и да създадат нормална, европейска среда за реализацията на всеки българин. За да се постигне това трябва да се изхвърли на изборите след две години цялата тази мръсна пяна задръстила Парламент, МС, съд -превърнати в политически бардаци на самозабравили се долнопробни политически проститутки.
Добави мнение   Мнения:10 1