Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Танцът на изкуството с парите е грозен, ако не свири вкусът
Добави мнение   Мнения:5 1
Грациан
11 Окт 2003 15:31
Мнения: 4,060
От: Canada
Панаир на суетата ( или как да изглеждаме по-интелектуално ).

12 Окт 2003 12:47
Мнения: 54
От: Bulgaria
Като се правим на поети да речем

Далечни близки

Нищожна съм – листенце малко,
което може да лети
в този свят несериозен,
където сме далечни близки Аз и Ти.
Дървото, от което се отроних,
отдавна бе забравило за мен,
много дълго плаках, молих се на Бога
и Той изпрати Теб – надежден, целеустремен.
Ти, който си различен и ми даде
разбиране и мъжка сила,
една безумна, луда младост
и усещането че летя, че съм щастлива.
12.10.2003

Грациан
12 Окт 2003 14:30
Мнения: 4,060
От: Canada
Знахар и морал
От една страна: Разкошно е когато се оценява високо едно произведение на изкуството. В края на краищата именно това е целта на автора му. Той иска да трогне, да въздействува и следователно по някакъв начин да "възвиси" потребителя.
Но, ако забелязвате в по-горната статия на произведенията на изкуството се гледа в ИНВЕСТИЦИОНЕН аспект. И когато видя едно такова нашествие на търговци в храма:
"Аз имам два златюбояджиевчета, три владимирдимитровмайсторчета, пет слона и дори и един паскен.
и направо ми става тъжно. Изведнъж чичко-паричковците решават да се превърнат в КОЛЕКЦИОНЕРИ НА ИЗКУСТВО ( пустите му западни филми ) и се почва един порочен сатирикон: аз на теб, ти на него, той на мен. И се четат каталози, допитват се специалисти, консултират се изкуствоведи. ДАЛИ ТАЗИ КАРТИНА ЩЕ Е ПО-ДОБРО КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЕ ИЛИ ОНАЗИ? Дали да си купя една голяма стоянвеневка или да разпръсна същата сума в няколко тушови борисангелушевчета? Красотата е станала "разменна монета" и тези хора с парици са се превърнали в дечица разменящи си "ПОКЕМОН" картички.
Барем при мен такава вулгаризация повдига вежди и издува бузи.

14 Окт 2003 14:11
Мнения: 54
От: Bulgaria
И какво от това, като ги притежават?! Имаше една любима мисъл на един мой приятел, в която се казваше, че дори и да си купиш къща, то дом никога няма да можеш или дори ако си купиш жена, то любов никога няма да можеш.
Такива хора са само за съжаление, защото дори и да си купят най-скъпото произведение на изкуството, никога няма да могат да му се радват както аз например изпитвам истинско удоволствие от разглеждането на картини в галерията в града, в който живея / Стара Загора/. Лесно и безплатно е да го направя, когато ми е тъжно или да си купя един билет за хубаво представление на операта в града, макар и да не е в хубавата сграда, която изгоря и вече пет години се събират пари за ремонтирането й, или пък ако нямам пари за билет да си отворя една хубава стихосбирка и да ми стане хубаво на душата.
Това е. "Красотата ще спаси света", както беше казал мисля Достоевски и доброто ще победи, както в края на "Знахар" и "Морал".
Приятен ден! Позитивното мислене ни носи истинско удовлетворение!
Добави мнение   Мнения:5 1