Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Това е армия, а не бюро по труда
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Ушопляс
04 Дек 2003 20:51
Мнения: 168
От: Bulgaria
Що не си гледаш работата (ако ти кажа друго ще ме изтрият от форума). Откъде накъде ще е задължително да ходят да умират войничетата. Докато има задължителна военна повинност, участието в мисии зад граница трябва да е доброволно. Колкото до "а местните не са особено дружелюбни към мироопазващите"-ти тъп ли си или просто като всички "гладни кучета" и ти пишеш ей тъй за да има нещо написано. Не ти ли стана ясно, след година време, че в Ирак има окупационни войски, а не мироопазващи сили?! Ега ти глупендера.
Кире
04 Дек 2003 21:01
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Уши, бе тия там са професионални доброволци
Zaphod Beeblebrox
04 Дек 2003 21:54
Мнения: 208
От: Bulgaria
Спахийски, меко казано не си много умен, "по дяволите"!
Можеш ли да ми кажеш каква е големината на това, което ти наричаш "професионална войска" и дали надвишава хиляда човека?
Също така ми кажи какви са заплатите на тези хора, когато не взимат "командировъчни" за участие в мисии в "не много дружелюбна среда"?
След като ми (си) отговориш на тези въпроси пак си прочети материалчето.
raven707bg
04 Дек 2003 22:11
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
Спахийски, ти си върхът!
ano69
05 Дек 2003 00:02
Мнения: 714
От: Bulgaria
О.З. Спахийски надали е човек изобщо запознат с цялата плеяда одисеи, наречени Мироопазващи Операции в Чужбина. Преди тази в Ирак единствената истинска такава беше в Камбоджа, в съвсем малко по-малко вражеска обстановка отколкото (предполагам) тази в Ирак. В Камбоджа имаше жертви от наша страна, г-н Спахийски, загинали в бойни действия при изпълнение на служебните им задължения, докато, слава Богу, в Ирак още няма. Така че половината ви аргументи в статията са изсмукани от пръстите.


Относно аргументацията Ви за армията, мисля че в основни закони като Конституцията е записано, че армията на Република България трябва да защитава републиката от външни агресори. Това не включва операции на (примерно) 8000 км. от България (Камбоджа, в случая) или Ирак. Тези операции са израз на ангажираност на държавата ни пред света, а това не е вменено в задълженията на българската армия.


Затова набирането на кадри за тези мисии е доброволно. Основна мотивация е заплащането (нима е по-добре да изнасяме проститутки и нарко-пласьори, отколкото войници?), а основния праг е професионалните качества на кандидатите.


Съгласен съм, че професионалната армия може да осигури такива кандидати, но доколкото знам, във всички страни, изпращащи омиротворителни (а не окупационни, амиго) корпуси, подбора е доброволен.


Нали не искате да сме окупаторска страна? Сигурен съм, че нямате син, който искате да бъде изпратен ПРОТИВ неговата или вашата воля на такава мисия в далечни земи. Питайте няколкото български почернени семейства, чиито синове загинаха заради маоистката идеология на Пол Пот.


ОК, ще кажете Вие, техен избор. И ОК, ще кажа аз. Така трябва да бъде. Иначе помните ли печалния опит от Прага'68? Май тогава пратихме БГ войски против волята им и против основната им задача (да пазят България). Аз не го помня, щото не съм бил роден. Но чехите помнят.

Редактирано от - ano69 на 05/12/2003 г/ 00:32:36

Ай сиктир
05 Дек 2003 00:09
Мнения: 965
От: Bulgaria
Само така, Емо, бий шапкарите по канчетата!
И на тоя, дето не помни Чехия'68! Ти, майна, ако не помниш, някои от нас помнят! И въобще не прави аналогии между Камбоджа (Кампучия по социалистически) и Ирак. Нерде Ямбол, нерде Стамбол...
Той, Сашо Дончев, ще разбере за какво иде реч...
ano69
05 Дек 2003 00:14
Мнения: 714
От: Bulgaria
Ма да съм казал някъде, че се кефя на шапкарите? Напротив.
Ай сиктир
05 Дек 2003 00:17
Мнения: 965
От: Bulgaria
Нещо не стана ясно откъде накъде намесваш Чехия'68, затова...
ano69
05 Дек 2003 00:22
Мнения: 714
От: Bulgaria
В Чехия през 1968 са изпратени български войски, но не с доброволци, докато до този момент всички български peace-keeping мисии след 1990 са с доброволци. Това е един от фундаментите на статията. И моето мнение е, че трябва да се изпращат български войници в чужбина само ако са доброволци.
ole-le
05 Дек 2003 01:27
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Недопустимо е да се изпращат наборни войници в мисии против волята им !
Недопустимо е и да се изпращат и сегашните кадрови войници против волята им!
Въпросът тук е, че доброволността на избора трябва да бъде изразен със самото постъпване на кадрова военна служба, а не пост фактум и ад хок.
И при стратегията да сме част от НАТО, ще трябва да поемем и функции.
При тази стратегияне ни е нужна армия по-голяма от броя на доброволците за мисии.
*
Който иска друга политика (без международни ангажименти), да каже колко милионна армия трябва да имаме, как да я издържаме и къде да произвеждаме ядреното оръжие за да се браним от всички...
Oraсle
05 Дек 2003 01:31
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
То всичкото много хубаво, много принципно, ама много теоретично.
Като хванат някой от гората, сложат му шапка, дадат му пушка, зачислят го на котлова храна и месечна заплата, това още не означава че е професионален войник.
Хайде да не приказваме за призвание, има такива хора, но са много малко. Това е нормално. Ако не призвание, професионалният войник трябва да има поне подготовка, да е придобил умения които за съжаление много малко хора в нашата армия имат.
Събери един такъв батальон "професионални войници" изкомандвай ги на самолета за Ирак и гледай какво става.
-
Разбира се, тази подготовка и умения не могат да се получат само в казармата и на полигона. Войскови опит се натрупва в реални действия и държавите с опит с професионалната войска се стремят да пратят най-вече елитните си поделения в мисии на ООН.
-
Ако се върнем у нас, къде са нашите елитни части, преминали достатъчен брой учения, от които би имало реална полза в бойни действия? Няма ги и скоро няма да ги има. Как ще пратим в Ирак някой, който не се чувства подготвен да замине? Ако няма кой, нека авторът на статията да посочи кого смята за готов и да го пращаме.

Редактирано от - Oraсle на 05/12/2003 г/ 01:36:03

СветлоПиво
05 Дек 2003 01:50
Мнения: 8,839
От: Canada
Наборната служба трябва да се премахне. Сериозна армия се строи на професионален принцип. От там мисиите трябва да са доброволни, но от професионални войници. Това толкова просто. Останалото е лъжа и заблуда за българите. Нито армията армия, нито мисиите мисии............
emacs
05 Дек 2003 08:06
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
А защо ни е изобщо армия? Исландия е част от НАТО и няма армия. Я всички шапкари да ходят да си копат нивите и да пасат козите.
А ако някой толкова иска да воюва - да ходи във френския легион. В американската армия също приемат военослужещи които не са американски граждани, а имат само зелена карта. Та и там може да служи някой, ако много иска.
beam rider
05 Дек 2003 09:47
Мнения: 1,003
От: Bulgaria
emacs pico,
Интересно кои други страни-членки на НАТО нямат армия?
emacs
05 Дек 2003 10:17
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
Beam Rider, a има ли страна на НАТО с по-нисък GDP? И на какво отгоре тогава ще се дават пари за глупости и ще се занимаваме с шапкарски дивотии? Козите на село и да ги нема....
Който иска да се бие и да мироопазва, да ходи в US армията или в легиона. Там ще му плащат по-добре и ще го научат да се бие по-добре. Ефекта ще е много по-голям, отколкото да се пращат наши части - учени, недоучени, оборудвани, недооборудвани.
Тия пари за шапкари трябва да се дават за наука, медицина, пенсии на старите хора, а не да се хвърлят на вятъра.
ТАПА
05 Дек 2003 10:53
Мнения: 6,883
От: Bulgaria
Спахийскииии, Спахийски! Айде да си мълча. Много се жалък миличък.
Наборната армия трябва да защитава само границите на България.Макар, че и тук е спорно. Длъжен ли е мовек да си рискува живота заради тъпата и продажна политика на някакъв си управник? За тези т.н. "мироопазващи операции" трябва да има само доброволци и войски от типа на фр.легионери. Те знаят защо са се записали и за колко са се пазарири. Така , че Спахийски пак да си замълча.
ddd_ddd
05 Дек 2003 11:10
Мнения: 22
От: Bulgaria
Ушопляс не си прав, на мисии се изпращат само професионални войници, а не наборни. Професионалните доброволно са станали такива за разлика от наборните. Така че трябва да е както във всички страни с професионална армия, доброволно ставаш професионален войник, а после изпълняваш заповедите, дори и да не ти харесват, това ти е работата все пак. Или изпълняваш или напускаш. Не може хем да си войник, хем като ти кажат тука има една работа ти да викаш аз не ща. Несериозно е все пак, станал си професионален войник обучавали са те 1-2 години и като трябва да почнеш да вършиш работа да не искаш ...
ddd_ddd
05 Дек 2003 11:14
Мнения: 22
От: Bulgaria
ТАПА нашите професионални войници са подписали точно такива договори. Това е основния проблем на половината хора във форума, те не разбират че тези хора не са наборни войници, те са професионалисти с 4 годишен договор за което получават заплати над средните за страната. В техните договори никъде не пише че не могат да напускат България или че единствената им работа е да защитатват българските граници. Който не иска може да напусне по всяко време не е вързан за армията, но тези хора не искат да напускат а искат само лесна служба да си взимат заплатите и да не се преработват ...
hamer
05 Дек 2003 14:37
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
ddd_ddd, ми ако е както казваш, за какво плаче тоя Спахийски тогава?
beam rider
05 Дек 2003 14:40
Мнения: 1,003
От: Bulgaria
emacs,
Имаме нужда от армия. Имаме нужда и от по-голям БВП. И от образование, здравеопазване и т.н. Парички могат да се намерят, ако спрат да крадат политиците.
Ако не искаш да пращаме войски навън, разбирам те, но това е отделен въпрос. Аз лично съм против изпращането в Ирак, но след като сме ги изпратили, трябва да се дават пари за това, или направо да ги връщаме.
onzi
05 Дек 2003 14:51
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
нали са 'професионални войници' (кавичките са нарочно). тя работата е класическо 'хем сърби, хем боли'. при получаване на заплата - професионалист. при необходимост от участие в мисия - не е доброволец. баси двойния стандарт. както писах по-горе - все едно пожарникарите да гасят по желание. щото е опасно. или полицаите да патрулират и те по желание. или да ходят на арести на 'добре възпитани бизнесмени' по желание.
*
имам странното чувство, че половината от форумците не са помирисвали казарма. щото в казармата има един основен принцип - на единоначалието. там демокрация няма. там има заповеди. ако не си съгласен - пускаш рапорт. ако не успееш да пуснеш рапорт до срока за изпълнение на заповедта - изпълняваш, и тогава пускаш рапорт. на мен, дето съм редник от запаса, тези неща са ми ги набили толкова здраво в канчето, че ми е трудно да си представя, че някой, който е бил в казармата, ще ръси такива тъпотии.
*
пък за доброволното участие - то защо не си върви с трудовия договор?!?!
Добави мнение   Мнения:25 Страница 1 от 2 1 2 Следваща