Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Нормализация на солидарността
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:166 Страница 1 от 9 1 2 3 Следваща »
KNIGHT TEMPLAR
15 Яну 2005 00:17
Мнения: 723
От: United States
Така...Бих искал с болка да споделя. че българското общество направи много малко за подпомагане на засегнатите от бедствието райони. Не казвам държавата, а именно обществото. Дълбоката причина спред мен е генетичната неспособност у българина(с редки изключения) да членува в милосърдни или някакви благотворителни организации които не му носят келепир. По време на трагедията Българската Православна Църква се пазареше с Милен Велчев да падне данъка върху свещите и житото. Потриса ме като мисля за тези брадати чудовища в раса. Докато всяка църква тук в Америка създаде собствен фонд за събиране на средства за страните засегнати от цунамито и подеха инициативи за доставянето на тези средства самостоятелно. Защо е така вие ми отговорете. Аз отговор за поведението на "българите" на аерогарата които се завръщаха от района нямам. Аа, за автора. Униформата на принц Хари ако не греша не е на генерал, а на войник от Африканския корпус на генерал Ромел. Глупаво момче, въпреки безумно скъпото му образование.
arhiman
15 Яну 2005 00:30
Мнения: 2,069
От: Bulgaria
Простако,

Не се подигравай с Българската църква, благодарение на която днес съществуваш и използваш създадената от нейни дейци азбука. Всяко стадо има мърша, но тази църква заслужава уважение. Защо не плюеш Америка, върху която паразитираш?
anacephal
15 Яну 2005 01:15
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Българските двама братя, от Солун
Чичо Фичо.
15 Яну 2005 01:39
Мнения: 606
От: USA
Архимане, Темплара е оперен певец, професор в добър американски университет, прави хубави неща и в България, не паразитира. Ти сам си съгласен, че БПЦ е неадекватна на душеспасителната, просветната и социалната си мисия. Авторът Д. Денков, наш едновремешен асистент в СУ (на покойната проф. Е. Панова по класическа западна философия), не е прав. Вярно е, че хората са еднакви, но само при близки условия. Условията в развитите страни правят хората като цяло по-добри и по-състрадателни отколкото са в България в момента. Вкл. и църквите в развитите страни страни имат заслуга. Политическата коректност и бюрократичната рационалност, наложена на благотворителността на запад, не омаловажават доброто в душите на хората. Целта е и в България да се появят такива условия, вкл. такива църкви.
starija hush
15 Яну 2005 02:02
Мнения: 5,041
От: United States
Тези помо6ти изоб6то нема да стигнат до не6тасниците.По путя вси4ко 6те буде откраднато от политици полицаи и воени.Само трохи4ките ако стигнат пак добре.показваха преди неколко години по телевизията в Америка колко много дарения от наи разли4ни организаци а след това и нужае6тоте се в Африка.Бели жени доброволци казаха 4е до този момент изоб6то не са полу4или никаква помо6т от Америка за тези деца.Питат тогава каде са тези пари и кои ги е заду6ил?Разследване....траи конйо за зелена трава.
Ку-Ку
15 Яну 2005 02:55
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Така наречена благотворителност е смесица от бизнес и политика - рекламни кампании, пропаганда, прокарване на разнообразни икономически и политически интереси. Когато американците и европейците пускат по някой долар в касичките или подписват чек те надали го правят от състрадание към загиналите в Азия. Западняците просто знаят, че това е играта, в техен интерес е да поддържат бизнеса на който се крепи и тяхното благоденствие, даряват парите си също така както отговорно си дупчат билетите в трамвая без никой да ги проверява. Ния нямаме това отношение към държавата и обществото, ние сме поколение на което Андрешко е даван като пример за подражание, не можем да видим общия си дългосрочен интерес в такива акции и съответно не участваме в тях. А истината е, че нито на нас нито на по-богатите им пука за азиатците, те в тия райони си гинат всеки ден с милиони заради болести, глад и мизерия, нещо което в границите на нашите възможности да променим. Не го правим - ние защото сме безотговорни прасета, а състрадателните немци и американци щото ако им се наложи да даряват по 100 долара всяка седмица през цялата година току виж и те станали животни като нас.
Captain Buddy
15 Яну 2005 03:25
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Captain Buddy
Фрида
15 Яну 2005 04:38
Мнения: 971
От: Bulgaria
Неясна теза, смисълът разколебан, критичност с неясен адресат- /световното човечество ли?/, измъчен стил, безплодни интелектуални напъни и напразни усилия на уж-хуманността /вие как помогнахте, уважаеми Г-н Денков на жертвите от цунамито?/ може би като съчинявате слаби статии, между другото също като учебника ви по философия за 11 клас. Би трябвало да се срамувате от това, което сте написали. Съжалявам, че трябваше да го кажа
Минавам от тук
15 Яну 2005 06:09
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Да бе
За съжаление е,
Единственото, което утешава, е че не се различава много от другите и се старае много
Чичо Фичо.
15 Яну 2005 08:09
Мнения: 606
От: USA
Когато казвам, че хората в развитите страни са като цяло наистина състрадателни, а не просто благоразумни, имам предвид не само впечатленията си на човек, живял 30 години в България и над десет на запад, а и по-обективни данни. Ето тая седмица темата на сп. Тайм е "Науката за щастието". Един от въпросите на изследването (в САЩ, възрастни) е "кое ви носи щастие?"
*
За 77% от отговорилите - децата, 76% - приятелите, 75% - "да помагам на другите", 73% - съпруг/партньор, 66% - степента на контрол над живота си, 64% - хоби, 62% - религиозен или духовен живот. На въпроса "кое най-много ви подобрява настроението" 63% от жените и 51% от мъжете - разговор със семейството и приятелите, 55% и 52% - слушане на музика, 51% и 38% - молитва/медитация, 45% и 39% - да помагам на други в беда (доста по-надолу - 24% и 25% - да ям, 20% и 21%- да карам кола, 18% и 25% - секс).
*
Още веднъж: за 75% от американците да помагат на другите носи щастие, за 39% от мъжете и 45% от жените да помагат на други в беда подобрява настроението. Повече от секса, хобитата, яденето, карането на кола и другите форми на материално потребление. Ние знаем, че да помагаш на изпаднали в беда носи голямо удовлетворение. И че отговорите на хората не са лицемерни поне като цяло.
*
Във в. "Още" от доста време излиза на части една здравна книжка, която преведохме преди три години за една болна форумна приятелка от София. Хубава книжка, не й помогна, дано помогне на други. В книжката пишеше и как съседите и колегите на тежко болната авторка й помагали през тежкото време.
*
Една друга форумна приятелка миналата година също се разболя тежко. Разказа ни как й помагали колежките от офиса, дето работи, докато била в отпуска. Идвали на смени да й помагат, готвели, пазарували, пред Коледа и напълнили къщата с хубави неща и оставили тайно и едно пликче пари. Това наистина не е изключение на Запад. Голямата част от хората са религиозни или поне се държат като религиозни, което според мене е същото.
*
Да, практични са, пресметливи, повечето са "консумеристи" и т.н., но мнозинството са и чистосърдечни и си помагат в беда без задни мисли. Да не говорим, че не са й страхливи, както видяхме по четвъртия отвлечен самолет на 11 септември, в който хората били разбрали по мобифоните за ударите в СТЦ и разбрали накъде летят и защо. Самолета падна в полето на път за Вашингтон, от записа се разбира, че пътниците въстанали, обезвредили терористите в салона, сигурно с цената на живота на някои пътници, и били почти разбили вратата на кабината.

Редактирано от - Чичо Фичо. на 15/1/2005 г/ 08:51:02

Pointer - USA
15 Яну 2005 08:44
Мнения: 27
От: USA
Уважаеми чичо Фичо,
Благодаря Ви за този материал.Той несъмнено ще поотвори света на обикновените американци за нас, недозрелите българи.Моля Ви, продължавайте да помествате подобни материали. Ние българите втасваме най-бавно, но не сме безнадеждни.Позволявам си да помоля читателите да си направят труда и да копират материала по другите вестници.Аз просто нямам време, иначе, бих го направил с удоволствие.
Cruella de Vil
15 Яну 2005 08:57
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Определено цинична статия. Както и много от написаното по темата из българските вестници. Което показва, че каквато и трагедия да се случи в света в главите на нашите левичари ще се върти едно и също: Запада, та Запада...
Много неприятно впечатление ми прави манталитет от рода, че когато някой помага с нещо той винаги го прави със сметка. Значи аз нищо не давам, но когато друг даде нещо веднага съм готов да го оплюя. Тоест да му кажа, че нищо не прави, че помощта му е недостатъчна, ненавременна, неадекватна и разни други от този род.
В случая не са необходими дълбокомъдрени разсъждения, а действие. За съжаление сред българската интелигенция преобладава първото.
Miranda
15 Яну 2005 08:58
Мнения: 14,000
От: Bulgaria
Cruella , точна както винаги !!!
Калки
15 Яну 2005 09:04
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
"Темплара е оперен певец, професор в добър американски университет,
Ами хубаво. Като е оперен певец, да си гледа операта, пеенето и университета, а да не се опитва да прави морални и философско обобщения за българите, дето ги е зарязал оттатък океана. Да не пробутва папагалски упреци за "генетичната неспособност у българина(с редки изключения) да членува в милосърдни или някакви благотворителни организации които не му носят келепир"
Това последното може и да е верно за оперните певци от български произход, живеещи в САЩ, както и за други емигранти. За живеещите тук той просто не знае.

За сметка на това, много автроитетно се изказа за БПЦ, която "се пазареше с Милен Велчев да падне данъка върху свещите и житото.

На певеца да му припомня само онзи простичък въпрос, на който следва да си отговорят всички, които се тюхкат за "лошите несъстрадателни българи" - Ти, певецо, празнува ли Нова Година ? Ти ходи ли на пазар напоследък ?
Калки
15 Яну 2005 09:11
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Много неприятно впечатление ми прави манталитет от рода, че когато някой помага с нещо той винаги го прави със сметка. Значи аз нищо не давам, но когато друг даде нещо веднага съм готов да го оплюя. Тоест да му кажа, че нищо не прави, че помощта му е недостатъчна, ненавременна, неадекватна и разни други от този род.


Круелке,
Това, дето си го написала, отнася ли се и до вчерашната статия от първа старница - за създадените от НДСВ фондове за болни деца ? Защо не си каза мнението вчера ?
Нели.
15 Яну 2005 09:23
Мнения: 609
От: Bulgaria
Архимане, не ми е известно какво точно си правил ти за България, но обръщението ти към Рицаря определно е грубо и грозно. Него поне го познавам и знам колко труд хвърля за организирането на различни музикални фестивали в България всяко лято. Интересно какво ТИ си направил живота си за някого?
Виолета
15 Яну 2005 09:26
Мнения: 2,940
От: Bulgaria
Не бих винила толкова автора, той само обобщава нашата неадекватна реакция. Личните нападки са неуместни.
И на мен ми се иска българската църква да е като американската, но ще трябва много да се чака. Много ми е интересно, какво очаквате от една неработеща институция. Както междувпрочем многото в България.
Калки
15 Яну 2005 09:29
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
За хората във форума се съди по написаното от тях тук, а не по делата им в "другия" свят.

Не, че Нели ще го схване, ама аз да си кажа.
Калки
15 Яну 2005 09:31
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Виолета,

Искаш да кажеш, че българската църква трябва да бъде раздробена на няколкостотин секти, да бъде тотално комерсиализирана и да функционира по принципите на шоубизнеса ?
Calina Malina
15 Яну 2005 10:08
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Браво на Денков, че продължава темата за "нормализацията", подета от П.Волгин. - този път в глобален аспект!!! Измамно нещо е нормализираното общество, макар че е удобно. Защото е свързано с устойчиви тенденции - обезчовечаване, много говорене - предимно отстрани и предимно за себе си, възпроизвеждане на модела, при който силовият център съвпада с центъра на загрижеността, сподавена и канализирана спонтанност и ... логично връщане към познатото русло на механично, числово взаимодействие, тук-таме разнообразявано от пикантни "проблясъци"...`
За мен най-любопитното е авторовото наблюдение, че цунамито вместо да провокира, блокира метафоричните способности на днешния човек. А метафората е опит на човек да бъде друг, да одухотвори света и да проникне извън рационалните си граници. (За Ортега тя е най-щедрата човешка дарба, даваща му основание да заяви, че "Човекът е метафора на битието"!!!)
Отлично есе!!! А за тези, които не откриват ясна теза (защото учебникът на Денков по философия - за 11 клас е слаб ), кво мога да кажа ... освен да вземат да прочетат един роман, например - "Ние" на Замятин за "нормализираното" общество. За да разберат, защо светът "става още по-такъв, какъвто е"...
Mossad
15 Яну 2005 10:29
Мнения: 119
От: Bulgaria
Слаба и глупава статия с претенции и едва прикрита комплексираност и дори злоба към "белия" свят. Какво да се прави, казали са го класиците - "Не народ, а мърша". Български класик, де...
Добави мнение   Мнения:166 Страница 1 от 9 1 2 3 Следваща »