Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Велик парламент може сам да се закрие в края на 2009 г.
Добави мнение   Мнения:10 1
TJ
03 Мар 2005 00:24
Мнения: 660
От: Bulgaria
Премахването на институция като "Великото Народно Събрание" няма ли съвсем да ни обезличи в национално отношение?
Къде е разликата между съюзяване и загубване на идентичност?
paragraph39
03 Мар 2005 01:19
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
И друг път съм го КАЗВАЛ и ДОКАЗВАЛ !
И пак ще го кажа:
С РЕФЕРЕНДУМ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНЯ ВСИЧКО! ДОРИ И КОНСТИТУЦИЯ!НЕ може някакви си 400 "велики" представители на българския Народ ДА МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО си/вкл. Конституцията/, а представляваният от тях- и ПО-ВЕЛИК от тях !-български Народ ДА НЕ МОЖЕ !!!
......................................... ......................................... ......
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция
......................................... ......................................... .......
Първо, държавната ВЛАСТ произтича от Народа, а НЕ от представителите му!!!Второ. НЯМА "...непоследствено ИЛИ чрез органите...", а ИМА "...непосредствено Е чрез органите..." ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ на тазди власт! А "органните" НЯМАТ право на "непосредствено" осъществяване на държавната власт! Следователно, Народът МОЖЕ и САМ да осъществява държавната власт, а "органите" НЕ го могат това БЕЗ Народа!
Трето.Един от НАЧИНИТЕ Народът да осъществява НЕПОСРЕДСТВЕНО властта е Национален РЕФЕРЕНДУМ! Каквото на/с/ този Референдум се реши- това ще е КОНСТИТУЦИОННОТО и задължителното! Ако се реши, да отпадне от Конституцията "органът" Велико Народно Събрание- той ОТПАДА! И толкоз!КАЗАХ!
otvrat
03 Мар 2005 07:52
Мнения: 22,522
От: South Africa
Значи в Холандия и Англия може да се въвежда изпит за знание на езика, а в българия - не може. Маменцето ви. Кога ще престанете с тея "напътствия", бе. Велико народно събрание е част от българската държавна традиция. както техните Сенати и Крале. И аз не смятам, че в 21 век трябва да има кралица на Англия и Камара на лордове, но ако им го кажеш това - ще завият като вълци.
aa1
03 Мар 2005 09:19
Мнения: 934
От: Bulgaria
otvrat
alabala12
03 Мар 2005 09:42
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
"Великото народно събрание" наистина е пречка, живеем в много динамично време и трябва бързо да коригираме грешките в конституцията. Нямаме 200 години на разположение. По въпроса за референдумите - според мен те много лесно се манипулират, особено когато става дума за сложни въпроси. Или пък какво би станало ако се направи референдум със следния въпрос: Искате ли да вдигнем заплатите в България със 200%. Познайте какъв ще бъде отговорът на народа Според мен един обикновен парламент може да върши достатъчно работа, но трябва депутатите да имат точни отговорности и задължения и ако не ги изпълняват - просто ги уволняват. Несменяемостта на народните представители в момента е най-голямата грешка в конституцията.
редник
03 Мар 2005 09:49
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Съгласен с всички дотук. Г-жа Касабова си посволява да прави предложения без смисъл, но толково са й възможностите - видяхме как бързо бе отстранена от председателкото място... ВНС трябва да се запази !
редник
03 Мар 2005 09:57
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
П.П. Не споделям мнението на Алабала - появило се е, докато пишех моето...Примерът му е смешен - чии заплати? Правителството може да вдига за
платите на администрацията , учителите, но не и на частния сектор...
Референдум е неоходим за ЕС.
otvrat
03 Мар 2005 10:13
Мнения: 22,522
От: South Africa
Ние никога не ползваме добрият опит на други народи. Тъй като американците разполагат с най-несъвършената конституция те са възприели практиката Върховният съд да тълкува всяко ново фактическо положение възникнало в процеса на държавното управление. Естествено, основният принцип, прилаган при това тълкуване е "който може повече, може и по-малко". Не е необходимо да се променя конституцията. Един специален закон ще свърши същата работа.
Rectifier
03 Мар 2005 11:08
Мнения: 81
От: Bulgaria
Alabala, народа не е чак толкова прост, колкото на някои им се иска.
Основния проблем на властта в България е че никой и няма доверие. Какво е доверието в Парламента или съдебната система? Има ли въобще 1 човек който да им вярва???
И защо е така? Защото нищо не зависи от обикновените хора. Абсолютно нищо.
Ако всичко се решаваше с референдуми, хората поне ще добият чувството че от тях реално зависи нещо. Да не говорим че отговорността на политиците би била много по-малка.
Да не би швейцарците да са по-умни от нас??? Е не са, просто имат традиции в демокрацията и самоуправлението.
Обаче депутатите в Швейцария пътуват с градския транпорт, защото данъкоплатците им гласуват бюджета. Ето това е което не и изнася на политическата олигархия в България: тя няма да има възможност повече да краде. Затова политиците ни подскачат като попарени като чуят думата референдум!
Pepunata
03 Мар 2005 21:32
Мнения: 175
От: Bulgaria
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 03/3/2005 г/ 21:50:31

Добави мнение   Мнения:10 1