Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Журналисти съдят България в Страсбург
Добави мнение   Мнения:8 1
paragraph39
06 Апр 2005 23:49
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "...очаква да бъде променена разпоредбата на въпросния член от НК, която ограничава ползването на специални технически средства. Тя ще се преформулира така, че да не се носи наказателна отговорност при голям обществен интерес."
..............................
ЧЕ то и при сегашния закон, ако в Съд се ДОКАЖЕ, че е налице "голям обществен интерес"/ при т.нар. "привидно престъпление"- чл.9 ал.2 НК/ , Съдът може да НЕ наложи наказание- поради МАЛОЗНАЧИТЕЛНОСТ на деянието или ЯВНА НЕЗНАЧИТЕЛНОСТ на Обществената опасност от него !- щом се докаже , че е налице "Голям Обществен Интерес"от последиците от извършеното деяние ?! Просто защото, "Голям Обществен Интерес" ИЗКЛЮЧВА априоре ВРЕДНОСТТА на едно Деяние за Обществото! А щом едно деяние Е В ПОЛЗА на Обществото- то НЕ бива да води до наказване на извършителя му! А при хипотеза, че Деянието е в полза на Обществото, но е във Вреда на отделна личност- това означава, че самата тази личност е "ВРЕДНА"/допринесла е Вреда/ за Обществото !
Но ..."Голямят Обществен Интерес" при всички случаи трябва да бъде ДОКАЗАН, когато с едно деяние е нарушен Законът - и това доказване трябва да става в Съда! А НЕ да се предполага, по Презумпция, че видите ли, щом журналист е нарушил закона, значи, СИГУРНО /?!/ го е направил в Обществен Интерес!!! Това "Сигурно" НЕ е въпрос на личната СУБЕКТИВНА преценка и твърдение на журналиста или на Началника му, а ТРЯБВА да е преценка на Съда.Още повече, пък, ако има претенции и жалба от някого, че са му накърнени правата и му е нанесена вреда!/ !!!
Засега, обаче, преди да е променен Наказателния Кодекс/например, чл. 145 "А"/ или Конституцията на България /чл.32 ал.2/, ако НЕ бъдат променени съответните членове в НК и ЗСРС- това си е нарушение на българските закони ! А, докато тези и такива промени НЕ станат факт- журналистите от ВВС и румънския журналист СА извършители на Престъпно деяние по българската Конституция и българския Наказателен кодекс- с всички последици за тях от това! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 07/4/2005 г/ 00:08:37

otvrat
07 Апр 2005 09:12
Мнения: 22,522
От: South Africa
Параграфе,
Напълно съм съгласен с теб. "Общественият интерес" е едно толкова разтегливо понятие, че на практика означава всичко. И това дава възможност на всяко гадно, комплексирано журналистче да прави (пише, говори и т.н.) на практика каквото си поиска. Обществото трябва да сложи спирачка срещу някои недобросъвестни членове на гилдията, които ежедневно вършат сериозни престъпления като набеждаване в престъпление или оклеветяване. Те и сега са недосегаеми, защото могат да напишат или кажат каквото си поискат за всеки и в най-лошият случай ще платят 1000 лв. глоба. Естествено, щом няколко членове на обществото искат (имат интерес) да видят заснет със скрита камера сексуалният живот на някоя видна личност, например - това автоматически го прави обществен интерес.
Моите скромни наблюдения показват, че истинските добри (забележи : добри!) разследващи журналисти никога не използват скрити камери, а работят с документи и снимки.
kaily
07 Апр 2005 12:36
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Браво на журналистите тоя път!
shake
07 Апр 2005 13:03
Мнения: 5,773
От: 0
Параграфе, прав си. Но не искам чужди журналисти да разследват нашите престъпления. Нито пък американски за нашето участие в атентата срещу папата. Всяка жаба да си знае гьола. Любимите ми предавания по телевизора са Частен случай и Открито. Понякога има и скрити камери. Не ги осъждам.
сам
07 Апр 2005 14:57
Мнения: 434
От: Bulgaria
Румънските и английските журналисти защо не се съсредоточат да разследват корупцията в собствените си страни?Нима там са я изкоренили и сега правят "износ на разследване за корупция" и в България.Това много ми прилича на комунистическия "износ на революция".Може пък така да им е по-лесно?По този повод си спомням епиграма от незабравимия Радой Ралин :"Вие сте обрисували нашето време в ярка потресаваща картина!Пускаме с поправки неголеми , нека всичко става в чужбина!"
Нека у нас да си разследват нашите журналисти, а не чужди!
Legioner
07 Апр 2005 16:30
Мнения: 625
От: Bulgaria
Те пък едни журналисти - само пият по коктеилите и се чудят как да не ядосат силните на деня.
Това със Славков особено никога не биха го заснели - на англичаните евала.
9101
07 Апр 2005 17:27
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Камерата купена от магазин с касова бележка специално техническо средство ли е или е просто камера?
paragraph39
07 Апр 2005 18:02
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
9101,
Едно техническо средство става "Специално Техническо Средство" /СТС/" по ЮРИДИЧЕСКИ, а НЕ по технически причини!!!
Например, ако с твоята "скрита" камера/мини или макси- НЯМА значение/, СКРИТО от тях снимаш пойни птички или съвъкупляващи се камили- твоята камера в този случай НЯМА да е СТС !!!
Ако снимаш със скрита камера подготовка или извършване на Престъпление и после веднага изтичаш в Прокуратурата/ а НЕ в Редакция на медия!/ и предадеш там заснетия материал- в този случай НЯМА да си в нарушение на закона! А ще си в нарушения на закона ако НЕ направиш това изтичване до Прокуратурата!!!
Също, ако снимаш някого БЕЗ негово съгласие- също е нарушение на Конституцията и закона-НЕ е важно каква е марката и какви са техн. характеристики на камерата ти! Важното е, че българският закон ти ЗАБРАНЯВА да правиш СКРИТО и БЕЗ съгласието на снимания такива снимки!!!
Ерго, българският закон РАЗРЕШАВА снимане със "скрита камера" /СТС/ само ако това се прави с цел "за нуждите на НАКАЗАТЕЛНОТО производство" !!!
......................................... ......................................... ..............................
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 145а. (Нов, ДВ, бр. 62 от 1997 г.)
(1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.
(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.
(3) В случаите по предходната алинея съдът може да постанови лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.
......................................... .............
ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
...
Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) С този закон се уреждат условията, редът за използване и прилагане и контролът върху използването на специалните разузнавателни средства и получените чрез тях резултати.
(2) При използването на специалните разузнавателни средства временно се ограничават неприкосновеността на личността и жилището и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения.
Чл. 2. (1) Специални разузнавателни средства по смисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, които се използват за изготвяне на веществени доказателствени средства - кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимки и белязани предмети.
(2) Технически средства са електронни и механични съоръжения, както и вещества, които служат за документиране на дейността на контролирани лица и обекти.
(3) Оперативни способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията и компютризираната информация, които се прилагат при използването на техническите средства по ал. 2.
......................



Редактирано от - paragraph39 на 07/4/2005 г/ 18:08:32

Добави мнение   Мнения:8 1