Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Всеки втори предпочита да плати за здраве кеш вместо с вноска
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:43 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
Manrico
07 Апр 2005 14:10
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
kaily, не искай от мен да съжалявам човек, който предпочита да плаща за мобилен телефон вместо здравна осигуровка (месечната сметка за мобилен телефон все е повече от прословутите 12 лв за здраве). А ако една фирма е фалирала или не работи, се закрива.
Старшината
07 Апр 2005 14:18
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
Е, и аз си плащам на ръка на докторите. Ама се и осигурявам - с какви пари да лекуват бабите ....
kaily
07 Апр 2005 14:28
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Манрико, мисли, не отговаряй първосигнално.
Отговорът ти на моя постинг го оценявам с лош 1 по адекватност на реплика-дуплика.
Ако искаш, прочети пак какво съм писала, ако не разбираш, питай, въпреки че смятам, че бях пределно ясна.
Фирмата и да се закрие, от това автоматично не следва, че човекът ще попадне в бюрото по труда, защото за целта е трябвало да си загуби работата, а за загубване на работа президент на неработеща отдавна и тънеща в прахоляк фирма все още обезщетение не се дава.
Тутурутите ги подметнах само, не съобразих, че ще ти отклонят вниманието чак пък толкоз, но поне да те света-така и така сме на тая тема.
Примите и Би-конектът са по-евтини от стационарните телефони, понеже изобщо не се плаща такса!
А на стационара плащаш 12, 70лв месечно само такса!
Manrico
07 Апр 2005 14:52
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
kaily, има си закони и правилници за тази работа (не казвам, че са добри). Информирай се, няма само аз да ти търся в гугъла - информацията "една жена в магазина каза" не винаги е най-надеждната. За комуникациите, включително и мобилните съм много "светнат", даже и консултации мога да ти дам, но все пак благодаря!
пъндер
07 Апр 2005 14:58
Мнения: 115
От: Bulgaria
Дискусията по тази тема с хора като MANDRICO и братовчед му HEAT все повече ми заприличва спор със селска радиоточка. Каквото и да се каже, тези хора си имат готови отговори – най-често без каквато и да е връзка с предмета на дискусията, но затова пък са упорити (сигурно има защо). Господин MANDRICO например, гордо ни съобщава, че: “Ако дългосрочно безработните са наистина бедни (нямат доходи, имущество), се регистрират в социалните служби. Ако имат право на социална помощ, плащат им и здравните осигуровки.”Г-н MANDRICO, вече няколко души преди мен се опитаха да Ви обяснят, че този механизъм на практика не работи, но Вие явно не зацепвате (или просто не искате да го направите). За мен е малко досадно да обяснявам на някого, когото смятам за нормален възрастен човек неща от рода на това, че “слънцето изгрява от изток” или че “река Дунав се влива в Черно море”, но тъй като съм в добро настроение, за Вас ще направя изключение.
Самото ДОПУСКАНЕ, че ако сте трайно безработен и нямате никакви доходи и имущество е УСЛОВИЕ да Ви бъдат плащани здравно-осигурителните вноски, не може да бъде определено по друг начин освен като АБСУРД! Ако нямате доходи и покрив над главата, г-н MANDRICO, какво ще ядете и къде ще живеете (или може би, според Вас, социалните служби плащат и наемите на тези хора)?! Повечето хора няма да преживеят и два дни! За какво ще Ви бъдат необходими тогава здравно-осигурителни вноски?! Вие просто няма да имате никаква нужда от тях!
Но да предположим, че Все пак дългосрочно безработният бъде регистриран без проблем в социалните служби (в повечето случай наистина няма проблем това да стане). Тогава остава другото условие: да има право на социална помощ. Ами ако няма такова право?! Ако например получава наследствена пенсия от 40 лева или детски надбавки в размер на 18 лева на месец, тогава какво, г-н MANDRICO?! Какво ще стане с този човек, който няма имущество, а на практика няма и доходи. Ще го съдите за неплатени здравно-осигурителни вноски?!
Г-н MANDRICO, Г-н MANDRICO………..

Manrico
07 Апр 2005 15:23
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
г-н ПЪНДРЕР, и аз съм в добро настроение, дори и затова че днес нямам много работа и мога да пиша по форума - и затова и аз ще отговоря. Никога не съм хвалил съществуващата система - напротив, критикувал съм я ожесточено. Но все пак я има. Много е лоша, наистина. Но нека да критикуваме реалната, а не въображаемата система. Та например не е казано, че право на помощ има само човек без имуществo - а има норми, че при имущество над определени граници няма право на социална помощ - например "обитаваното от тях собствено жилище да е единствено и да не е по-голямо от:
а) за едно лице - едностайно;
б) за двучленно и тричленно семейство - двустайно......"
"да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество" и т.н.
Че има много бедни хора, които са в изключително тежко положение, знам. Но има и много, които работят на черно, не плащат данъци и осигуровки, имат си коли, мобилни телефони, но реват, че са безработни и не трябва да им искат здравна осигуровка. Такива познавам, г-н ПЪНДРЕР. И заради тях наистина бедните страдат повече.
Heat
07 Апр 2005 15:40
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Сигурно започвам втората стотица повторения на това просто обяснение.
В България се водят че живеят кръгло 8 милиона човека.
От тези 8 милиона повече от половината не плащат вноски за здравеопазване но са най-големите потребители на здравеопазване (деца и пенсионери). Има от половин до един милион безработни и регистрирани бедни които също не плащат здравни вноски.
От останалите 3 милиона 1 милион плащат като попове, и около 2 милиона се ослушват за някоя и друга пропусната вноска.
Система в която един ще трябва да плаща здравни вноски за 8 не работи и няма да работи. Съвсем отделно си е отвратително лошото управление на здравната каса.
Ако се мине на застрахователна система, за да се плаща на групите хора които не плащат вноски единствения начин е да се увеличат данъците (примерно ДДС ще стане 22%, бензина и нафтата ще скочат с по 10-15 стотинки на литър, преките данъци от средно 13% ще станат на средно 20%).
Единствената друга алтернатива за деца, пенсионери и наистина бедните е да бъдат оставени на естествен отбор - който умрял умрял и толкова.
И кого защитаваме като невнасящи вноски?
Доскоро примерно мандатоносителят Тошо Пейков не си беше уредил 18 вноски (вече ги уреди, 2 милиона държавна субсидия сигурно са били достатъчни)
Във външно министерство бедни заместник министри имат неуредени отпреди 5-15 месечни вноски, около 40 депутати също имат неуредени моменти по отношение на здравните си вноски. На такива ли да им осигуряваме издръжката??? Няма да стане.
Djok
07 Апр 2005 16:09
Мнения: 4,498
От: Bulgaria
Всеки е готов да дава за здравето си, но никой не иска да изхранва партийните другари на управляващите - наредени в здравната каса и пълнещи касичката на работодателя си! Някой да може да каже къде са здравните и пенсионни фондове?
kaily
07 Апр 2005 16:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Манрико, ще пробваш ли да се съсредоточиш или не можеш?
Не знам колко отбираш от мобилни и колко си велик там, аз знам само, че примата е без месечни такси и за един пенсионер, който няма пари да води телефонни разговори, примата му е отдавна по-изгодна от стационарния телефон.
Срещу 12, 70 на месец той може да проведе за по 23 стотинки с ДДС 1 час разговори...а може и да не ги проведе и тогава е на чиста аванта, а авантата е чиста печалба.
И стига с тия мобилни се отклонява вече!
Говоря за това, че ако човек някк успява да получава от 60 до 200 лева доход на месец и да не тежи на държавата, по-добре е да го оставим на мира!
Heat
07 Апр 2005 16:19
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Кога ги е имало тези прословути здравни и пенсионни фондове и колко човека са били осигурени в тях?
А и тук не е въпросът за собственото здраве за което всеки е готов да дава а за здравето на тези които не могат да дават.
И не знам защо винаги се дават примери с няколко десетки търтея които наистина получават незаслужено пари в управлението на здравната каса. За цялата издръжка на здравната каса отиват 3-4% от вноските (и те са им много но това е отделен въпрос). Останалите 96-97% отиват за плащания в здравната система (лошо организирани и не особено ефективни).
Обаче когато една система работи лошо първото нещо което е необходимо е да се направи опит да се промени работата на системата така че да работи добре. Ако ще се сменя една лошо работеща система с друга лошо работеща система какъв е смисълът от усилията?
kaily
07 Апр 2005 16:27
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И аз сигурно за стохиляден път повтарям, че тия, които не се водят пенсионери или ученици и освен това не се и водят в бюрата по труда, не е задължително да имат работа и да работят.
А и изобщо не е задължително да имат и постоянна работа!
Типичен пример бяха турците оня ден, чиито годишни доходи са към 1000 лева-хем не са безработни, хем не са пенсионери, хем ако трябва да си плащат вноските, пари няма да им останат и за хляб.
Много хора преживяват като временно поработват тук-там, като се отвори нещо, ама нито работата им е сигурна, нито доходите им са високи достатъчно, че да плащат 10% и повече от тях като здравни осигуровки.
Щото ако средно за годината си взел по-малко от 2400 лева, определено здравните осигуровки ти идват над тия прокламирани 6%.
Manrico
07 Апр 2005 16:34
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
kaily, ти подхвърли първа нещо за мобилни телефони, а пък на мен ми е приятно да си говоря с теб на всякакви теми. Аз по-горе казвах, че обикновено човек с мобилен телефон плаща за него месечно повече от 12-те лева за самоосигуряващи се. Коя е най-изгодната тарифа е съвсем друга тема. Та казваш, да оставим на мира тези с доходи под 200лв. Я кажи тогава, като все говориш колко са зле хората, сигурно имаш данни колко са тези с доход над 200 - и да видим колко души ще трябва да поемат цялата здравна система. А пък тяхната мотивация да плащат съвсем ще се срине. Тогава кажи откъде да вземем парите за здравеопазване. Дори за сегашното смятахме скоро, че се харчат 1, 600млрд годишно - за да стане що-годе поносимо, трябват не по-малко от 4млрд - кажете откъде да ги вземем!!!!
Heat
07 Апр 2005 17:06
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Манрико, към 800-900 хиляди в България получават заплати 200 и повече на месец. Ако от тези хора трябва да се съберат 4 милиарда лева, месечната им вноска за здраве трябва да е над 400 лева
Така че ще трябва само тези със заплати над 400 лева да участват. Пример - получаваш заплата 500 лева. След данъците остават 405 лева. Внасяш 400 лева здравна вноска за да могат тези които не работят да имат добро здравеопазване и с цели 5 лева се оправяш за месеца. На втория месец казваш известни пожелания за майката на тази работа и за умниците които искат такава система, спираш да работиш и протягаш ръка за социални помощи. Има много народ който смята че социалните помощи идват от касиерката в учреждението, а не от заделеното от тези които опъват каиша.
Manrico
07 Апр 2005 17:12
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Heat, твоята сметка не излиза нещо. Аз викам 4млрд на 8млн души са по 500лв. Държавата да ги даде всичките пари. Ама още по-добре с 2млрд да се поддържа здравеопазването без здравни вноски, а другите да се раздават по 250лв на човек, за да имат да плащат на лекарите на ръка (може и като ваучери, които после лекарите ще си осребряват). И така всички ще са доволни. Откъде ще се вземат 4те милиарда е дребен проблем, за който ще помислим друг път.
kaily
07 Апр 2005 17:21
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Двамата философи пак се нафилософстваха.
Не знам кво викате, ма оглушах от толку викане.
Държавата е да служи на хората, а не хората да служат на държавата.
Абсолютно същото е и с всяка една система-било то енергийна, здравна или каквато и да било.
Очевидно е, че щом системата не облекчава, а затруднява болшинството, трябва да се дири друга. А тая трябва да спре да се захранва по същата логика, по която паразитът се изолира от кранчето-иначе он нема сам спре да смуче.
Неат,
Оня ден ти го казах - как убаво правиш сметки на системата какво и требе и колко и е зле, един път не направи сметка на човека какво му требва и дали ще оцелее, докато кръвопуска в името благоденствието на системата.
И всичките ти сметки са без кръчмар-щото ако човекът загине, и системата нема оцелее-она от него смуче.
А от теб ако зависеше, тоа човек отдавна да си го уморил...па може и от теб да зависи, де да знам...като гледам какво става.
Да живей живей системата!
Heat
07 Апр 2005 17:22
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Manrico, винаги съм смятал че гениалните неща са прости. Ами ето това е начина да се оправим със здравната система. Същия подход може да сработи и за пенсионната система. Вместо от осигуровките ни да заделят 4 милиарда за пенсии държавата да ги дава а ние ще си влагаме нашите си осигуровки в добри инвестиции и какви пенсии ще получаваме само.
То като си помислиш същото е и с пътищата. Вместо от данъците ни да дават пари за ремонти дават ги на концесия и държавата плаща на концесионера.
И с армията и с полицията по същия начин - от държавата моля, не посягайте към моите данъци.
А откъде ще се вземат парите е дребен проблем, виж колко много народ знае ама си трае, за да не разберем и ние по-простите.

Редактирано от - Heat на 07/4/2005 г/ 17:23:09

kaily
07 Апр 2005 17:24
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Манрико, системата и ти като неин представител за моя бюджет и джеб се не грижите, нали?
Ревеш, че системата не може да си върже бюджета, а не ревеш, че аз не мога да си вържа моя бюджет.
Е тогава нека секи си реве за неговите си дертове.
Как теб те не интересува моя бюджет, така и мен ме не интересува твоя.
Ако системата е кадърна, да се фане на работа и да си изкара.
Manrico
07 Апр 2005 17:27
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ами философстваме си ние. А за да не философстваме, пак повтарям простичък въпрос - сегашното здравеопазване харчи по 200лв на човек (от бебе до старец) годишно; за да стане по-приемливо, трябват поне по 400-500. Кажи откъде и как да дойдат тези пари!
---------------
П.С. kaily, ако си рева само за моя дерт, ще кажа - само доброволно и частно осигуряване, аз с парите, които сега внасям за здравни вноски, ще осигурявам себе си и семейството си в избрана от мен частна осигурителна компания и изобщо няма да разсъждавам как да се подобри здравеопазването като цяло.
----------------
ПП.С. kaily, разбрах, че ти не искаш да внасяш вноски - не разбрах не искаш ли здравеопазване за себе си или искаш някой друг да плати за него.

Редактирано от - Manrico на 07/4/2005 г/ 17:35:50

kaily
07 Апр 2005 18:08
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Манрико, приемам го като предизвикателство-да се отуча да споря с радиоточки.
Отдавна се каня, ма тоя път ще съм твърда.
Стискай ми палци да успея.
Pesh0
07 Апр 2005 22:28
Мнения: 310
От: Bulgaria
В прав текст ....
Отивате в Испания . --- склиучвате застрахователен договор с коя да е компания за 3-4 месеца.
Сумата е около 30 - 40 $ ако вклиучите и хирургическа намеса.
Това значи, че можете да си оправите абсолиутно всички зъби в Испания за тази сума.

И да черпите за акъла

Кое колко струва преценете сами .
Испания няма да фалира за разлика от нашата каса
и се застраховаш когато си искаш ?
какли работи тази сиситема ?
много чуденки ми се събраха като ви чета извратените мнения
Добави мнение   Мнения:43 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща