Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Съдът пусна сръбския военен, МВР - не
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:199 « Предишна Страница 10 от 10 8 9 10
99
29 Апр 2005 21:34
Мнения: 4,830
От: Eritria
анджък де. иди там и намери името на тоа човечец, датебем у тулупо
Артиста
29 Апр 2005 21:38
Мнения: 5,204
От: Canada
Понеже бавно четеш натисни тук, келеш.

Редактирано от - Артиста на 29/4/2005 г/ 21:39:44

otvrat
29 Апр 2005 21:45
Мнения: 22,522
От: South Africa
Бaчо Иване,
Бат Бойко не си е свършил работата. На него му е простено, защото е пожарогасител, но той трябва да има поне един мислещ човек около себе си. Но аз си мисля друго : това е поредната евтина реклама на тоя тъпънар. Дано да го изберат за депутатин, та да се махне от там.
P.S. Не знам какво имаш предвид "махленски съд" (сигурно искаш да кажеш Районен), но в този случай си е свършил работата. Законите, добри или лоши, трябва да се уважават.
Don
29 Апр 2005 22:19
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Обаче голямата интрига е кой е подшушнал на бате Бойко, че оня, пуковника го търсят, а че и имал присъда? Те това е най-интересното. Имаше едно криминале, Чисто английско убийство, Сирил Хейр, завладя ме изцяло.
Та тая афера ми изглежда като чисто българско калташко мероприятие.
Артиста
29 Апр 2005 23:00
Мнения: 5,204
От: Canada
Някой вътрешен, който знае, че пожарогасителят не работи с PC.
Old Emigrant
30 Апр 2005 00:04
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Аз вчера казах каквото имах за категоричния "специалист по всичко" на този, че и на някои други форуми манхатанския титан на словоблудството Чичо. бот-а обаче явно си го е харесал за любимец (вероиятно до следващите заплахи сас садебно преследване) и ме е изтрил. Последното пак ми дава правото да напиша, че от "комунистическа номенклатура мутирала в антикомунист" по-сбаркано едва ли има.
paragraph39
30 Апр 2005 04:10
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Бранкович: Нямам нищо общо с престъпленията, в които ме обвиняват България


България - София


Задържаният у нас полковник от бившата югославска армия Чедомир Бранкович каза пред Софийски градски съд, който гледа мярката му за неотклонение, че никога не е виждал обвинителния си акт, не е участвал в унищожаването на църковни обекти, не е бил главнокомандващ и батальонът, който е ръководел не е водил бойни действия, предаде репортер на БГНЕС.

Бранкович поиска от съда да бъде освободен като член на военна делегация и да се завърне в страната си. Той каза, че след задържането си не е имал елементарни права и не му е дадена възможност да се свърже нито с консулството, нито с посолството на Сърбия и Черна гора, военното аташе, както и не е могъл да се обади по телефона на семейството си. Бранкович заяви, че няма нищо общо с престъпленията, в които го обвиняват, защото неговият батальон е бил разположен в гарнизон в Биеловар, който е бил нападнат и превзет на 29 септември 1991 г. от хърватски паравоенни формирования. Бранкович е получил заповед от президента Слободан Милошевич да разположи военни части от Биеловар до Оклучани на 17.08.1991 г., за да раздели двете сили в тогавашния конфликт - местното преобладаващо сръбско етническо население и хърватските паравоенни. Бранкович каза още, че според него обвиненията се отнасят до събития, станали с Банялучкия корпус и хърватските паравоенни през 1991 г. Той настоя, че е бил втори командир и никога главнокомандващ. Прокуратурата поиска временно задържане под стража на Бранкович за срок от 40 дни до получаване на официална молба за екстрадация от хърватските власти. Адвокат Лъчезар Дочев поиска мярката да бъде променена на парична гаранция, защото Бранкович е действал съобразно заповеди на прекия си командир и неговите действия не са в разрез с нормите и правилата за водене на военни действия. Освен това той е бил член на официална военна делегация.


paragraph39
30 Апр 2005 04:18
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Ръководителят на отдела за информация в министерството на отбраната на Сърбия и Черна гора Зоран Пухач:

Чедомир Бранкович е само обвиняем, а не е осъждан



Какво е вашето обяснение за ареста на Чедомир Бранкович? Според досегашната ни информация господин Бранкович, който е полковник, а не генерал, е арестуван от българската полиция на основание на заповед от Интерпол, която е подписана по искане на Хърватска и по-специално - по искане на съда в Сисек, за да бъде проведено разследване във връзка с обвинения, че през 1991 година е участвал в извършването на военни престъпления. Срещу Чедомир Бранкович няма произнесена никаква присъда, а има само искане за провеждане на разследване. Това е основанието за неговия арест според информацията, с която ние разполагаме.

Защо е бил включен в официална делегация?
Той не е осъждан, а има само искане за разследване, с което не сме били запознати. Това е искане на един провинциален хърватски съд. И повтарям - срещу Бранкович не е воден съдебен процес, а е повдигнато искане за разследване.

При нас беше съобщено, че срещу него е произнесена присъда от 20 години затвор.

Според досегашната ни информация той не е осъждан. Аз не мога да коментирам информациите в българските медии. Има само заповед за разследване.

Може ли този случай да попречи на двустранното сътрудничество между Белград и София във военната област?
Вярвам, че България е извършила този акт като израз на зачитането на една международна заповед. Ние имаме много добро сътрудничество във военната област и не мисля, че подобен случай може да нанесе сериозни щети върху нашето партньорство. В момента, доколкото знам, се полагат интензивни дипломатически усилия, за да се намери изход от ситуацията.


Интервю на Георги Коритаров
paragraph39
01 Май 2005 20:48
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
20:31

Куба требует выдачи предполагаемого террориста, скрывающегося в США




Кубинские власти в воскресенье во время проведения первомайских торжеств потребовали от властей США выдачи человека, подозреваемого в повлекшем гибель 73 человек подрыве кубинского пассажирского самолета в 1976 году.
Руководитель кубинских коммунистических профсоюзов Педро Росс обвинил президента США Джорджа Буша в «покрывательском замалчивании» дела предполагаемого соучастника теракта Луиса Посады Каррилеса, адвокаты которого заявили, что он намерен искать убежища в Соединенных штатах.
Выступая в присутствии президента Фиделя Кастро на первомайской демонстрации в Гаване, Росс потребовал от США немедленного ареста Посады и его экстрадиции в Венесуэлу, где он должен предстать перед судом по обвинению в участии в организации подрыва кубинского самолета.
Пасада отрицает свою причастность к теракту, однако кубинские власти, добиваясь суда над ним, утверждают обратное, заявляя, что он стоял не только за подрывом самолета, но и за рядом других экстремистских акций на Кубе. //Associated Press
Doctora
03 Май 2005 18:19
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Въпреки пяната на пожарогасителя, през изминалите наколко дни полковникът така и не бе листван от Интерпол (вече посочих линка).
Днес САС посочи, че статутът на Бранкович в България се определя съгласно конвенцията за специалните мисии, според която като член на военна делегация със специална мисия сръбският военен не може да бъде задържан нито постоянно, нито временно, срещу него не могат да се водят екстрадиционни процедури или да бъде възпрепятстван от който и да е орган в държавата да напуска страната.

Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване


P.S. Какво предвижда конвенцията за специалните мисии


“Специална мисия означава временна мисия, която представлява държавата и която се изпраща от една държава в друга със съгласието на последната с цел да урежда с нея специални въпроси или да изпълнява в нея специална задача” (член 1).

“Личността на представители на изпращащата държава в специалната мисия и на членовете на нейния дипломатически персонал е неприкосновена. Те не могат да бъдат арестувани или задържани под каквато и да е форма”(член 29).

Конвенция на ООН за специалните мисии е приета през 1969 г., ратифицира от България през 1987 г


Точка.
Чичо Фичо
03 Май 2005 18:36
Мнения: 24,838
От: United States
За МВнР сръбската делегация не е специална мисия и полковника не е нотифициран като член на специална мисия.
Геновева
03 Май 2005 19:03
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
След окончателното решение на Апелативния съд, Бойко Борисов е обявил,
че МВР ще се съобрази с решението на съда.
А впрочем, полковникът е много хубав мъж, нищо че е малко плешивичък, по тертипа - много високо чело.
Уважавам много формата на мъжки череп, разширен в горната част, така се рисуват, малко стилизирано, както големите интелектуалци, така и мъдри извънземни и хората на бъдещето.
Обратното - силно развита долна част на черепа, мощна челюст, а недай си Боже, и обратна захапка, говорят за точно противоположни качества.
Не само теоретично.
99
03 Май 2005 19:06
Мнения: 4,830
От: Eritria
фичле, не блей по форумите, а пиши брзо ризолюция до оонето и државнио департамент. и да денонсирая таа кумуняшка конвенция
Meto ot Interneto
03 Май 2005 19:30
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Сред кандидатите за реформиране съдиите репа да ядат пред меверето и мевенерето. Айде некой да разтегне сега коя власт е по-зависима – съдебната, или изпълнителната

paragraph39
04 Май 2005 00:14
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ВАС: Договорът с "Краун Ейджънтс" не е секретен
[ 2005-05-04 ]
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени вчера решението на тричленния състав на съда, с което бе отхвърлена жалбата на Кирил Терзийски от Програма "Достъп до информация" срещу отказа на министъра на финансите Милен Велчев да предостави копие от договора с "Краун Ейджънтс" за реформа в митниците. Делото бе върнато за ново разглеждане от друг тричленен състав на съда.
Тричленният състав необосновано е решил, че договорът с "Краун Ейджънтс" съдържа класифицирана информация, реши ВАС вчера...
Чичо Фичо
05 Май 2005 21:13
Мнения: 24,838
От: United States
В Медиапул пише, че "НАТО, ЕС и Конди Райс" се били намесили да пуснат полковника, макар С. Паси да отрича. Ако е така, значи не съм съгласен с НАТО, ЕС и Райс по въпроса. Решението на апелативния съд, взето под политически натиск, е неправомерно - полковника е нямал имунитет поне в момента на първото си арестуване, поради което МВР е действало законосъобразно и сега няма да им търсят отговорност. Ако е имало някаква американска или ЕС схема с негово участие за МТБЮ (да свидетелства или друго нещо) българските служби е трябвало да бъдат уведомени. Противно на ширещото се сред "левите" заблуждение, американците (и всички на запад) не обичат подлизурките и харесват хората с позиция, но държащи и на закона.
Doctora
05 Май 2005 21:49
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Радостно е, че самодейците не взеха връх.


Какво пише още Mediapool ? Натиснете тук
1.Хавиер Солана и неговият домакин Кондълиза Райс веднага се обадили на българския външен министър Соломон Паси и го помолили София да потвърди дипломатическия имунитет на полковник Бранкович
2.Министър Давинич обясни, че Бранкович е заминал за България, защото според сръбско-черногорския Интерпол полковникът не е в списъка на издирваните.
3.Петър Ченгелов, бивш директор на Националното бюро на Интерпол - София:“Червената бюлетина за нито една страна не значи императивно " задръжте го този човек и чакайте ние да дойдем да си го приберем".


Всичко, което спокойно обяснявахме тези дни, почива на трезва разсъдливост и позоваване на Закона.
paragraph39
06 Май 2005 01:18
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Разширено допълнение към постнатото от DOCTORA:
......................................... ......................................
Задълженията ни към Интерпол не са императив
Петър Ченгелов, бившият директор на Националното бюро на Интерпол - София, определи решението на двете софийски съдилища по случая Бранкович като “безукорно и безупречно”, напълно отговарящо на международното право.

Нашият договор за полицейско сътрудничество по линия Интерпол не съдържа никаква императивна клауза, нито задължения, които имат превес над вътрешните национални законови разпоредби, обясни Ченгелов пред БНР по повод предишни изявления на главния секретар на МВР Бойко Борисов, че докато името на Барнкович е в червената бюлетина на Интерпол, българските власти са длъжни да го задържат.

Съгласно договора, сътрудничеството става само и единствено въз основа и съобразно националното законодателство на страната, каза Ченгелов и добави: “Не трябва да се заблуждава или да се внушава на общественото мнение, че ние едва ли не нарушаваме някакво предварително поето задължение по силата на договора си за международно сътрудничество на Интерпол и че Софийският градски съд едва ли не е погазил някаква международна институция”.

По думите на Ченгелов, наличието на червена бюлетина в списъците на Гранична полиция означават само едно-единствено нещо - страната Х преследва лицето и моли българските власти да отнесат въпроса към компетентните съдебни инстанции, които да решат какво да правят в случая. “Червената бюлетина за нито една страна не значи императивно "задръжте го този човек и чакайте ние да дойдем да си го приберем".





----------------------------------------- ---------------------------------------
Добави мнение   Мнения:199 « Предишна Страница 10 от 10 8 9 10