Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Синдикатите пак търсят международна подкрепа
Добави мнение   Мнения:6 1
Urbis
18 Юни 2005 14:14
Мнения: 187
От: Bulgaria
какво се влошавало, че не разбрах къф социален диалог, кви пет лева??!?
Don
18 Юни 2005 15:25
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Законът за уреждане на колективните трудови спорове беше приет през март 1990 г. като първи и плах опит да се въведат европейски правила на иначе една стандартна процедура на решаване на трудов спор. По това време в стихията си бяха "дивите" стачки, действия без правила, противоречащи не само на българските закони - айде, брояхме ги за комунистически, въпрос на чест беше да ги нарушиш и да се изцепиш по силно, ако може с кръвясал поглед и с пресипнал глас - но и на световната синдикална практика. Участвах в подготовката на този закон и са ми ясни класическите му недостатъци. Но това беше единственият възможен тогава компромис.
От самото начало както политиците (единствен д-р Дертлиев, мир на праха му, беше против), така и промишлената и стопанска номенклатура държаха много да се запази правото на работодателя да обяви локаут - принудително затваряне на завода, учреждението, фирмата, в които е обявена ефективна стачка. Синдикатите - КНСБ и Подкрепа - остро възразяваха на тази идея, посочвайки, че локаутът е забранен навсякъде с изключение на САЩ. Стопанската номенклатура тогава предложи да се ограничи правото на ефективна стачка в далекосъобщенията, енергетиката с мотива, че една стачка би разрушила ключови за страната отрасли.
Така се роди едно недоносче - регламентираха се процедурите по решаването на трудовия спор, забраниха се брутални действия на работодателите, но за сметка на това ключови отрасли, с много заети, бяха изключени от процедурите за решаването на трудовите спорове и на практика се оказаха с нарушени трудови права.
Оттогава минаха 15 години. Много неща се смениха у нас. Далекосъобщенията бяха харизани неизвестно кому, енергетиката разпарчетосана, здравеопазването в колапс. Но работещите в тези браншове, както и преди, не могат да защитят правото си на труд. Това е фрапантно нарушение на една от основните конвенции на МОТ - за правото на стачка.
Петнадесет години нито едно правителство не посмя да се съгласи с исканията на синдикатите. Защото управляващата класа искаше да си спести главоболията от една стачка, парализираща електрозахранването или връзките. Такива стачки гледаме в Европа постоянно. Слава Богу, обществата им не се парализираха. За сметка на това, със забраната на стачка в тези отрасли, нашето общество е колабирало.
Като цяло, сегашният закон е безкрайно остарял. С негова помощ безработните си остават безработни, а работещите - депресирани от невъзможността ефективно да отстояват своите права.
Резултатът е един болен, изкривен пазар на труда, на който властва законът на джунглата. Сегашното действие на синдикатите е лакмус за всеки управляващ - дали е европеец, зачитащ европейските и световни норми на социален диалог, или пък е вмирисан ориенталец, решен на всякакви действия, за да запази неравновесния пазар на труда.
С който, разбира се, няма да ни пуснат в Европа.
И няма какво да плачем. Трябва сами да се оправим тук, за да мечтаем за там. Ония не са толкова балами.
дбг
18 Юни 2005 15:59
Мнения: 1,191
От: Bulgaria
През последните 4 год .СИНДИКАТИ НЯМАШЕ.Взимат си наемите от имотите които разделиха и изобщо НЕ ги е грижа за работещите в БЪЛГАРИЯ. Те се превърнаха в дружества. ГОСПОДА СИНДИКАЛИСТИ елате в ВАРНА и вижте при какви ословия работят и живеят строителните работници.НЯМАТ РАБ.ДРЕХИ СПАТ ПО 10-12 ЧОВЕКА НА ОБЕКТА в една стая няма топла вода няма тоалетна. С комшиите които имат имоти около строежите вземахме да се опасяваме че може да хванем някоя зараза или въшки. А 1 кв.м застроена плош скочи на 700-1000 евро при себестойност 150-200 евро направете си сметка какви удари правят БОГАТАШИТЕ В ВАРНА.
TJ
18 Юни 2005 19:28
Мнения: 660
От: Bulgaria
Никога не е имало национални синдикати в България. Синдиката на софийските автобусни шофьори и обществото на софийските таксиджии са изключения.
А това, че синдикални лидери получиха ордени е мноооооооого странно и дори смущаващо!
Виолета
19 Юни 2005 18:42
Мнения: 2,940
От: Bulgaria
Я Такева кара учителите СБУ да се разписват поименно за стачка с искания за увеличаване на заплатите всяка година до 2007 с 20%, подобряване на материалната база и трябва на посочиш на какви стачни действия си съгласен, предупредителни, ефективни, блокиране на пътища. Мисля, че момента преди избори е крайно неудачен за такова акция. На 1 септември мога да кажа дали ще стачкувам. Освен това защо трябва да блокираме пътищата, като можем да блокираме дипломирането на абитуриентите например, ако искаме да бъдем чути. А освен заплатите има толкова нерешени проблеми в образованието да си преосмислят приоритетите, ако искат да ги подкрепим.
Don
19 Юни 2005 18:59
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Виолета,
не е работа на синдикатите да решават наболелите проблеми в образованието. За това си има прескъпо платена администрация.
Синдикатите са доброволна организация за солидарни действия в защита на трудовите, осигурителните и организационните права на наемните работници. Основната им функция е да представляват членовете си в преговорите за колективното договаряне и в действията по отстояване на тези права. И е напълно естествено един синдикален лидер да се допитва до членовете си какви форми да придобият тези действия.
Друг е въпросът, че по мое скромно мнение Янка Такева не става за работнически водач.
Некомпетентна е.
И е прекален конформист.
Добави мнение   Мнения:6 1