Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
» Транслит (мнения на български език, изписани с латински букви) и KREDOR
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:87 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
Manrico
21 Яну 2007 11:25
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Вече и фонетичната клавиатура е в БДС и ще я има в Windows Vista. Има дребни разлики с тази, с която сме свикнали - В, Я, Ч, Ю, Ж са разместени. Може да си свалите драйвер от http://www.metodii.com

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
magnoliq_07
31 Яну 2007 10:33
Мнения: 3
От: Bulgaria
По добре да бъде изпратена в музея за приложни занаяти в село Орешак
sehhan
02 Май 2007 14:02
Мнения: 2
От: Bulgaria
да взвмат да ги отложат тези матури всички са се ориентирали какво да кандидатстват и каде .Кави са тези матури ?В края на 11 клас ли трябва дани ги сервират малко да помисляат за нас, ако на наше мяасто са техните деца ?За какво ще се готвим по-напред това е гавра с учители и ученици опитни зайчета ни направиха поне като започваме 9 клас да знаехме че щте държим матури
vladimir_sh
03 Май 2007 14:18
Мнения: 3
От: Bulgaria
Р.ОВ4. Е Боса на Бг.Сергей мал4и като у4ени4ка, президента ни 4ул ни видял.А голяма се зададава .До6ло е време да се разбере кои кум , , кои сват , кои на булката брат ? Главния прокурор мал4и?Не знае тои от кои е? Вси4ко е мафия в управлението на на6ата страна уви
itzo17
30 Май 2007 14:44
Мнения: 4
От: Bulgaria
Manrico
12 Юни 2007 10:26
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Както съм писал по-горе, за фонетичната клавиатура вече има БДС, което малко се отличава от традиционната подредба (я->ч и други). Ще се настрои ли и транслита на форума?

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
bot
12 Юни 2007 11:19
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Не знам, на този въпрос биха могли да отговорят администраторите. Както бях писал по-горе, не бях запознат какво бе наложило и сегашния вариант. Иначе, аз лично предпочитам технологията с "Преведи" - Натиснете тук , тъй като не се наблюдават затруднения при боравенето с нея на участниците.
Геновева
12 Юни 2007 11:44
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
БДС-то, новото, ако можем така да наречем клавиатурна подредба, отличаваща се само с мястото на две букви, е прието във Vista-та, но като стандарт Институтът по стандартизация още не я е приел, поради доста силно изразено неудовлетворение от потребители. Има дискусии по въпроса в печата - "24 часа" и "Култура". Аз съм involved лично там, понеже съм от страната на бурно възразяващите, удостоверили това си недоволство с официално мнение, подкрепено с лингвостатистически аргументи. И софтуерни фирми, производители на текстов софтуер, са възразили тоже. Всички бурно възразяващи се надяваме, че този разкрачен "стандарт" - хем приет, хем неприет, ще си остане само във Vista-та, от която също няма много възторзи, впрочем. Както ни е печално известно, MS не разрешава човек да си пренарежда клавишите в клавиатурната подредба, както правеше добрият стар Флекстайп. Така че не съветвам масово пренареждане на клавиатурите по новите, силно казано, стандарти.
Заможният потребител от висок клас като Манрико, който веднага инсталира последни версии дори на още недостатъчно апробиран софтуер, представлява един малък процент всред масовия и беден потребител (вж. последните данни за доходите на българина, публикувани в печата ).

Редактирано от - Геновева на 12/6/2007 г/ 11:45:41

bot
12 Юни 2007 11:51
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
1. Напротив, потребителите от висок клас (а не специалистите) винаги изчакват с инсталирането на новите нещица поради евентуални сериозни бъгове и предпочитат старото и изпитано, тъй като ползват тези програми и за работа, освен за (примерно) игри или писане по форуми.
2. Вариантът с "преведи" е полезен и с още едно нещо - преди, когато някой пишеше на транслит, то модераторите просто натискаха бутончето за превод, докато сега хем се изтрива мнението, което е неприятно както за самия участник (писане залудо), така и за форума (при отговор от друг участник преди намесата на модератор понякога се стига до нарушени смислови връзки в темите) , хем се пише обяснение, къде да се чете упътване за работа с транслит.

Редактирано от - bot на 12/6/2007 г/ 11:56:20

Простотия
13 Юни 2007 20:17
Мнения: 1,724
От: French Polynesia
геновева, като имаш предвид, че "експертите лингвисти" на M$ са студентчета фтори-трети курс (обикновено од югозападнио ама има и од софискио и даже от небеуто), а крайната дума по българските преводи има една РУСКА фирма, кво има да се чудиш
Геновева
13 Юни 2007 20:50
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Първо, клавиатурите не трябва много да се пипат, това си е правило. Второ, ако се пипат, може съвсем леко - нещо така в периферията, в обслужващата част. БДС е клавиатура, на която тази година се чества 100 годишнината. Подредбата на клавишите е чудесно съобразена с честоти и взаимно разположение на българските букви. Призната е за една от най-удачните клавиатури, по отношение на скорост на писане - не случайно на всички машинописни световни състезания български машинописки са печелили винаги първи места. Освен това е пригодена за бързопис и десетопръстно писане - нещо не много познато на хората, ползващи фонетичната - те обикновено чукат с от 2 до 4 пръста. Но както и да е - сега навлизат и фонетичните, и може да положим известни усилия да ги оптимизираме, само да не разместваме много и то съществените, централни места. В изследванията и техническите решения на това дело компютърните специалисти са хайде, да речем, не деветата, но трета-четвърта дупка на кавала - с емпирични наблюдения върху практиката на ползване, нещо за механизмите на клавиши, кодове и други, по-скоро хардуерни, отколкото софтуерни неща.
Основната тежест на екипа трябва да съставят специалисти със знания по лингвостатистика - кое колко често, кога, в какви съчетания, и т.н. - вече има корпуси с милиони думи обем, лесно е да се изследват тези простички неща. Много важно е и участието на специалисти, да ги наречем - ергономи, с поглед върху икономията и лекотата на движенията на китката и пръстите.
За разлика от вашето предположение, сър, за нивото на участниците, сътворили (относително) новите клавиатури, те са на най-високо академично ниво. Става дума за тесен брой сътрудници на Секцията по математическа логика, възглавявани от възглавяващия Секцията, по съвместителство възглавяващ и Атлантическия клуб в България. Сами са - други няма. Моите възражения, съдържателно статистически, по повод само на БДС подредбата, бяха по повод на екстравагантното решение да се даде отделен клавиш на буквата И ударено (за местоимението), в името на което нововъведение Shift- a да се раздели на две, да се ползват клавиатури от 104 клавиша само, и поради стесняване на жизненото пространство за останалите букви И ударено и Ь - като главни, да се натискат с някакви специални гимнастики с CapsLock .
Та аз само дадох едни статистически данни за употребата на И ударено и Ь в български и руски - за които се ползват фактически клавиатурите. И обърнах внимание на факта, че испокон веков Й между два интервала значи И ударено и се чете еднозначно в това си значение, тъй като друго просто няма. И както печатари, така и машинописци изобщо не са затруднени от липсата на тази буква. А Ь е важна буква, и тя не се употребява отделно, но затова пък влиза в много важни думи като например - кьорав, кьопав, а най-вече думи като лигльо, пикльо, дрисльо и други подобни. За ролята пък на Ь в руското меко склонение няма какво да говорим.
Да ме извини стопанина на темата, че се увлякох пак в лингвистиката, и най-вече в примерите....
Простотия
13 Юни 2007 21:03
Мнения: 1,724
От: French Polynesia
нещо не сам ги виждал тиа мастити учЕни ни у MILS ни у GIAA па и доколку знам партньор на M$ у нашенско е датекс, а не бан или даже корифео теодор милЬчеф
Геновева
13 Юни 2007 21:19
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Мероприятието, като родолюбиво патриотично, е платено по проект на МОН, хонорара от MS - отделно.
Manrico
18 Юни 2007 18:40
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ама аз не питах за БДС подредбата - нея се опитах да науча преди 10на години и не успях. За новата фонетична идеше реч. И си я смених не толкова заради Вистата - нея не съм си я сложил и като всеки продукт на микромеките няма да си я сложа преди да излезе първия service pack, а щото кирилизацията на Инжинера се гърчи с последните обновявания на ХР. И си свикнах с нея. А като съм на чужд компютър, който няма кирилица, става неудобно да пиша във форума - а за къде без любимия форум?

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
водач на МПС
30 Юни 2007 16:19
Мнения: 681
От: Bulgaria
Някой ще ми обясни ли как става редактирането на постинг? Гледам даден постинг от 2 изречения.След малко същия постинг е станал 4 изречения, а отдолу пише редактиран от еди кой си Благодаря предварително.
Сибила
30 Юни 2007 16:28
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Много е лесно, но ти явно си пращаш мненията под самите статии на вестника, а не през форума. В лявата страна на вестника има изброени в колона неговите рубрики. Избираш "Вашите коментари" и ти се появява форумът с неговите клубове - Наблюдател, Първа страница, Статии и т.н. Само форумът - материалите на вестника ги няма. Влизаш оттам във форума, под статията, под която си дал мнение, има няколко бутона, включително за редактирането и изтриването, кликваш върху който ти трябва и готово.
водач на МПС
17 Сеп 2007 11:55
Мнения: 681
От: Bulgaria
Пак изпаднах в затруднение.Моля некой да ми обясни как става когато искам да сложа някой линк, същият линк да се отваря чрез " натиснете тук ", а не с директното му изписване.Отново благодаря предварително. Всички сте много мили хора !
bot
17 Сеп 2007 12:50
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Натиснете тук
garamel
19 Сеп 2007 21:40
Мнения: 5,847
От: Bulgaria
водач на МПС
не използвай Mozilla Firefox браузър а Inrernet Explorer и следвай инструкцийте ба бот.
arkada
07 Дек 2007 19:01
Мнения: 5
От: Bulgaria
ama, molia vi se ..neiskam da pi6a na kirilica, zabravil sa, ostavete me da si kja mnenieto spokoino
Добави мнение   Мнения:87 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща