Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Заблудите за чистотата на въздуха
Добави мнение   Мнения:11 1
Мурко
20 Сеп 2005 00:23
Мнения: 225
От: Bulgaria
Защо сложиха тези умопомрачителни надписи на цигарите след като, така или иначе, няма спасение. Все пак мирисът на горящи дърва е за предпочитане пред този на сяра.
Old Emigrant
20 Сеп 2005 01:19
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Вчера Русе и дунавския бряг, днес Стара Загора - да има да се приказва, ама нещо да се направи - нема и немое да го бъде. Бе то при "комунизма" нищо не се правеше, та при демокрацията и слободията ли ще стане? Мижи да те лажам. Краино време е някои да уврат, че и на-добрият специалист е безсилен там, където няма закони, ако пък ги има никои не ги спазва, ако ли пък някои ги спазва, нема паре и т.н. Риск Ассессмент и Риск Манагемент са две различни неща. БГ-те спецялисти може и да са дозрели да оценят риска, ама като няма спецялисти да предложат мерки за митигация и превенция? Като пък има спецялисти способни да предложат ефективни, като резултат и стоиност мерки - ще ли се намерят пари да приложат мерките? Ако пък Европа или друг някои даде пари - нема ли да рипне местният саибия дето е приватизирал индустрията-замърсител за 1 лев, че ще бяга, че "комунягите" му имали зъб и т.н. и т.н. ... та до края на света.
СветлоПиво
20 Сеп 2005 06:22
Мнения: 8,839
От: Canada
Илюзия. Чист въздух нема......Само Майкъл Джексън си правеше експерименти с чист въздух, в камери и почна да му пада носа......... Правете си изводи....
СветлоПиво
20 Сеп 2005 06:23
Мнения: 8,839
От: Canada
.... да не ви падне нещо друго от чист въздух........
чичата
20 Сеп 2005 08:07
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
...докато има пушачи и бездомни псета, екологията е перверзия и екозащитниците са нещо като педераси слагащи си спирала за да не забременеят...
merijiv
20 Сеп 2005 10:26
Мнения: 23
От: Bulgaria
Журналистите наистина понякога пишат неща, които никак не са им ясни! Това е голям проблем, защото по този начин заблуждават читателите, които не са длъжни да разбират от всичко. Да се говори, че белината за дезинфекция отделя големи количества хлороводород е повече от смешно. Помислете - във всички детски заведения, в болници, в заведения за обществено хранене и др. се дезинфекцира с белина, с хлорна вар, с трезон. Особено в болниците досега всички пациенти трябваше да са отровени, имайте предвид, че в родилно отделение се минава минимум три пъти на ден с дезинфектант. Това са хипохлорни препарати, като дезинфекциращото действие се дължи на активния хлор, няма начин да се отделя хлороводород. На същия принцип/активен хлор/ е и обеззаразяването на водата.
Друга неточност на автора е и информацията, че превишени норми на серен двуокис на едно място се допускат до 24 пъти в годината. По закон 1. Санитарната норма за опазване на човешкото здраве е 60% от средноденонощната норма, а тя е 125 микрограма/куб. метър. Нормата от 350 микрограма, с която ни манипулират е алармената норма/т.е. трябва да се изнесем или да предприемем мерки за защита/. Така че нормата за човешко здраве е 75 микрограма и 2. Тази норма /75 микрограма/ по закон не трябва да се надвишава ТРИ пъти в рамките на календарна година. Мисля, че скоро може да излезе по-официална статия по този въпрос, по-скоро надявам се.
За това моля журналистите, когато пишат по специализирани статии да не правят свободни съчинения, а да се обърнат към хора които са наясно. Могат да ми пишат на ел. адрес, ще ги свържа с такива хора!
Gong
20 Сеп 2005 11:02
Мнения: 222
От: Bulgaria
Ako имаше кой да прилага законите в България нефтозавода в Бургас отдавна да е затворил врати. Това че не са се наблюдавали драстични замърсявания на въздуха са пълни глупости защото то замърсяването си е постоянно да не говорим за нощните смени когато се пускат най-отровните производства ама хората тогава спят и не ги усещат. В Стара Загора се вижда и усеща замърсяването и човек може да се предпази а тук в Бургас нито миризма нито мъгла а сме на първо място по онкоболни. Защо ли?
OLDMAD
20 Сеп 2005 11:58
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Нитратите у зелето, ногу биле полезни
bakalin
20 Сеп 2005 12:05
Мнения: 546
От: Bulgaria
Защо няма анонс -"Платена публикация"?!?
То и Чернобил беше безопасен за България, обаче шведите развоняха работата.
И тогава същите нископлатени експерти ни уверяваха че видите ли няма никаква опасност - и хайде на Първомайска манифестацийка.
Който вярва на очите си а не на ЕКСПЕРТИ- лично ще го разведа по билото на Средна Гора.
Макар че вече думичката "гора" е излишна. Такава няма.
П.П. За желаещите еко-похода:
Ще трябва да ходим ПЕША.
Навремето имаше път (т.нар. Чирпански път, строен от Фердинанд), но "неизвестни" лица демонтираха всички мостове по него. Колко му е - 10-ина тона. Напънеш се малко и го събориш.
БГжител
20 Сеп 2005 13:19
Мнения: 48
От: Bulgaria
merijiv, бъркаш по въпроса за хлороводорода - "But hydrogen chloride (a toxic and irritating gas) is released when sodium hypochlorite (bleach) is combined with organics". Това е цитат от информационния лист за безопасност за натриев хипохлорит. Ако са използвали белина да мият дървен под (а това е село) напълно вероятно е да се отдели хлороводород или друг хлорсъдържащ продукт, който да компрометира резултатите от изследванията. По въпроса за нормите - съгласно преложение 1 на Наредба № 9 за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици и олово в атмосферния въздух (ДВ бр. 46/1999 г., в сила от 1.01.2000 г.), допустимата средночасова (еднократна) норма е 350 микрограма/куб. метър, която не трябва да бъде превишавана повече от 24 пъти на година. Не знам какви са твоите източници, може би не си разбрал(а), че Наредба 14 е отменена.
Търкулнало се гърнето
20 Сеп 2005 22:12
Мнения: 14
От: Bulgaria
Браво на авторката! Добре свършена работа! Може на някои да им се ще статията да е платена, ама ако могат по-добре, що не опитат сами те? Или на крив ...й и вълната му пречи. За замърсяването на въздуха е излято мастило и пак ще се лее, ама на българина мозъка няма да му дойде докле не подхванат глобите и санкциите от ЕС. Ние сами си правим белята, а заводите и мръсните производства ни били криви. В никоя членка на ЕС го няма това печене на чушки на открито, горене на огън и съчки, само като се зададе дим отнякъде и хоп полицията пристига. Не, че съм против милите български обичаи, ама малко отмалко ще трябвада влезем в света. Друг е въпросът, че бедна България е приют за отпадъчни технологии и в това спор няма. Все пак нека си помогнем сами вместо да хулим и плюем

Добави мнение   Мнения:11 1