Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Четирима загинаха при удар между автобус и лека кола
Добави мнение   Мнения:21 1
Петров co.
26 Сеп 2005 23:52
Мнения: 30
От: Bulgaria
Няма да се научим да шофираме и това си е!!!
OnE61811301
27 Сеп 2005 00:22
Мнения: 793
От: Martinique
Хехе пак не сме толкова зле като американчовците например...

Обаче добро предположение са дали- "или автобуса е навлязъл в насрещното, или колата"...
Кракра Пернишки
27 Сеп 2005 02:52
Мнения: 144
От: Bulgaria
Какво ме интересуват другите, след като ненужно гинат толкова много хора в България? Чети в Спорт - едно левскарско говедо без малко да убие баща и три деца, защото "шофирал с несъобразена скорост". Сега му вземете книжката за 2 години, дай му 90 дена в затвора или 6 месеца обществено полезен труд и тогава да гледаме американците.
Chicho Dr.
27 Сеп 2005 04:36
Мнения: 8,006
От: USA
Он, че ми вика на мене той 6-ца, пак нещо се изказваш неподготвен бе пич. Нещастието, което се случи с този автобус, за който ти си чул, не дочул нещо, може да се случи навсякъде по света и дано не се случва! Не дърпай дявола за опашката! Те са спукали гума и като спират да я оправят искра от търкането по асфалта възпламенява кислородна бутилка на един от болните старци в автобуса. След което настъпва експлозията, при която изгарят 24 0т 45 души. Нещастие. Нещастно съчетание на няколко момента. За разлика от това нещастие, в България за съжаление всекидневно стават такива катастрофи, които се дължат на лошото каране на нашенци, включително и на ончовци. Аз съм шофъор от 1973 г. и съм трениран на шофъорски рефлекси в най-трудното и опасно място за шофиране, може би в Европа - София. Но в София се става шофъор. В провинцията братче имате по два светофара. Виждал съм колеги-професионални шофъори от провинцията, които си оставаха камионите извън града. Това какво ти говори? Когато дойдох в САЩ установих, че тук е удоволствие да се шофира, за разлика у нас, където е въпрос на преживяване. Айде със здраве и умната, когато караш из "пътищата на Родината"!
OnE61811301
27 Сеп 2005 08:59
Мнения: 793
От: Martinique
Точно пък софето е най-неподходящия пример за ПРАВИЛНО шофиране! Там е въпрос на оцеляване
boxer
27 Сеп 2005 10:36
Мнения: 67
От: Bulgaria
Chicho Dr. МНОГО тъпо изказване от твоя страна.Добре че сте вие от София , че ние в "Провинцията"още щяхме да ядем доматите с колчетата!За твое сведение 80% от катастрофите по черноморието са причиниени от кола с регистрация СххххУУ
И още нещо..Провинция е всичко отдалечено на повече от 50 км от морето!Разбра ли /паляк/?
Пътника
27 Сеп 2005 11:07
Мнения: 3
От: Bulgaria
Пътувам от Русе за София ии обратно 3-4 пъти всяка година вече доста време. От незапомнени времена пътувам с една фирма - КраКра 50, тъй като шофьорите и стюардесите са много внимателни, в автобусите се предлагат достатъчно удобства, а и самите машини возят много меко и комфортно.
Налагало ми се е точно 3 пъти да пътувам с Илинден за последните 2-3 години.
Всеки път нещо не беше наред. Последния път (в края на юни тази година) в автобуса се поддържаше постоянна температура 32 градуса с помощта на отоплителната система (става дума за ранния сутрешен курс).
Едно обаче е общото. Водачите на тази фирма въобще не им дреме на какъв участък от пътя изпреварват и колко е дълго превозното средство. Всеки път заставам на "нокти" по 10-на пъти.
Снимката горе не е някаква случайност, а съвсем закономерна трагедия. Лошото, е че хората не обръщат никакво внимание на тези "дреболии". Около мен един бъбри, друг чете или решава кръстословици, трети си чопли GSM, но никого не съм видял да гледа напрегнато в посока на шофьора и платното.
Ето това е страшното и жалкото.

(моля за извинение, ако съм направил непозволена реклама, но всичко което казвам са факти и моя личен жизнен опит)
kifladjia
27 Сеп 2005 11:16
Мнения: 3
От: Bulgaria
кога, о кога вие малоумни управници ще разберете, че за да не умират по 1000 човека годишно по пътищата трябва да се направят еднопосочни пътища !!!

не е задължително да са магистрали, но да има мантинела
Гарван
27 Сеп 2005 11:27
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
В случая не е имало случайно стечение на обстоятелствата, а неспазване на правилата за движение. И трагедията е, че има загинали. Не ме е яд, че има идиоти по пътищата - те така или иначе се пребиват рано или късно, яд ме е, че убиват невинни хора и нерядко те оцеляват и продължават да карат по същия малоумен начин. А КАТ спи. На такива трябва да им се отнема книжката или въобще да не им се дава такава и като направят тежка катастрофа да ги тикват в затвора, белким проумеят че оня правилник за движение по пътищата е написан, за да се предотвратяват такива катастрофи, не да пречи на хората да пътуват.
Пътника
27 Сеп 2005 11:44
Мнения: 3
От: Bulgaria
Ако нещата са станали както мисля, и както изглежда на снимката, то най-трагичното е че невинните хора в Опела за части от секундата са били смляни и изпържени и техните роднини и приятели, които 2 часа преди това весело са си казали "чао" никога повече няма да ги видят живи, само заради дебилщината на шофьора на автобуса. Кой знае дали не ме е возил и мен, няма да се учудя като си спомня за тази фирма.
Само че такива като него има куп - само се загледайте ако пътувате. И не мълчете, а му направете забележка. Все пак ако ви иска за компания на самоубийството си, нужно е съгласието ви.

Що се отнася до мантинелата - при шосе с мантинела трябва да има поне по 2 платна от 2-те страни, това предполагам няма нужда да го аргументирам. А на тази конфигурация (4+ платна) поне у нас и викат "магистрала".
Локи
27 Сеп 2005 12:07
Мнения: 4,862
От: Bulgaria
Chicho Dr., извинявай, но оттренираните рефлекси на софийските шофьори са показател на това как се кара. Незнам как ти караш, но я се пробвай да караш по същия начин (добре де - на половина) в някоя столица в западна Европа - с изпреварване от дясно, засичания, не даване на мигач (в София да знаете - 50% от случаите за спиране се включват аварийки, а не десен игач, а в 20% просто се натискат спирачките без предупреждение), пресичанията на стоп линията - как да е - спира се направо на пешеходната пътека, при което се печелят "цели" 1-1, 5 метра (!! които се компенсират с невиждане на светофара...). За минаване на червено да не споменавам (първите 2-4 сек от червеното все още се смятат за зелено или най-много жълто, а жълтото си е зелено).
В София се става шофьор, ако нямаше правилник, а някакви общи предложения...
ano69
27 Сеп 2005 14:12
Мнения: 714
От: Bulgaria
BOXER: вчера обяснявах в друга статия по подобен повод, че много от лизинговите коли в България са с регистрация С поради простия факт, че колите са собственост на лизингодателя до пълното изплащане на автомобила. Т.е., много хора дето не стъпват в София карат "софийски" коли в провинцията. Има и много фирмени коли, които са със софийска регистрация, а бръмчат само в провинцията. Отделно, в чисто процентно изражение софийските коли са в пъти повече от всички останали.


А иначе софийските идиоти-шофьори са много, не ги защитавам особено, но подобна генерализация "щом е със софийски номер, значи е кретен" е наивна.


LOKI: даването на аварийни мигачи при паркиране на заден ход е общоприета (правно нерегламентирана) практика в София, даваща знак на този зад теб че се каниш да паркираш на заден ход странично и съответно очакваш той да спре на такова разстояние, че да ти даде място за маневра, тъй като в общия случай не можеш да спреш на това място с нормална маневра. Такъв тип паркиране носи неслучайно термина "софийско паркиране" и се дължи на малкото място между паркиралите коли, което пък е следствие от липсата на места за паркиране изобщо.

Относно другите ти забележки си прав, с изключение на изпреварването отдясно. За това си има причини, например -- скорост от 50 км/ч в най-лявата лента на Цариградско е доста тъпо, ако бързаш... заставаш зад съответния охлюв, светкаш му да се премести (има къде, средната и лява лента са свободни), той не ебава, свиркаш му, никаква реакция и какво правиш? Изпреварваш отдясно, естествено.

А Охлюва кара в лявото платно , защото общината не е направила маркировка и на тези им е по-лесно да карат, виждайки мантинелата отляво... В нормална държава такива охлюви ги спират и глобяват за причиняване на задръстване


Редактирано от - ano69 на 27/9/2005 г/ 14:16:30

Локи
27 Сеп 2005 14:24
Мнения: 4,862
От: Bulgaria
ano69, при паркиране на заден съм съгласен, но "нормално" отбиване в повечето случаи е придружено или с "аварийки" или с нищо. Много "кефи" спиране на средата на платното - тъй като на Витошка и Ботев примерно до "нужното" място има паркирани коли се спира направо на платното - ша заобикалят
А за охлювите - един приятел са се опитали да го глобят на цариградското, че забавял движението - карал "само" с 90 в лявата . Но цариградското си е цариградско, а изпреварване от дясно на Ботев, Мадрид примерно, си е нагло.
ano69
27 Сеп 2005 14:28
Мнения: 714
От: Bulgaria
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си
Редактирано от - bot на 27/9/2005 г/ 14:31:18

Локи
27 Сеп 2005 14:32
Мнения: 4,862
От: Bulgaria
В повечето слчаи има - на "цели" 50-на метра от 'нужното' място...
В случая на Витошка задръстват единственото останало платно - остават само релсите...
9101
27 Сеп 2005 15:11
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Още не се знае кой е излязъл от платното? Айде бе, нали остават следи.
Не знам кой е виновен, обаче мога да кажа, че тези извънградски автобуси се движат много бързо. Преди време направиха проверка и се оказа, че даже в разписанията им е заложена по-висока от разрешената скорост.
Шефовете на автобусната фирма имат интерес да изкарат виновен починалия водач на леката кола(той вече не може да се защити), иначе ще плащат кръвнина. Какъв е обаче интереса на служителите от КАТ че не казват всичко?
XYZxyz
27 Сеп 2005 15:20
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Всеки случай е специфичен, но от моите наблюдения всички шофьори на линии по определен маршрут и график, се принуждават да карат не особено внимателно точно заради графика. Би трябвало да има някакъв орган извън формите, който да следи какви са графиците и пораждат ли опасност за живота на пътниците.

В София се кара много внимателно около мутра, маршрутка, жена или около кола с номер от провинцията. Това е положението, в крайна сметка всичко си идва с опита, а той точно това е показал. Не твърдя, че софийските шофьори са по-добри или по-лоши от тези в провинцията, но от тях в София знаеш горе-долу какво да очакваш, докато от изброените по-горе не знаеш. Ако софиянеца отиде някъде извън София, особено където не познава пътя и от него може да се очаква не особено добро поведение на пътя, но все пак той е свикнал с много натоварено движение и по-бързо се оправя, докато на шофьор дето кара в слабо движение, като го пуснеш в София много му е трудно.
9101
27 Сеп 2005 16:10
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
XYZxyz,
Има много органи, които утвърждават разписанията. Ще ти дам пример с последния етап на утвърждаване:
-Министъра на транспорта назначава комисия за разглеждане ... и най-накрая утвърждава приетите неща.
-В комисията се включват представители на: Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", представители на Изпълнителна агенция "Пътища", на браншовите организации и заинтересуваните областни управи.
Т.е. закона и наредбата са хубави, преписани от ЕС, но приложението им - българско. И пътищата са български.
Пътника
27 Сеп 2005 19:14
Мнения: 3
От: Bulgaria
Не е проблема в скоростта. Повечето разписания са направени за около 80 км/ч. като махнем почивката и градското - айде да ги докараме до 95 км/ч. макс скорост извън града.
Проблема е в неправилното изпреварване. Точно с тази фирма съм пътувал 3 пъти (но до София) и всеки път едно и също - изпреварване на малки и големи МПС без достатъчна видимост. Отдавна съм си ги вкарал в черния списък. Просто шофьорите им нямат нужната култура на шофиране. А и не само те, много други фирми.
Виж за турските линии - там нещата с графиците са наистина "на max".
шуменско пиво
27 Сеп 2005 20:05
Мнения: 3,617
От: Angola
XY, хайде да не изпростяваме толкова и да оставим темата "софиянци - несофиянци". Който си е тъпанар, си е такъв и толкова. И за съжаление, това е сериозно и за дълго!
Най-лесно е да те обори човек просто с аргумента, че като не познаваш добре (или никак) пътя или квартала, естествено че ще караш и колебливо, и ще се озърташ за познати ориентири. Без значение в кой град или село се намираш.
А провинциализма драги не е функция на местожителство, а на акъл!
А пък, че в София е пълно с простаци и откровени идиоти си е просто следствие от стълпотворението в нещастната ни столица. Всеки път като се прибирам в България минавам оттам и откровено ти казвам, чувствам се ужасно. Няма по-мръсна и загрозена столица по целия ми път, а аз пресичам целия континент.
И за да не си мислиш, че и аз съм някой от гората хванат, държа да кажа , че също чувствам София в някаква степен моя. Доста години съм живял и аз в нея, но... това е положението!
Пий едно и да не ти пука, всичко е изгубено...
шуменско пиво
27 Сеп 2005 20:10
Мнения: 3,617
От: Angola
А колкото до престъпния начин по който карат твърде много автобуси и камиони, има си технически решения, които са АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за целия цивилизован свят! Няма европейска страна в която тоя транспорт да е без ограничители на скоростта. И без тахографи!
Добави мнение   Мнения:21 1