Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
МОН прехвърля на депутатите отговорността за матурите
Добави мнение   Мнения:2 1
Без образование
27 Сеп 2005 00:17
Мнения: 207
От: Bulgaria
Не разбирам от образование, но имам “некои съображения”
• липсата на “позитивна нагласа” в обществото се дължи на грубите нарушения на законите на страната и на правата на децата, които нарушения са довели до завеждане на дела във ВАС (като реакция на обществото).
• злоупотребата с доверието на обществото, вкл. и на децата, като се предлагат и приемат решения без каквито и да били проучвания и обективни данни.
• обществото не е против задължителните държавни зрелостни изпити, но иска ясно определение за това, каква е целта им, както и ясна нормативна уредба.
• матурите в този им вид са изцяло в полза на частните уроци, водещи до окончателно сриване на образованието и изнудване на родителите, особено в частта си за ежегодно изменение на учебно-изпитните програми и формата на матурите.
• не може да се планират матури без ясно дефиниран общообразователен минимум по класове и за степен/етап на обучението.
• матура по ЗИП е в нарушение на правата на децата; няма единни учебни програми, както и определен минимум за очакваната подготовка. Ако ЗИП се съобразява с изискванията на ВУЗ, средното образование окончателно губи автономията си и устоите си.
• премахването на ДОИ за УС и за системата за оценяване като регулиращи фактори лишава от смисъл цялата идеология на матурите, а и на образованието като цяло.
• наложително е да се предвидят мерки за премахване на вилнеещата сега колективна безотговорност и да се търси персонална отговорност от длъжностни лица, които са си позволили своеволия. Ако учебни програми и планове, ДОИ и др. се подготвят от едни и същи лица и се предлагат (налагат) на обществеността от името на МОН, естествено е обществото да търси отговорност от МОН като цяло; така се стимулира безнаказаността на извършени нарушения и дори престъпления.

И не на последно място-липсва връзка между получената оценка от матурата и работата на учителя! Оценката е вечна и не подлежи на промяна /ако ученикът желае повишение/, а учителят не носи никаква отговорност, защото няма атестации на неговия труд, дори заплатата му се определя от годините престой в училище, а не от реализацията на неговите ученици.
И е крайно време да се разберат ВУЗ и МОН кой какви критерии и изисквания има спрямо знанията на учениците за продължаване на образованието! В настоящия момент всеки ВУЗ си има собствени оценявания, а и МОН търси своята "индивидуалност", за да се задвижи бизнеса с "подготовка за матури"!!!
OnE61811301
27 Сеп 2005 00:19
Мнения: 793
От: Martinique
Тва е гавра с младите хора! Ако евентуално някой ден се въвеждат матури, то трябва да са за випуск, който ТЕПЪРВА започва средното си образование, а не за хора, които им остават още няколко месеца до кандидатстудентската кампания!
Добави мнение   Мнения:2 1