Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Евронедоносче във висшето образование
Добави мнение   Мнения:13 1
Без образование
10 Окт 2005 23:35
Мнения: 207
От: Bulgaria
И какво ще се случи с този калпав закон?
Кандидат -студенти от ЕС дават рушвети, за да бъдат включени в курсовете за подготовка за прием във ВУЗ-писане на интерпретативно съчинение по творби на българските класици от типа "Какво е искал да каже автора", теми по история и география на България...И като не са "научени" да зубрят теми с клишета...какво остава? Да си платят на когото трябва колкото трябва и после цял живот да страдат за пропиляното време....Тези млади хора, които ще дойдат от ЕС да учат в България ще научат само едно нещо-как се правят кинти от псевдообразование!!!
гошо
11 Окт 2005 00:19
Мнения: 4,631
От: Bulgaria
В момента държавата, финансирайки под формата на държавна поръчка обучението на един студент, де факто го задължава да получи образованието си на конкретно място, именно заради описаните в статията квоти.

Например, ако студент със невисок бал иска да учи медицина, той няма да се класира в престижния софийски факултет, и въпреки, че същият факултет има капацитет за повече студенти, той ще трябва да отиде в някой от провинциалните медицински факултети.

С недобре разпределените квоти държавата дефакто стимулира роенето и източването на образователния бюджет.

Какво би трябвало да се направи:

- всеки ВУЗ да обявява какъв е капацитетът му;
- има единен изпит за всяка специалност, която има държавна поръчка;
- спечелилите държавна поръчка (т.е. неплатено) избират в кой ВУЗ да се запишат до запълване на капацитета му (а не до запълване на отпуснатата от държавата квота за държавна поръчка, както е в момента)

По този начин на студентите се дава едно основно право -- правото на избор, от което в момента са лишени. Съгласете се, че студентите са най-заинтересовани да изберат най-добрия университет, съответно имат най-добра представа кой ВУЗ какво качество на образованието дава, и съответно техните предпочитания при избор на ВУЗ са най-точната индикация дали е добър или не. Не на последно място, те са потърпевшите от това в кой точно ВУЗ ще учат.

Редактирано от - гошо на 11/10/2005 г/ 00:24:45

bubba
11 Окт 2005 06:35
Мнения: 161
От: Antarctica
А защо нищо не споменават за повишаването на пенсионната възраст на "ре"хабилитираните преподаватели?Те са пенсионери по рождение и 90 % от тях не стават и за провинциални даскали.
Мимата
11 Окт 2005 08:14
Мнения: 9
От: Bulgaria
У нас все още съществува някакво преклонение пред образованието, докато в големите държави учат само свръхнадарените. Това е неоправдано от гледна точка на приходите: шофьор на мафиотски бос печели много-многократно повече от който и да е учител на държавна работа (и не по-малко от броящите се на пръсти учители от частния сектор). На това се дължат и нереално организираните приемни изпити. А насила отвежданите на изпит деца пишат глупости, тъй като са в стрес: напр. вместо Вапцаровото "земя на Гоце и на Даме" (История) "земя на Дора и на Габе"!
След като икономическите лостове порегулират влизането във ВУЗовете, няма да има пречка матурата да бъде синоним на днешния приемен изпит. А в случаите, когато записалите се са прекалено много, трябва да се назначат допълнителни преподаватели само за първия семестър, така че той (чрез множество тестове и контролни) да стане елиминаторен.
Софиянеца
11 Окт 2005 08:49
Мнения: 336
От: Bulgaria
Въобще не трябва да има ограничение на възраст за пенсиониране. Вижте как в САЩ има и 80-годишни професори във водещите университети.
Братя Стругацки
11 Окт 2005 09:04
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Пропускаш да кажеш, че голяма част от тези 80-годишни професори са Нобелови лауреати. Няма университет по света, който зорлем да пенсионира учен с тази титла. М/у другото една от точките, по които са акредитира университетите в САЩ и Европа са броят на нобеловите лауреати, четящи лекции в тях. И защо трябва да правим сравнения?!
grushenka
11 Окт 2005 10:11
Мнения: 280
От: Bulgaria
Много е глупаво да се твърди, че в Университета се влиза със съчинение тип „Какво е искал да каже ....”, нито пък с наизустени теми, обаче е нужно да бъдат научени определен обем факти, които биват интерпретирани и конструирани в тема с абсолютната възможност за изява и изразяване на собствено мнение по един по-сложен начин. Защо да бъде осъдително излагането на напримар фактите около Априлското въстание – защото е нужно да бъдат научени ли? Или при темите по литература – как да бъде арументирано т.н. „собствено мнение”, когато повечето кандидати са чели в по-добрия случай само задължителното и посоченото изрично в конспекта произведение на даден автор, а не познават нито творчеството му, нито епохата, в която твори и т.н. Тестът е действително може би по-добро решение, защото просто е по-лесно, но едва ли и тогава „ученето наизуст” отпада.
и аз, и аз
11 Окт 2005 10:22
Мнения: 126
От: Bulgaria
Таня Петрова както винаги е на ниво, един от малкото неповърхностни журналисти, които си гледат работата сериозно.
papagal
11 Окт 2005 10:56
Мнения: 980
От: Bulgaria
grushenka:Кога за последен път си имала вземане даване с кандидат студенти?Карат ги да зубрят като ненормални учебници и тестове наизуст.А си мръднал с една запетайка, режат ти от оценката
OLDMAD
11 Окт 2005 11:04
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Задължителен TOEFL и SAT за чуждестранните студенти!
Щом идват у BG-то, баре да научат български...
grushenka
11 Окт 2005 11:45
Мнения: 280
От: Bulgaria
Papagal: не съм много съгласна, не мога да повярвам, че някой университетски преподавател оценява по този начин. Тема написана от неграмотен кандидат-студент, според мен дори и научена наизуст си личи и едва ли ще бъде оценена особено високо. A моя досег с кандидат-студентска кампания - преди години, но далеч не толкова отдавна.
Старшината
11 Окт 2005 13:32
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... ама па да се чуди човек - кому са нужни миячи на чинии, разносвачи на пици, метачи и проч. с университетски дипломи
kite
11 Окт 2005 13:46
Мнения: 152
От: Bulgaria
Да не мислите, че студенти от страните членки ще тръгнат на бегом да се записват в български университети, след промяната в закона? За учебната 2003/2004 в България са учили (за бакалавър и магистър) 7608 души, от които едва 1819 от страни членки на ЕС. Ако от тях се извадят и гърци (1203) и кипърци (540), остават минимален брой учащи. Статията е много добра и аргументирана.
Добави мнение   Мнения:13 1