Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отново лобистки спорове за старите коли
Добави мнение   Мнения:9 1
belchev
25 Окт 2005 22:20
Мнения: 684
От: Bulgaria
Част от депутатите вече загубиха срам. Миналата година буквално пред телевизионните камери в кулоара разпредеяха подкупите от вносителите, за да прокарат отпадането на ДДС-то за жизненоважния за бедните хора продукт, наречен НОВ ЗАПАДЕН АВТОМОБИЛ. След като МВФ ги отсвири, а те вече бяха похарчили подкупите и нямаше как да ги върнат, гледат тази година да се реваншират с нови лобистки услуги. Алтернативата е, ако не върнат парите или поне не компенсират с услуга, да прочетем за тях как са ги открили простреляни пред дома. Затова тези напъни на живот и смърт. А иначе такива ограничения за възрастта на превозното средство няма в нито една европейска държава. Повтарям:такива ограничения за възрастта на превозното средство няма в нито една европейска държава. Не съм видял на камионите на Волво или МАН да пише "срок на годност - 8 години от датата на производство". Това е някакво безумие на местно ниво, всъщност продиктувано от здрави пачки за няколко депутата.
Ку-Ку
25 Окт 2005 22:45
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
После се чудят откъде идва търговския дефицит ..
anacephal
26 Окт 2005 01:28
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
"Част от депутатите вече загубиха срам"
Белчев, възхищавам се от оптимизма ти
emoto
26 Окт 2005 09:52
Мнения: 1,585
От: Bulgaria
Абе явно всеки си лобира за нещо.
Един казва че за рейсовете нямало евростандарти. Не го питайти от къде печели. Просто попитайте в сдружението на международните автомобилни превозвачи и пътищата, да ви открехнат колко много са изискванията и към возилата и към персонала. А "рейсовете" карат със същите двигатели дето по екологичност са стигнали да EURO 4 (такива у нас още не съм срещал)
Но защо държавата не се опита да свърши своята работа. Как да се накарат всички видове превозвачи да си модернизират парка с нови съвремини и ефективни автомобили като няма пътища. Какво като си купя последен модел Мерцедес дето товари по 27 т, кара с 90 км/ч и харчи по 32 л на 100 км и го оставя да пъпли слид някоя Мадарка с 30 км/ч возеща 20 т при разход от 40 л на 100 км. какво като имам модерен и ефективен автомобил като няма къде да го използвам.
+-
26 Окт 2005 11:19
Мнения: 1,270
От: Bulgaria
belchev,
Нужно е да има стандарти, не години - съгласен съв, но това не може да стане с този тип `технически` прегледи, нали така?
XYZxyz
26 Окт 2005 11:44
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda

Автомобилите не се делят на стари и нови, а на отговарящи на съответните технически, екологични и евентуално някакви специфични норми и на неотговарящи на нормативите. Възрастта на колата не е от тях.
Ние сме бедна държава с много лоши пътища и да се иска все по-нови автомобили, е като на "гол тумбак, чифте пищови".
saw
26 Окт 2005 13:22
Мнения: 839
От: Bulgaria
Практиката в Евросъюза е, че с всяка година на експлоатация се вдига данъка на дадена кола, и в един хубав момент е по-изгодно, човек да си закупи нов автомобил, отколкото да продължава да плаща данъка на стария. Никъде няма закон дето да гласи, ч е да речем от 15 март е незаконно да си караш колата. Това е някакво безумие.
9101
26 Окт 2005 13:55
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Иванов настоя да се гласува и горна граница от 12 години за движението на таксита, камиони и автобуси.

Безумие е много меко казано. Това просто не може да стане. Защото означава пълна (с малки изключения) подмяна на автомобилния парк в страната.
С българските доходи и българските цени на билетите нов европейски автобус няма да се изплати и за 30 години. Което означава, че ще се возим на автобуси втора употреба докато доходите на хората не станат достатъчно високи.
И понеже транспорт все пак трябва да има - наи-важното е да са технически изправни и безопасни. Ако управляващите водят правилна икономическа политика - новите автомобили ще дойдат и без да има закон.
Пикачу
26 Окт 2005 21:57
Мнения: 8,152
От: South Africa
Когато в една държава корупцията е на всички нива, много трудно е да въведеш някакъв ред! Добре би било сервизите имащи лиценз да правят технически прегледи да са строги и безкомпромисни, но на практика все още повечето от тях удостоверяват техническата годност срещу нищожен бакшиш. И няма сила, в случая това е ДАИ, която да ги санкционира като им отнеме лиценза. Лично аз съм е блъскал с този въпрос! Всъщност ДАИ си взема пая по веригата, така както делят и с фирмите обучаващи шофьори. Още е актуален парадокса "Не съм виждал циганин в учебна кола, а всичките имат книжки!?"
Добави мнение   Мнения:9 1