Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Столична община се сети да ореже заплатите в \"\"Софийска вода\"\"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
mneoz
28 Окт 2005 00:26
Мнения: 3
От: Bulgaria
Може вместо гигански заплати да вземат гигански премий или нещо подобно, все едно как ще му бъде името.
sim_e_on
28 Окт 2005 01:09
Мнения: 167
От: Canada
Разбира се, че не е вярно! ПОВЕЧЕ ВЗИМАТ мизерниците!!!
sladka
28 Окт 2005 01:25
Мнения: 536
От: Bulgaria
Е, ако тях ги питаме ще кажат, че заплатите са им малко и за нищо не им стигат
Drug
28 Окт 2005 02:15
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
БГ-то е пълен ташак откъдето и да го погледнеш. Кои подписва договори с клауза за неустоика, ако фирмата е във фалит и суперменаджерите в течение на три години я държат дори в по-оклаяно състояние, отколкото са я намерили бе, серсеми? Напротив ако фирмата не носи приходи, почват да съкращават подред. И то не само във фирмите, но и в държавната администрация. Нашите и клауза за неустоика вклучили, а претенции за неустоика към тези които не са си изпълнили задълженията? Не, ъ-ъ... Знаете ли колко ще го държат такъв менаджер на работа в страната, от която е кацнал в Бугарска? И давате ли си сметка, че никога не би си намерил менаджерска позиция там отново. Ами вижте кои ги е довел и кои си пълни гушата!
KONTRAST
28 Окт 2005 06:24
Мнения: 727
От: Bulgaria
Drug[/red]

Редактирано от - bot на 28/10/2005 г/ 11:26:35

Простак
28 Окт 2005 08:12
Мнения: 878
От: Bulgaria
Неустойките се плащат ако си виновна страна при развалянето на договор. Да се развали договора със Софийска вода едва ли е толкова трудно при положение, че те не спазват и половината от поетите ангажименти. Ама... търсят се оправдания...
Top Gun
28 Окт 2005 09:25
Мнения: 5,874
От: Bulgaria
Този същият Общински съвет до сега е получил най-малко пет критични материала по изпълнението на Концесията и ...НИЩО. - Комисии, комисийки, експерти -Дрън, Дрън...Един измислен професор - Тасев се кълнеше, че за концесията в София ще настъпят тежки дни. И всичко отмина като лански сняг.
Нима когато тези "народни избраници" са утвърждавали цената на водата в София не са се интересували от заплатите, които са и едно от основните пера в себестойността? До кога с тези приказки от селски вечеринки? Вече никой не вярва, НЕ ВЯРВА!!!!!!
niki_sap
28 Окт 2005 09:50
Мнения: 148
От: Bulgaria
Аз не разбирам какъв е проблема със заплатите. Много правилно от фирмата са отговорили, че заплатите са в съответствие с нормалните норми за такава длъжност. Точно така е - даже ми се виждат ниски 800 000 лежа са едва 400 000 евро. Без да съм запознат с фирмата ако печалбата и на година е 20-50 милиона съвсем нормално е главния изпълнителен директор да вземе поне 1 милион. И естествено, че ако фирмата иска да наеме най-добрия ще му плаща такава заплата. От друга страна очевидно е, че той си изпълнява задълженията перфектно - фирмата печели, не прави почти никакви инвестиции и пак печели - значи шефа се справя много добре - с минимум средства постига максимум печалби. Така че шефовете получават даже недостатъчно пари. Това, че аз и повечето хора не получават такива не означава, че те не могат или не бива да взимат по 1 мил. заплата.
Въпроса тук е в друго и не бива да се извъртат нечата популистки и да ни се замазеват очите- ние ще прекратим договора и ще им платим даже неустоиките, но ще спестим тия пари от заплати. Не така. Вие ще прекратите договора защото фирмата не си изплнява задълженията по договора. Или ако си ги изпълнява ще прекратите и ще потърсите отговорност от тези, които са подписали договора така, че им дава възможност нищо да не вършат и да не са виновни. Това е страха сега, че ще се наложи някои да поеме отговорност и по-добре да им кажем на хората, че заплатите са висои и ние затова искаме да развалим договора, ама неустойки - споко бе те само от тиа заплати ше ги покрием неустойките.
XYZxyz
28 Окт 2005 10:01
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Пак ни отклоняват вниманието от главното - а то е начина на сключване на договора, как се изпълняват клазите в него и т.н. А какви заплати вземат шефовете там си е частна работа на частната фирма. Защо никой не повдига същия въпрос за множеството чужди шефове в продадените банки и предприятия?
Между другото сумите ми се виждат нормални, ненормални са нашите заплати.
dedo Vilju
28 Окт 2005 10:27
Мнения: 51
От: Bulgaria
Какво нормално има бе XYZxyz? Ти ни правиш ли разлика между взето за обслужване на концесия национално богатство, което имат право да го ползват еднакво всички граждани и частна фирма, която ПРОИЗВЕЖДА? При втория случай те имат право на неограничени вътрешни доходи-тяхна работа.
При първия случай, те са ОГРАНИЧЕНИ от "концесионния договор".
Въпросът е (с понижена стойност) е КОЙ е правил този концесионен договор с тях и за чия сметка? Бедата, на такива “специалисти” и многознайковци като теб е, че нищо не разбират от бизнес и мениджмънт на бизнеса! И такива опропастиха икономиката на страната ни!


Редактирано от - dedo Vilju на 28/10/2005 г/ 10:30:03

shake
28 Окт 2005 10:56
Мнения: 5,773
От: 0
заплатите са в рамките на нормалните ставки за такива мениджърски постове.

Не знам какво значи нормална заплата за мениджър. Обикновено големите пари се получават от дивиденти, премии и други, при доказана печалба. А не ми харесва печалбата, която взимат от софиянци.
XYZxyz
28 Окт 2005 10:57
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
По-кротко дедо,
омръзна ми да гледам, че ни набутаха всички да сме на принципа:
Не е важно аз да съм добре, важното в Вуте да е зле.
С други думи казано, гледаме си един на друг в полупразните панички и си завиждаме. А ако на някой паничката му е по-пълна направо ще го изядем с парцалите.
По-какъв начин се определят заплатите в частните фирми, независимо дали работят по концесионен договор или не? Ако искаш да ограничиш Софийска вода, то прокарай закон, който примерно да регламетира, че фирмата концесионер на Софийска вода трябва да има примерно следния щат и следните заплати. Закон, който веднага ще бъде спрян от Конституционни ясъд, защото очевдно противоречи на Конституцията. Може тогава друг закон да прокараш - създаваш номенклатура на длъжностите И съответната заплата към всяка длъжност, важащи за всички в България. Нещо почти познато, нали?
XYZxyz
28 Окт 2005 11:12
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Клаузите в концесионния договор не трябва в никакъв случай да ограничават заплатите на работещите. Прост пример - вода по 1 лева за 1 кубик при средна заплата от 2000 лева и вода по 2 лева за 1 кубик при средна заплата от 200 лева. Кое ни е по-изгодно?
По-просто казано - не можеш да търсиш ефективност и качество на работата без да плащаш за това. А ефективността трябва да е заложена в договора, а ако не е, не трябва да си отвличаме вниманието от загубените милиони заради някой и фруг лев за заплати.
Другото, което се пропуска е, че у нас нормалните доходи се считат за свръх високи. За пример - през 1987 година много хора получаваха по 500, 700, а и нагоре заплати, примерно миньорите. Тогавашния един лев по покупателна способност се равнява на 5-6 лева сега. Е, ако един човек тогава е взимал примерно 400 лева чисто, то сега тези 400 са някъде към 2000-2400 лева чисто след удръжките, т.е. около 3000-3500 лева преди удръжките. Е, много ли са или не?
Медолина
28 Окт 2005 11:17
Мнения: 1
От: Bulgaria
Вярно ли е, че общинският съветник Николай Желев е служител в "Софийска вода"АД? Ако е истина, не става ли въпрос за конфликт на интереси, когато служителят ще определя заплатата на работодателя си???
Кракатау
28 Окт 2005 11:28
Мнения: 4,538
От: Indonesia
Пак се издадоха некои другари къде бачкат...
Считам заплатите в Софийска вода за заслужени, тъй като чуждестранните специалисти, дошли да ни оправят от чист интернационализъм , знаят английски. Ако вместо тях на тези постове все още се намираха хора , незнаещи английски и с по 1000 лева заплата, тоест немотивирани, отдавна щяхме да имаме режим на водата и да ходим да я вадим с кофи и прочие бидони от Перловската река , Суходолската река , респ Искъра за който е по-близо
niki_sap
28 Окт 2005 11:47
Мнения: 148
От: Bulgaria
Ма не разбирам защо се сравнявате с CEO на голяма фирма с милиони печалба. Шефа на Ксерокс например взема заплата от 10-12 милона долара, абсолютно съм убеден, че шефа на Ксерокс за източна Европа, които може да бъде настанен и в България например би трябвало да взема поне 1-2 милиона долара. И ако Ксерокс вземат на концесия правенето на вятър в Перник то шефа им може да взима и 5 милиона лева ако печели по 20-30 милинона от професионално и печелившо разместване на въздушните пластове.
Фирма концесионер не означава фирма собственост на общината. Ако обшината има представители в управляващото тяло то това е по силата на някакъв договор. Ако тези представители на общината не могат да се преборят да се спазват клаузите на договора за реинвестиране и т.н. то това е проблем на договора и проблем на тези които са го подписали. А колко взима шефа на Ксерокс си е проблем на компанията а не на общинските съветници на Перник.
shake
28 Окт 2005 12:27
Мнения: 5,773
От: 0
XYZ, знаеш, че не си прав. Ако има три фирми в София, които да ми предлагат вода, аз ще си избера най-добрата. Тя да си печели на воля и да раздава каквито си иска заплати. Питал ли съм какви са заплатите в Мтел?
Но когато аз не мога без вода, и има само един монополист, предпочитам той да е държавен. Все някакъв контрол може да има.
Dedovec
28 Окт 2005 12:49
Мнения: 3,803
От: Bulgaria
Разбира се, щом една фирма печели и може да си го позволи, да си плаща заплати каквито си иска. Обаче... Как се формират печалбите на естествен монополист като Софийска Вода? Напоследък много хора се усетиха че от Енергото и Софийска Вода им прилагат разни трикове за раздуване на сметките.
Например, инкасаторите са инструктират да занижават сметките за някой месец. Хорицата първо се радват, че са минали метър, но после се усещат че всъщност ще платят "недоглеждането" на инкасатора на два пъти. Веднъж като го платят "редовно" на следващия месец, и още веднъж като го платят като "загуба" на фирмата-монополист. Така се формират печалби без никакви инвестиции, и с тия печалби се плащат заплати 200 пъти по-големи от средната заплата в страната.
Ина Тодорова
28 Окт 2005 12:53
Мнения: 3,086
От: Finland
dedo Vilju, Е много прав-едно, че печалбата на една частна фирма в обслужването й се движи в ограничените рамки на плащаните й пари за обслужването, друго е тя да се формира от произвеждане самостоятелно изделие, като заплатите във фирмата се определя от себестойността на произведения продукт. Още по- грешно е да се правят такива концесионни модели, които да прехвърлят държавен в частен монопол, в ущърб на цялото население и неговоти доходи. Това го няма въобще като явление никъде в западноевропейските страни, със старо и демократично развито мислене, да се "управлява в интерес на целокупното общество". Има го единствено в главата на нещастните български държавници, за които управление" в името на обществото"- НЯМА и е недосегаемо за тяхното мислене на "демокЯти". XYZxyzне се прави на велик капиталист-ти от капитализъм нищо не разбираш!
Със ”Софийски води “договорът е направен така, че НЕ ограничава приходите от обслужващата дейност, а напротив-дава пълна свобода на обслужващото дружество да черпи неограничени средства, за сметка на всички граждани и ограничаване ползването им на природното богатство и увеличаване на цената на водата.
Същият случай като “Софийски води”е концесионирането на плажните ивици, определени като изключителна държавна собственост и природно богатство-уникат. Некадърно измисления от правителството на Костоф закон за концесии на природни богатства –плажовете, ги направи почти частна собственост на ВИС групировки, за еднократни нищожни суми и огромни срокове от 20-30 години. Например поморийския плаж в стария град я държи ВИС2 групировка (на Илиев и Маймунка), взета за 20 години с еднократна сума от 60 000 лева. Концесионерът не е ограничен в средствата, които получава от нейното обслужване и не е контролиран от ничий орган. Той е “завзел “ и половината крайбрежен булевард, като дава всяка лято една площадка под наем за 4 000 лева. От наеми на площадки, чадъри, всеки метър от плажа и прочее, той печели милиони всяко лято.В същото време над него и договорът му за изпълнение , не се оказва никакъв контрол нито то Министерството, нито от общината(тя е само превърната в пряк изпълнител, но не и с правото на контролни функции). На крайбрежния булевард и плажа са изградени стотици временни постройки, които не се подчиняват на никакъв архитектурен план, нито ХЕИ норми- грозотията им и бълването на мръсотии е посевместно. Дюните и специалната растителност(тимарис) по ската, която спира свличането на брега, се изсичат поголовно . Мръсния плаж и грозното крайбрежно пространство отблъскват добрия турист, курорта в града е спаднал на ниво 5 левов за само за българи, албанци и македонци. Населението, чийто единствен останал поминъке туризма, го губи безвъзвратно.Поморие от световно известен калнолебечен и уникален курорт, се е превърнал в най-посредствен такъв.
Това се върши поради трайното свързване на държавната власт с организираната престъпност, така и в некадърността на управляващите и липсата в тях на демократично съзнание за “управление в интерес на обществото”!


Редактирано от - Ина Тодорова на 28/10/2005 г/ 13:08:21

KaizerSoze
28 Окт 2005 13:17
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Оня от края на азбуката е абсолютно прав....
Нема значение кви пари зимат, нека и милион да му е заплата, стига да има добро обслужване и обикновените граждани да нямат проблеми.
Второ, аз нещо не съм забелязал да имам проблеми с цената на водата или с обслужването от страна на дружеството....
Та за какво е целият шум, като можете и вие взимайте такав заплата!!!
Ина Тодорова
28 Окт 2005 13:29
Мнения: 3,086
От: Finland
Кайзере, що не прочетеш малко книжки да ти стане ясно, колко пъти се е увеличила цената на водата на кубик, за колко време, какво е направено за подобравяне на другите параметри- водоснабдяването и модернизиране на изкапалата водоснабдителна мрежа в България(най-старата и неподдържана в Европа) и за чий ушърб става това и после се прави на голям капиталист. Алчността, невежeството и лаичеството ви проваля вас!


Редактирано от - Ина Тодорова на 28/10/2005 г/ 13:33:51

Добави мнение   Мнения:30 Страница 1 от 2 1 2 Следваща