Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Син на Кадафи вини Либия за СПИН-а в Бенгази
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
редник
29 Окт 2005 00:14
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Да се надяваме, че това е търсене на заобиколен начин за излизане от тази трудна и за Либия ситуация и скоро медиците ни могат да бъдат освободени...

Редактирано от - редник на 29/10/2005 г/ 00:15:03

Кракра
29 Окт 2005 00:25
Мнения: 1,762
От: United States
Зую можеш ли да четеш?
Drug
29 Окт 2005 00:51
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Зуика, каква стана тая, бре маика - сал ти, Костов и Кадафи не вервате в невинността на сестрите!? То верно, че мнението не сина на Кадафи не е доказателство ама все пак би трябвало да наведе на някакви изводи. Или викаш - яз дорде не ми дадат обвинителнйо акта пад аго видим не вервам и тва е?
Зую
29 Окт 2005 02:45
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Точните думи на сина на Кадафи.
" Аз съм наблюдател по това дело, в което основната вина са безхаберието и пропуските. Властите не са имали представа за състоянието на болницата, когато се е случило бедствието."
За двамата отворковци по-горе- правите ли разлика между думите на сина на Кадафи от цитата и написаното от лъжливата редакция на в. Сега?
Когато ви говоря, че ви манипулират, аз съм се изказвал много меко. Те просто лъжат.
Думите от цитата много точно съвпадат с представената в предишните броеве от мен теза. А тезата ми е, че сестрите, заедно с останалия персонал от отделението при всички случаи са извършили престъпление, наречено в българския НК като "престъпна небрежност" и за това трябва да бъдат осъдени от всеки един съд, и да им се отнеме правото да практикуват тази професия. Самите сестри това и очакват от съда. Да ги осъди за небрежност в работата, а не за подриване устоите на държавата.
СветлоПиво
29 Окт 2005 02:54
Мнения: 8,839
От: Canada
Зую недей така. И на теб да ти дадат клавиатура с неработещи клавиши и ти няма да можеш да пишеш.. Условията на една болница са валидни за всички лекари и сестри. А сестрите не взимат решения за лечение. Някой им нарежда какво да правят. И това е доктора. Ако имаш достъп само до калпави консумативи, какво можеш да направиш......
Зую
29 Окт 2005 02:57
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Drug,
поне половината от този форум се съгласиха с моята теза. А ти направо ставаш смешен. Най-напред се писа специалист в медицината. После изказа предположение, че СПИН-ът в либийската болница може да е мутирал и да е започнал да се пренася и по друг път, освен по кръвен път. Предполагам, чрез кихане, или чрез вдишване на изпуснати от околните газове. След това ти гламаво предположение, ти ме навря в кучешки гъз за това, че съм си позволил да пусна катетъра в автоклава. И въпреки, че си признах, че съм го пуснал по погрешка, ти се заинати и повече не ми позволи да го извадя. Не знам дали ще реагираш по същия начин, ако някой се изпусне и ти заяви, че ще го тури на жена ти.
Зую
29 Окт 2005 03:06
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Светло пиво,
всички са виновни. Има един принцип в правото. Че никой няма право да ти нарежда да извършваш престъпление. И че ако ти извършиш престъпление по чуждо нареждане, това не те оневинява. Отнасяш го на общо основание.
А специално за медицинските работници е измислена Хипократовата клетва. При тях не само ги съдят, ами и им отнемат правото да практикуват.
След като си медицинско лице, ти не можеш да се съгласяваш да работиш при такива условия. Грабваш си шапката и отиваш другаде. Виж ти как защитаваш един морал, при който най-важни са парите, а не човешкото здраве и живот. Точно така са разсъждавали и сестрите. Еби им майката на мангалите. Да грабнем парите и да бягаме.
Ако това се случи с твоето дете, друга песен ще пееш. Да го пази Господ и да не чуе дяволът.
Drug
29 Окт 2005 03:08
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Зуика, само немои да лажеш - пръво спецялист не съм се писАл и го има документирано, второ това, което писах бе че нищо не се знае за либииския щам, останалото са твои интерпретации а ла катетъра дето не си си го извадил ама откъде е друг въпрос, трето - а викам да оставим жените на спокоиствие поне по простата причина, че моите шансове да съм опъвал жена ти (бидеики с нея колеga маи по едно и също време са бая по-големи отколкото твоите спрямо моята). Па накрая си сложи ръка на сърце и кажи: "Виновен съм, щото съм едно просто пуиче, което си пъха гагата където не му е мястото!"

Съжалявам, но уикенда ми започна преди пет минути. Аи со здравие!
Bay Hasan
29 Окт 2005 07:34
Мнения: 8,555
От: United States
Уважаеми Drug, туй, че си имал по-големи шансове съвсем не значи, че наистина си опъвал.Както и, че по-малките шансове съвсем не значат, че Зую не е опъвал твойта.Та, по-леко с опъването, приятелю.
А за сестричките-туй де не се купува с пари, се купува с МНОГО пари.
Жив и здрав.
Calina Malina
29 Окт 2005 08:20
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Хайде, когато обвиняваме сънародничките си, да имаме предвид основни принципи в правото. Престъплението е: 1) правонарушение, т.е. налице е фактическо нанасяне на вреда (чрез действие или бездействие) и нарушаване на действаща норма; 2) вина, т.е. наличие на умисъл (желание и знание за резултата от деянието) и персонализиране на отговорността. Вярно е, че вина се носи при небрежност или непредпазливост. Само, че трябва да се докаже небрежност - че нашите сестри са знаели възможните последствия от конкретните си действия в тази болница, но не са осъзнавали опасността от тях. Вина няма при транслиране на чужда вина и злощастна случайност. Този, който смята, че те са престъпници, явно смята, че чужди граждани - и то от нисшия медицински персонал - са били предварително наясно, че в тази болница е имало заразени от СПИН, че причината е в многократната употреба на медицин. консумативи, и въпреки това са продължили лекомислено да работят по този начин. Не са отказали да изпълняват нарежданията на ръководството на болницата и лекарския персонал. (А може би е трябвало да критикуват, да се разбунтуват, да пишат на либийския лидер или на международните организации - имат ли те такива права там???) Такова нещо и либийският съд е наясно, че не може да докаже. Поради което и обвинението му е в умишлено заразяване и престъпление, насочено срещу държавата. (И доколкото знам и сега е същото)
Целият свят разбра, че това дело не е съдебно и съдът е марионетка в ръцете на диктатор, опитващ се да лавира между Запада и Изтока, между вътрешната си фундаменталистка опозиция и желанието да се отвори към Европа. Какво друго е този театър - дъщеря му оглавява засегнатите родители, синът му - защитава българките. Така, че хайде стига сме се срамували от себе, А!!! Щото развихме комплекси, сякаш сме започнали Втората световна война... [/b]
Cruella de Vil
29 Окт 2005 10:46
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Тезата за умишлено заразяване е напълно несъстоятелна. Но Бизанти пледира за небрежност и даже една от сестрите каза, че са очаквали да ги осъдят по такова обвинение. Въпреки твърденията на българския печат, че сестрите са напълно невинни, тезата за пълната невинност е изоставена. Това няма как да не е съгласувано с подсъдимите и с българската страна. Следователно е преценено, че тезата за пълна невинност няма как да издържи пред съда. В такъв случай Зуйо е прав.
Но..., проблемът е в това, че ако се докаже небрежност подсъдимите ще бъдат много повече и трябва да се започне с ръководството на болницата. Тогава и отговорността на сестрите ще бъде по-малка, главната отговорност ще носи ръководството. Точно това либийската страна иска да избегне по напълно понятни причини. Затова и либийският съд е пристрастен - защото не са подведени под отговорност главните виновни лица.
lisana
29 Окт 2005 13:04
Мнения: 652
От: Bulgaria
Май почнахте да загрявате, че ръководството на болницата носи най-голямата отговорност за случаи на масово заразяване като този в Либия. А на тези от вас, които викат ама защо сестрите не били писали протестни писма до Кадафи и до разни международни институции, още трябва да им се обяснява, че писането на писма не е толкова лесна работа, когато си от редовия персонал и онези над теб в никакъв случай не дават и да се спомене, че нещо не е наред в повереното им лечебно заведение. Намерете книгата "Хроника на едно предизвестено напускане" - има я в нета - прегледайте я и тогава се изказвайте по въпроса.


Calina Malina
29 Окт 2005 14:01
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Бре, Лисанке
Ти как четеш - всяко изречение само за себе си ли, извън всякакъв контекст?! Ми губи ти се смисъла тогава или ти си караш в твойта матрица. А на кого, кога и какъв акъл му е дошъл - ами много фриволни оценки даваш. Аз например не съм се изказвала по тоя въпрос преди... Или телепатично следиш мисловното развите на форумците....
foot
29 Окт 2005 21:51
Мнения: 375
От: Bulgaria
sim_e_on
30 Окт 2005 00:25
Мнения: 167
От: Canada
Абе много горещи некои форумци начи! Брей, машалла! Що се отнася до горките сестри и доктора в Либия, те най-добре си знаят. В цялата игра за ебане е единствено некадърния ни чиновнически апарат, който е проспал МОМЕНТА за освобождаване на горките хора, а именно до 48 часа след ареста (в който са били арестувани над 20 души, а са останали само нашите + Ашраф). Относно самата зараза, сестрите са n-тото звено по веригата. Ако има някой за съдене, трябва да се почне от шефа на болницата и надолу е-хее... та чак до въпросното отделение. Ясно е, че там ПРОСТО ТАКА СЕ РАБОТИ И ТОВА ЕДВА ЛИ СКОРО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ. Вервайте ми, бил съм там!
Зую
30 Окт 2005 01:26
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Престъпна небрежност е налице във всички случаи, щом толкова хора са заразени със смъртоносна болест. Вината е в особено големи размери, това също. Друг е въпросът как ще се разпредели вината- кой е най-виновен и кой по-малко. Правилно е да се говори за престъпна небрежност в отделението на нашите сестри, а не в цялата болница, защото само там има случаи на заразяване със СПИН. Ръководството на болницата ще си измива ръцете с това, че ръководи и другите отделения, но там няма такива случаи. Здравното им министерство ще си измива ръцете с това, че ръководи и други болници, но там също няма такива случаи. И в крайна сметка основната част от вината ще падне в съответното отделение. Медицинските сестри няма как да не носят вина, след като с техни манипулации е разнасяна заразата. Твърденията на Калина-Малина, че сестрите не са знаели какво правят са смешни. Всяко дипломирано медицинско лице знае кога се работи стерилно и кога не. Че това е първото нещо, което се учи. Вина носят сто на сто. Тук някой запознат се обади, че така се работело там, което потвърждава, че медиците знаят много добре риска. Вземаш си шапката и се прибираш, няма нужда да пишеш писма до Кадафи и да водиш борба за подобряване здравеопазването им! Отиваш си на село и копаш! И аз не работя по специалността си, как да им съчувствам?
Друго нещо- какво правят банки с кръв в домовете им? Кой си носи банките с кръв в къщи?
Трето- че техните адвокати пледират за преквалифициране на деянието в престъпна небрежност. Не споменавайте само небрежност, както го споменават българските журналисти. Небрежно може само да си носите шалчето. Те си признават, а българската тълпа и редакцията на вестника продължава да твърдят, че са невинни.
Зую
30 Окт 2005 01:41
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Господа,
имайте мярка. България не може да плаща исканите огромни суми. Сестрите получиха прекалено много от държавата досега. Утре други ще направят белята, в други ден трети. Кадафито иска два милиарда долара. Но и да падне надолу, това са огромни суми. Сестрите не са нашите национални герои. Ако им платим и ги освободим, ние не можем да тръгнем да ги развеждаме по училищата, за да разказват на децата историята на геройството си. Това е общо взето една гомняна история, която не е за разказване.
Това са суми, от които жизнено се нуждаят нашите деца. Нашите старци. Такива суми може да се напънем като народ да платим на всичката си немотия, само ако това са действително едни наши национални герои, наши кумири. Вие не забелязвате ли, че Кадафи никъде не обвинява нашата държава. Обвинява ЦРУ и МАСАД. Нашият президент моли Буш да се застъпи, а либийската реакция е само срещу БУШ и американците. А в нашите вестници постоянно се насажда, че процесът е срещу България.
Calina Malina
30 Окт 2005 07:52
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Когато човек е наясно с простите формално-логически правила на мислене, той знае следното. Твърдението: "АКО е налице заразяване в особено големи размери в една болница, ТО има престъпление", е истинно само в един случай - ако е вярно следствието. Знае и още нещо, че следствието не е детерминирано от една причина, че в живота обикновено много причини водят до един резултат. В случая и формалната , и правната логика изискват да се докаже наличието на престъпление - правонарушение и вина на нашите сестри. И вината трябва да е конкретизирана, персонализирана и безспорно доказана от съда, не от адвокат Бизанти. Освен либийския съд ( за който се доказа, че приема за доказателство самопризнания, получени с насилие и някакви банки, за които не е безспорно доказано, че имат директно отношение към заразата и към самите сестри), аз не съм прочела позиция на юристи - български и чужди, които да твърдят, че има престъпление и вината трябва да се вмени на българките. Това, че нашите са мислели, че ще ги осъдят за небрежност; че Бизанти пледирал престъпление по небрежност; че може би е съгласувано с наши юристи и политици; че ръководството на болницата ще си "измива ръцете" (този израз аз асоциирам само с библейския Пилат ) ... може да е доказателство за много неща, но не и за престъпление на сестрите.
Казусът, разбира се, ще покаже каква подготовка имат нашите юристи - дори да не ги чуе либийският съд, трябва да ги чуят юристите от света и трябва да ги признаят. Политиците дотук се видя, са изпаднали в просешка позиция. Това, което аз не мога да приема, е отношението на онези българи, които при недоказана вина (НИКОЙ СЪД И НИКОЯ ПРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ В СВЕТА НЕ ПРИЕМА РЕШЕНИЕТО НА ЛИБ. СЪД!!!), "съдят" българките. Това е тъжното. Че даже пред лицето на смъртната присъда, вместо елементарна солидарност ... ние мислим ... "колко пари са похарчени за някакви си, които може и да са виновни" Това не е вече нито юридически, нито даже морален проблем. Това е психологически проблем.
Cruella de Vil
30 Окт 2005 10:03
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Калина Малина,
По делото работят освен Бизанти и български юристи. Не може тяхната позиция да не е съгласувана с българската страна, дори и в случая с българската държава.
По въпроса за законността на делото - ако делото се водеше в западна страна подсъдимите щяха да бъдат освободени не на база невинност, а на база опорочаване на процеса. Когато показанията са получени чрез незаконни методи, процесеът се прекратява.
За съжаление това не е западен съд.
SOLID
30 Окт 2005 10:33
Мнения: 154
От: Bulgaria
Мили отворковци,
Я нека всички от вас, които са влизали в либийска болница да вдигнат ръка. Ами случайно да сте подочували как точно се държат нашите доктори и сестри там? За неосведомените - основния съпътстващ бизнес на докторята там е незаконното поставяне на спирали. Забранено е от закона, щото там законът е корана, а той забранява противозачатъчни. Търговията с кръв е другия път да направиш пачка. Ако кръвта, обаче е заразена, кво става?
Doctora
30 Окт 2005 12:15
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Гу'син Зую,
с мазно леке като тебе и Ариел не може да се справи. Приеми го съвсем лично.
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща