Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Покрай Волгин...
Добави мнение   Мнения:16 1
bot
01 Ное 2005 03:28
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Тъй като получих доста запитвания (меко казано) покрай статията на Волгин за какво аджеба еди кой си е получил бан, то за да не си играя да пиша потделно обяснявам накуп.
1. Коментира се дописката, а не личността на автора. Това е Правило.
2. Който обижда личността на автора, когато иска да изрази несъгласие с позицията му, ще получава временен бан. Повтарям. Който обижда автора, когато иска да изрази несъгласие с позицията му, ще получава временен бан. Ако някой не може да разбере това елементарно условие с разум, то ще го проумее посредством условни рефлекси.
3. Който заради временния бан използва заплахи, обиди, псувни и тем подобни емоционални изблици спрямо модератора ще си заслужи постоянен такъв. Ако има доброволци да се борят и да се хвалят с колко IP-та влизат, рулетки и тем подобни глупости - да заповядат. Имам време да проверя индивидуалната теория на абсолютно всеки начинаещ флудър, още повече че ми се заплаща за подобен род експерименти.
4. Несъгласието си с позицията на който и да е автор го изразявайте като позиция, а не като слюноотделяне спрямо роднините му. Имайте предвид, че повечето автори пишат за хартиеното издание и не четат форумните реакции, а определен процент от тези, които ги четат, напуснаха вестник СЕГА поради тези реакции. Получаването на авторски хонорар не е свързано с четенето на неграмотносъставени окания по роднинска линия и това е факт. Има достатъчно вестници без възможност за директен онлайн-коментар и външните автори се ориентират към тях. На всеки от колумнистите би било интересно да прочете мнения за позицията си, дори и да поспори с други гледни точки, но едва ли четенето на цинизми спада към този вид удоволствия. Нека бъдем взаимнотолерантни и въ форума... да има борби на идеи и мнения, но не и да се мота групичка намазани с олио пийнали пехливани.
Ако не съм бил достатъчно ясен, то нищо не пречи да поясня по-подробно. Темата е открита.

Редактирано от - bot на 01/11/2005 г/ 03:34:23

Manrico
01 Ное 2005 09:04
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Хм, рулетка пък какво е - някакъв нов чалъм ли?
bot
01 Ное 2005 09:39
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Имаше един участник, дето много му харесваше този термин. Предполагам, че е имал предвид програмка, която върти проксита ( proxy roulette). Какво общо имат IP-адресите с бан по ник не ми стана ясно, но цитатът за "рулетката" е дословен.
Eleanor Rigby
01 Ное 2005 19:10
Мнения: 1,493
От: Bulgaria
Бот,
днес явно си имал тежък ден :-)
Doctora
01 Ное 2005 22:00
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Без да любопитствам за вида на запитванията, да отперим един индивидуален въпрос: Специално рубриката на г-н Волгин не беше ли Без контрол?
Караконджулос Керестеас
02 Ное 2005 06:18
Мнения: 419
От: Bulgaria
Без да одобрявам личните обиди къмто авторо и към родата му, язека само да питам - а какво е очаквал гусин Волгин с този пасквилец в чест на един от официалните български празници? Да го черпим баничка с боза? . Яз постъпих разумно - дадох си едно късо мнение и толкоз. Некои явно немат моите нерви...



Инак съм изненадан от чувствителната душевност на списувателите, прогонени от диваците във форума на "Сега". Ама, такова... ми кат не са си обули железните гащи, що са тръгнали да онождат мечка в гората?



(Ясно ми е, че те пишат за хартиения вестник, който носи пари. Но форумът също носи дивиденти на вестника. И отразява доста обективно настроенията, които поражда съответната статия всред сите четящи.)
bot
02 Ное 2005 10:07
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Doctora, не съм сигурен, че съм разбрал правилно въпроса. Ако го тълкувам невярно, уточнете, моля.
Какво означава "без контрол"? Щом въпросът е към мен, то аз го възприемам като "без контрол от страна на модератор" . В смисъл, някой ви е казал, че г-н Волгин ще играе ролята на боксовата круша на форума и може да бъде псуван и обиждан на лична основа без да се намесва модератор ли?
Снощи навърших една година откак работя във вестник "Сега", а това означава, че редовно чета и самите статии на вестника, особено рубриките на колумнистите в "Наблюдател". Забелязал съм, че редакцията почти винаги се опитва да дава две различни становища по дадено събитие, във вчерашния брой това бяха господата Бойко Ламбовски и Петър Волгин. Смятам, че това е правилно. Обаче вижте колко мнения има при единия и колко при другия. Без ни най-малко да се опитвам да сравнявам художествената стойност на текстовете отбележете на какво налита средностатистическият форумен участник и каква е основната му идея при обсъждане на текст. За мен е точно тази, която не бива да се оставя "без контрол".
Форумците, които искат да кажат нещо лично на Волгин, да си му пишат на имейла или да му се обадят по телефона. На мен ми се плаща да не допускам простотии спрямо авторите във форума, това е едно от Правилата на форума и пряко мое задължение и аз ще продължа да го изпълнявам, тъй като съм абсолютно убеден, че във форум трябва да се обсъждат и критикуват позиции, а не колко му е дълъг носа на автора или кога се е къпал за последно. А който е лично засегнат и обиден от статията на автора, и смята, че този автор злепоставя вестника, тъй като го обижда като читател, то да пише на редакцията, а не да ока юнашки във форума. Едно време дори са се викали на дуел или просто са си раздавали шамари за профилактика, но за всяко нещо се е носило отговорност. А сега какво? Всеки юноша бледен пъчи мускули, скрит анонимно зад ник. Докато авторите все пак застават с името си зад това, което са написали.


Редактирано от - bot на 02/11/2005 г/ 10:55:47

bot
02 Ное 2005 10:10
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Караконджулос Керестеас, реално съм отговорил и на вас с предишния си постинг.
Manrico
02 Ное 2005 10:26
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
или кога се е къпал за последно.

Разкрихме те, бот - топлофикация ти плаща, за да я пазиш от справедливия форумен гняв към високите цени на топлата вода. Ууууу!

___________________________________
Кой ми изеде подписа? Ще протестирам!!!
Чок觧
02 Ное 2005 11:10
Мнения: 7,337
От: Israel
Това за къпането е по-скоро намек за нравствена чистоплътност!
Дори и скрит зад "ник", автора на постинга е условно анонимен! Той не е анонимен за определен кръг от хора, с които поддържа връзки и в реалният живот.
Така че по-добре "ника" да премисли няколко пъти преди да напише нещо, защото след това дори и да го изтрие или да му го изтрият, спомена за написаното остава, да оставим настрана това, че някой може веднага да го изкопира и постне на място, където нито автора , нито модератора имат достъп!

Редактирано от - Чок觧 на 02/11/2005 г/ 11:11:05

Doctora
02 Ное 2005 12:41
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Ама ти май наистина си изнервен...
Без контрол е предаването, което Волгин води по радиото..
Между другото и там често го псуват.


P.S.Нема те закачам...до възстановяването на доброто ти чувство за хумор.
bot
02 Ное 2005 12:51
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Докторе, извинявай, но и ти почваш като един имел-критикар, само че по-културно, което оценявам :-)
"Не ме интересува някакво радио! Не ме интересуват радио-предаванията на Волгин! С този каскет ..."
Аз отговарям за спазването на правилата на форума на вестник "Сега" . Какво казал Волгин някъде си не ми влиза в работата. Обаждайте му се там, псувайте си го, то и той говорил някакви подобни неща в ефира, ако съдя по имейла от разгневения мейловик. Ако това радио има форум какъв е проблемът? Защо трябва да си пати форумът на вестник "Сега"?
Doctora
02 Ное 2005 13:14
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Мир.
Спомняш ли си оня виц за концертмайстора и първата цигулка?
Аналогичен случай.
bot
02 Ное 2005 13:28
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
За да предугадя споренето за "страда или не страда" от подобни отношения автори-форумци и форумци-форумци форумът ще направя кратка ретроспекция.
Допреди 2-3 години форумът беше на доста високо ниво, по-старите участници ще се съгласят с този факт, мисля. След като на Блъсков му писна да се занимава с мониторския форум и го закри, то повечето от неговите участници се преместиха тук. Изобщо няма да обсъждам дали са умни или глупави, интелигентни или простаци и т.н. Проблемът бе, че те вкараха в този форум атмосферата на мониторския. Подчертавам, не мненията, а атмосферата. Появиха се гадни теми и настъпи разделение на чисто личностна основа, а не на позиции. Повечето стари форумци се оттеглиха, предпочитайки да изчакат, просто атмосферата вече беше друга. Знаеш ми никовете, можеш да ми прочетеш мненията отпреди, Докторе, винаги съм защитавал свободата на словото като лично мнение. Но онази какафония не беше слово, а нещо друго.
Настъпи вторият етап. В дискусиите се освободи място и навлязоха друг тип участници, аз ги наричам "глашатаите". Много лозунги, много викане, липса на аналитично мислене. Нивото на форума спадна.
Трети етап. Появи се модератор (Лъчо не го броя, той си е професионалист-администратор, а не модератор, има огромна разлика) . Реално първите 6-7 месеца ги загубих в уточняване на чисто технически въпроси и изискване на модераторски права, това повлия доста негативно на отношенията във форума и преходът на професионална основа не можа да мине гладко. Но след като получих тези права преди 3-4 месеца, то лека-полека форумът започна да придобива нормални очертания. Намаля противопоставянето, в момента с постоянен бан са не повече от 3-4 предишни участника, а не 30-40 както беше преди. Започнаха да пишат пак доста от по-старите участници. наистина, повечето в "Теми на форумците", тъй като нишата под статиите е заета предимно от глашатаите, но малкото вмъквания на реплики и там помагат за качването на нивото и глашатаите започват да се съобразяяват и да виждат, че има и друго ниво на общуване, започват и те да нагаждат стила си към това ниво. Вярно, че някои от старите участници възприеха и като лична обида някой друг временен бан или редактиране на мненията им, но такива са рисковете на професията. Разчитам на тяхната интелигентност.
И при това положение аз трябва да се върна 2 години назад и да не забелязвам как участниците псуват автор, защото той им говорил с думи като ***** и *** (ако е вярно, сериозно не съм слушал досега предаване на Волгин) ? Или да позволя още някоя тема тип "Кои са Фичо и Нели?"
Не смятам, че ще е добре за форума, казвам го не само като модератор, но и като форумен участник.
Графът
02 Ное 2005 19:11
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Уважаеми bot, благодаря Ви за точната ретроспекция.
Глашатаи? – хм, те не са проблема. Защото времето на “Юря-я-я!” мина, сегашните глашатаи се мъчат да ни набият силово в главата нещо, но все пак внимават в какъв вид ще е то.
Проблем са кресльовците с пуберманталитет. Тия, дето обръщат форума на школска тоалетна. А всъщност го използват за безплатна психотерапия – дали съм прав Doctora има думата.
В едно сте напълно прав – старата гвардия не е напуснала. Поглеждаме от време на време. Лично аз гледам къде не е много “шумно”.
Оставям ви, защото такъв грип ме друса, че не виждам даже екрана. Влязох само за да Ви подкрепя в правотата Ви. И да Ви благодаря!...
Сибила
02 Ное 2005 19:37
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Така е, г-н модераторе, но старият форум едва ли ще се върне с атмосферата си.

Има си хора, които решиха да създават групи по интереси, на базата на лични познанства и симпатии и да се опитват да прогонват от темите / и то на вестника/ неудобните им по някакви причини - най - често - желание за обособен собствен кръг, където задушевно да си ...чатят в пълно единомислие, възхищение от собствените си достойни, претенциозни и нарцистични особи.

Няма да се върне вече атмосферата на стария форум, където нямаше най, по и други богоизбрани, но каквото успяхте да постигнете за тая една година, е голям успех, наистина.

Честита ви една година усилна работа!
И дано да ви става все по-малко, и по-лека!


Добави мнение   Мнения:16 1