Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
НОИ очаква 7,3% повече инвалидни пенсии догодина
Добави мнение   Мнения:5 1
Hifor
04 Ное 2005 08:15
Мнения: 218
От: Bulgaria
Покрай малкото инвалиди действително заслужаващи подпомагане в системата за подпомагане на инвалиди се промъкват с връзки. подкупи на лекари и чиновници много, ако не по голяма част от цитираната цифра инвалиди.
Лавината расте, тя е вече без спирачки, тя ще ликвидира пенсионното дело в България!
Няма политическ воля и компетентност да се реши въпроса!
Решението е много просто! Трявбва да се отделят инвалидните пенсии от пенсиите за прослужено време и старост.
В момента от заслужените с достойнство пенсии на отработилите си ги хора, са закачени като паразити двойно по голям брой лапащши пари хора с названия инвалидни пенсии, социални пенсии и др.подобни. Всички те трябва да се отделят от редоивните пенсионери и да се отдели една постоянна сума от бюджета в която да се побират!
komar1
04 Ное 2005 09:28
Мнения: 7,007
От: Bulgaria
Нека малко се разберем за тези инвалидни пенсии, защото не всичко трябва да се слага в един кюп.
Има инвалидни пенсии С ПОЛАГАН ТРУД <трудов стаж>.Това са инвалидните пенсии за общо заболяване и инвалидните пенсии поради трудова злополука или професионална болест.
Има инвалидни пенсии БЕЗ С ПОЛАГАН ТРУД. Това са военноинвалидните пенсии, гражданскоинвалидните пенсии и социалната пенсия за инвалидност.
Съгласно КОО “Чл. 90. (1) Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с намалена работоспособност повече от 71 на сто. “
1.По същество това си е чисто и просто социална помощ и трябва да мине към Закона за социално подпомагане.
2.Какво означава тази пенсия на практика?? Един младеж, след като стане на 16 г. започва да получава 60 лв., месечно-толкова, колкото и сумати пенсионери с дългогодишен стаж.Има ли мотиви този младеж да работи?? Няма.
Лошото е това, че по този начин много млади хора с увреждания се научават, че държавата е длъжна да се грижи за тях!!!!!
9101
04 Ное 2005 13:15
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Неправилна социална политика. Това е. Във всички области.
Като се добави и малко корупция - и резултатът е ясен.
Законовата уредба не помага на истинските хора с увреждания (инвалиди). Обратноно - пречи им. Други обаче се ползват от незаслужени привилегии.
Има хора, които ако имат интерес - показват инвалидните си документи, ако нямат интерес - крият ги. Значи на едното място са "инвалиди", на другото са здрави... Някой ще каже, че не трябва да показваш болестите си навсякъде. Така е. Тук обаче вече става дума за злоупотреби. И то се оказват много големи.
Пак да кажа - добре че са чужденците.
pipe7
04 Ное 2005 14:13
Мнения: 1,055
От: Bulgaria
Болшинството цигани са с инвалидни пенсии поради психично заболяване!

sevkom
04 Ное 2005 18:46
Мнения: 176
От: Bulgaria
всичко това е израз на корупционната среда в лекарското съсловие. те са най -подкупната професионална група , и все пак става дума за хора които са се осигурявали, и са търсели начин да повишат мизерните си пенсии
но не така е въпросът с социалните помощи които получава цял един изключително мързелив етнос като циганския.
Добави мнение   Мнения:5 1